VIRGINIE LEFOUR / BELGA MAG / Belga via AFP
Nemzetközi foci sport

Nyáron megszerezték, pár hónap múlva egy botrányos meccs után kirúgták a csodaedzőt

Edzői pályafutása során eddig elég hullámzó teljesítményt nyújtott Felice Mazzu, aki éppen mélyponton van, ugyanis a szakembert menesztette a bűnrosszul szereplő Anderlecht csapata.

Az 56 éves tréner játékosként nem futott be említésre méltó karriert, csupán 48 évesen jutott el addig, hogy megszerezze a diplomáját és az UEFA Pro licence-t. Azonban nagyszerűen nyitott, 2013 és 2019 között a Charleroi-ban dolgozott, ahol csapatát 2015-ben – több mint 20 év után először – európai kupaszerepléshez segítette, 2017-ben pedig elnyerte a legjobb belga edzőnek járó Raymond Goethals-trófeát.

Kapcsolódó
„Iránnak semmi keresnivalója a vébén” – Ukrajna bejelentkezett a FIFA-nál
Egyre nagyobb a nyomás a nemzetközi szövetségen a perzsa válogatott miatt.

2019 júniusában a Genk irányítását vette át, egy hónap múlva Szuperkupát nyert, ám november közepén kirúgták a gyenge eredmények miatt. 2020 májusában a Union Saint-Gilloise szerződtette, amellyel 2021 tavaszán hatalmas, 18 pontos előnnyel az első lett és 48 év után feljutott az élvonalba. Ott aztán folytatódott a csoda, a csapat ötpontos előnnyel megnyerte a tavalyi alapszakaszt, ám a plyoffban botladozott, így végül csak ezüstérmes lett.

A csodaedző Mazzu azonban nagyon kelendő lett, és nem is tudta visszautasítani az Anderlecht ajánlatot, a brüsszeli klub május 31-én szerződtette Vincent Kompany helyére.

Az Anderlecht jól is rajtolt, az első négy meccséből hármat megnyert, azóta viszont tíz összecsapásból csupán kétszer győzött, és eddigi 16 pontjával csupán a 12. helyen szerénykedik. A hétvégén Standard elleni rangadó volt az utolsó csepp a pohárban: a vereség után a klubvezetés menesztette Mazzut és a helyére az U21-esek edzőjét, Robin Veldmant nevezte ki ideiglenesen.

De az Anderlecht nem ússza meg ennyivel, a meccs ugyanis botrányos körülmények között, 3-1-es Standard-vezetésnél félbeszakadt. A harmadik gól után a vendégszurkolók teledobálták fáklyával a pályát, ahogy a De Mogren írta „két tűzoltó életét és testi épségét kockáztatta, hogy mindent eltakarítson”.

A játékvezető ideiglenesen leállította a mérkőzést, de folytatni már nem sikerült a szurkolói viselkedés miatt.

A lap szerint a meccset 5-0-val a Standard kapja meg, a liga 50 ezer eurós büntetést szab ki, és még ügyészségi vizsgálat is indul.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!