Nemzetközi foci

Példátlan helyzet állt elő a spanyol labdarúgásban

Glyn KIRK / AFP
Glyn KIRK / AFP
A spanyol női labdarúgó-válogatott 15 játékosa kijelentette, nem vállalja a szereplést a nemzeti csapatban, amíg azt Jorge Vilda szövetségi kapitány irányítja.

A szövetség (RFEF) közölte, a futballisták e-mailben jelentették be, hogy lemondják a válogatottságot, ha nem menesztik a 2015-ben kinevezett Vildát. Szerintük a kialakult helyzet jelentősen befolyásolja az érzelmi és az egészségi állapotukat.

Kapcsolódó
Dárdai Pál: Azt terveztem, hogy ötvenévesen visszavonulok
Egyelőre nem kapott olyan ajánlatot, ami megmozgatta volna.

További részleteket nem közölt a szövetség, és nem nevezte meg a 15 játékost. A spanyol sportsajtó szerint az aranylabdás Alexia Putellas nincs köztük. Médiabeszámolók szerint a spanyol női csapatban már augusztusban is káosz uralkodott a futballisták elégedetlensége miatt.

Az RFEF közleménye szerint a játékosok nem szólhatnak bele a szövetségi kapitány személyének kilétébe, mivel ez nem az ő dolguk és nem az ő felelősségük.

Az ilyen típusú manőverek károsak, és nem tartoznak a labdarúgás, illetve a sport értékei közé

– írta az RFEF.

A szövetség szerint a spanyol jogszabályok kimondják, hogy súlyos szabálysértésnek minősül, ha valaki nem fogadja el a válogatott meghívót, ezért kettőtől öt évig terjedő szankciókat vonhat maga után. Bár az RFEF nem kér ilyen büntetést a játékosokkal szemben, de nem hívja be őket egészen addig, amíg beismerik tévedésüket és bocsánatot kérnek.

„Ez példátlan helyzet a labdarúgás történetében Spanyolországban és világszerte is, akár a férfi, akár a női szakágról van szó. Ez több, mint sportügy, ez a méltóság kérdése” – áll a szövetség közleményében.

Az RFEF szerint a nemzeti csapatnak elkötelezett játékosokra van szüksége, akik büszkén védik a spanyol mezt.

A válogatott idén a házigazda és későbbi győztes Angliával szemben a negyeddöntőben búcsúzott az Európa-bajnokságon. A világbajnoki selejtező-sorozatban pedig a magyarokkal azonos csoportban szerepelt, és pontveszteség nélkül végzett az európai zóna 3. csoportjának élén. Így ott lehet jövőre az ausztrál és új-zélandi közös rendezésű tornán, írta az MTI.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik