Nemzetközi foci sport

„Iránnak semmi keresnivalója a vébén” – Ukrajna bejelentkezett a FIFA-nál

Óriási nyomás nehezedik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségre, amelytől néhány napja iráni sportolók és szurkolók egy csoportja ismételten azt kérte, zárja ki az iráni válogatottat a világbajnokságról.

Az Open Stadiums jogvédő csoport korábban amiatt elégedetlenkedett, hogy az országban a nők nem nézhetik a mérkőzéseket a helyszínen, egy hónapja azonban már egy haláleset is történt.

Kapcsolódó
Iráni drukkerek és sportolók kérik az iráni válogatott kizárását a vébéről
Szerintük a szövetség nem érdemli meg a világbajnoki szereplést.

Szeptember 16-án rendőrségi őrizetben meghalt a 22 éves Mahsza Amini, akit azért vették őrizetbe, mert nem viselte az előírás szerint kötelező ruhadarabot, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a fiatal nőt a rendőrök megverték a rendőrautóban, majd kómába esett és három nappal később meghalt egy teheráni kórházban.

A jogvédő szervezet szerint Amini halála miatt a válogatottat ki kell zárni a futballvébéről.

Ezt a helyzetet lovagolta meg Szergej Palkin, a Sahtar vezérigazgatója, aki sajtóközleményben és az Ukrajna elleni legutóbbi orosz támadásoknak nyújtott iráni segítség miatt ugyanezt kéri a FIFA-tól.

„Miközben az iráni vezetők jól érzik majd magukat a válogatottjuk vb-szereplése miatt, az ukránokat iráni drónok és rakéták gyilkolják. Már csaknem 250 ilyen drón támadta meg Ukrajna békés városait” – írta.

A közlemény szerint Palkin hétfőn kora reggel felhívta a nemzetközi szövetséget, hogy Irán azonnali kizárását kieszközölje.

Iránnak semmi keresnivalója a vébén. Ez egy tisztességes döntés lenne, amelyre az egész világ felfigyelne

– mondta, hozzátéve, a megüresedett helyet Ukrajna szeretné elfoglalni, hiszen a válogatott már megmutatta, hogy méltó a vb-n való részvételre.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!