Nemzetközi foci

Nyáron megszerezték, pár hónap múlva egy botrányos meccs után kirúgták a csodaedzőt

VIRGINIE LEFOUR / BELGA MAG / Belga via AFP
VIRGINIE LEFOUR / BELGA MAG / Belga via AFP
Edzői pályafutása során eddig elég hullámzó teljesítményt nyújtott Felice Mazzu, aki éppen mélyponton van, ugyanis a szakembert menesztette a bűnrosszul szereplő Anderlecht csapata.

Az 56 éves tréner játékosként nem futott be említésre méltó karriert, csupán 48 évesen jutott el addig, hogy megszerezze a diplomáját és az UEFA Pro licence-t. Azonban nagyszerűen nyitott, 2013 és 2019 között a Charleroi-ban dolgozott, ahol csapatát 2015-ben – több mint 20 év után először – európai kupaszerepléshez segítette, 2017-ben pedig elnyerte a legjobb belga edzőnek járó Raymond Goethals-trófeát.

Kapcsolódó
„Iránnak semmi keresnivalója a vébén” – Ukrajna bejelentkezett a FIFA-nál
Egyre nagyobb a nyomás a nemzetközi szövetségen a perzsa válogatott miatt.

2019 júniusában a Genk irányítását vette át, egy hónap múlva Szuperkupát nyert, ám november közepén kirúgták a gyenge eredmények miatt. 2020 májusában a Union Saint-Gilloise szerződtette, amellyel 2021 tavaszán hatalmas, 18 pontos előnnyel az első lett és 48 év után feljutott az élvonalba. Ott aztán folytatódott a csoda, a csapat ötpontos előnnyel megnyerte a tavalyi alapszakaszt, ám a plyoffban botladozott, így végül csak ezüstérmes lett.

A csodaedző Mazzu azonban nagyon kelendő lett, és nem is tudta visszautasítani az Anderlecht ajánlatot, a brüsszeli klub május 31-én szerződtette Vincent Kompany helyére.

Az Anderlecht jól is rajtolt, az első négy meccséből hármat megnyert, azóta viszont tíz összecsapásból csupán kétszer győzött, és eddigi 16 pontjával csupán a 12. helyen szerénykedik. A hétvégén Standard elleni rangadó volt az utolsó csepp a pohárban: a vereség után a klubvezetés menesztette Mazzut és a helyére az U21-esek edzőjét, Robin Veldmant nevezte ki ideiglenesen.

De az Anderlecht nem ússza meg ennyivel, a meccs ugyanis botrányos körülmények között, 3-1-es Standard-vezetésnél félbeszakadt. A harmadik gól után a vendégszurkolók teledobálták fáklyával a pályát, ahogy a De Mogren írta „két tűzoltó életét és testi épségét kockáztatta, hogy mindent eltakarítson”.

A játékvezető ideiglenesen leállította a mérkőzést, de folytatni már nem sikerült a szurkolói viselkedés miatt.

A lap szerint a meccset 5-0-val a Standard kapja meg, a liga 50 ezer eurós büntetést szab ki, és még ügyészségi vizsgálat is indul.

Olvasói sztorik