Nemzetközi foci

Tizenegy éve vesztette el legnagyobb ígéretét a Bayern München

CHRISTOF STACHE / AFP
CHRISTOF STACHE / AFP
11 éve nagy port kavart a Bayern München egyik brazil védőjének az ügye. Brenóra néhány napig csodálattal tekintett a futballvilág, hiszen éjszaka kigyulladt és porig égett házából sértetlenül tudott kimenekülni, amit sokan isteni szerencsének tekintettek. Szeptember 24-én aztán 180 fokos fordulatot vett az ügy, a bajor rendőrség gyújtogatás gyanúja miatt őrizetbe vette. Egy tehetséges játékos pályafutása végleg derékba tört.

Breno Vinícius Rodrigues Borges 1989. október 13-án született Cruzeiróban. 14 évesen már az FC Sao Paulo ifjúsági csapatának volt igazolt játékosa, 2007-ben, 18 évesen került át a profik közé. Kiválóan futballozott, a debütáló szezonjában jelentős szerepet játszott a bajnoki cím megvédésében.

Kapcsolódó
Dárdai Pál: Azt terveztem, hogy ötvenévesen visszavonulok
Egyelőre nem kapott olyan ajánlatot, ami megmozgatta volna.

„Jelenleg ő a legjobb védő, akit Brazília kínálhat” – írta róla a Kicker, megemlítve, hogy általa a Sao Paulo védelme szinte áthidalhatatlan védőbástyává vált, hiszen a csapat 998 percen át nem kapott gólt, és egyébként is 36 bajnokin mindössze 15-ször rezdült meg a hálója.

A szezon végén az év felfedezettjének választották, és bekerült a szezon csapatába is. Ezzel egyenes út vezetett az utánpótlás-válogatottba és a pekingi olimpiára, ahol hat mérkőzésen is szerepelt, és bronzéremhez segítette Brazíliát.

A hírek szerint ekkor már a Fiorentina, a Juventus és a Real Madrid is figyelte, hozzájuk csatlakozott a Bayern München, amelynek az egykori játékosa, Giovane Élber ajánlotta a figyelmébe. Bár a hírek szerint a madridi szerződés amiatt esett kútba, hogy a Real csontsűrűség-tesztet követelt a braziltól, ugyanis kételkedtek az életkorában, a bajoroknál azonban minden simán ment.

Mindent tönkretett a térdsérülés

Tizenkét millió euróért 2012. június 30-ig szóló szerződést írt alá, első mérkőzését 2008. március 12-én az Anderlecht elleni UEFA-kupa nyolcaddöntő visszavágóján játszotta, majd közel két hónap múlva, május 4-én debütált a Bundesligában is a Wolfsburg ellen.

Ugyan a Bayern tele volt sztárokkal (Luca Toni, Franck Ribéry vagy Bastian Schweinsteiger), a védelem közepén Lucio társat keresett, és ezt az űrt Martín Demichelis, Holger Badstuber és Daniel Van Buyten nem igazán tudta betölteni. Így aztán Breno is kapott lehetőséget, 2009 végéig hét Bundesliga-, öt Bajnokok Ligája- és egy Német Kupa-mérkőzést játszott, hogy nagyobb rutinra tegyen szert a klub kölcsönadta Nürnbergbe.

Nagyszerűen futballozott, de csak hét mérkőzés jutott neki, márciusban ugyanis a Leverkusen ellen térdszalag-szakadást szenvedett.

A 2011–12-es szezon elején végleg letaglózta, hogy közölték vele, újabb térdműtét vár rá. A szeptemberi bejelentés annyira padlóra küldte, hogy a depresszió addigi jeleit is mutató sportoló beült egy bárba, alaposan leitta magát, és csak zárás után tért haza.

A porig égett villa rejtélye

Hogy pontosan mi történt, talán sohasem derül ki, az tény, hogy a brazil felgyújtotta a villát, amely porig égett. Szerencsére a felesége és három gyereke nem volt otthon. Egyesek úgy vélik, hogy Breno meg akarta mutatni a feleségének, képes arra, hogy önkezével vessen véget az életének, mások szerint viszont mészárlásra készült, és nem is tudott arról, hogy a ház üres. De felmerült egy olyan eshetőség is, miszerint a család éppen azért nem tartózkodott otthon, mert az asszony tudott a futballista lehetséges szándékairól.

Minden égett. Könyörögtem a rendőröknek, hogy menjenek be és hozzák ki a férjem. Az utcán térdeltem és sírtam, mert a tűzoltók szerint már késő volt. Majdnem fél órán keresztül gyászoltam, akkor mondták, hogy még életben van

– mesélte később Renata Borges, a játékos felesége.

Az biztos, hogy amíg a szeptember 21-i hírek arról szóltak, hogy micsoda balszerencse érte a játékost, és hálálkodtak a sorsnak, hogy nem sérült meg, 24-én már őrizetbe is vették. Október 6-án óvadék ellenében szabadlábra helyezték, fél évvel később, 2012. április 11-én a német ügyészség vádat emelt ellen gyújtogatás miatt. Július 4-én három év kilenc hónap börtönbüntetésre ítélték.

TOBIAS HASE / DPA / AFP A ház lakhatatlanná vált.

A Bayern nem hagyta magára, segített a félmillió eurós óvadék kifizetésében, míg Uli Hoeness azt mondta, a büntetés aránytalan volt a tettéhez képest. De a börtönt nem kerülhette el.

„Csak a rokonaim tudják, milyen kemény harcot vívtam a börtönben. Minden nap azt mondtam magamnak, hogy újra szabad leszek. Próbáltam pozitív maradni, bár volt, amikor sírtam. Főleg az elején, amikor leveleket kaptam a feleségemtől, és néztem a gyerekeimről készült képeket. A fürdőben azonban egyedül sírtam, hogy ne lássák a rabtársaim” – mesélte.

Láttam néhányat, aki megpróbált öngyilkos lenni. Megígértem magamnak, hogy tisztelem az életet, és nem csinálok semmi őrültséget

– tette hozzá.

Miután 2014. december 14-én kiszabadult, hazatért Sao Paulóba, ahol 2015 januárjától elkezdte az edzéseket. 13 tétmérkőzés jutott neki, majd 2017-től a Vasco da Gama mezét viselte, ott még 33 meccsen lépett pályára.

De az a tény, hogy visszatérése után kevesebb mint 50 meccset játszott, azt mutatta, a komoly szintre már nem volt esélye. 2021 januárja óta nincs klubja, bár még mindig csak 32 éves, a pályafutása befejeződött.

A tehetségét elherdálta, a karrierjét elszúrta, de talán a legfontosabb meccsét megnyerte és leküzdötte a depressziót.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Breno Borges (@oficialbrenoborges33) által megosztott bejegyzés

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik