Nemzetközi foci

A Liverpooltól a ManCityig mindenkit lepipált az angol kiscsapat

Mike Morese / MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Mike Morese / MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Nincs még egy olyan csapat az angol labdarúgás legfelső négy, profi osztályában, mint a Preston North End. Ugyan Ryan Lowe tanítványai hét forduló után csupán a Championship 10. helyén állnak, de veretlenek, ami nem is csoda, hiszen eddig egyetlen gólt sem kaptak.

A Manchestertől északra fekvő, 110 ezer lakosú kisváros csapata az előző idényben a 13. helyen zárt, 46 mérkőzésén 56 gólt kapott, pedig már akkor is Ryan Lowe volt az edző.  Az a szakember, aki a Bury csapatát korábban kétszer is feljuttatta a harmadosztályból a League One-ba, ráadásul úgy, hogy a támadóstílust erőltette és például 2018–2019 -ben a liga egyik legtöbb gólt szerző együttesévé alakította.

Kapcsolódó
Haaland olyat tett, amire még senki sem volt képes Angliában
Továbbra is százszázalékos az Arsenal a Premier League-ben.

Az akkori 3-1-4-2-es felállást azóta is kedveli, ezt alkalmazta később Plymouth-nál is, és most a Prestonnál is – kiegészítve a 3-5-2-es formációval.

Nos, az idei szereplés eddig szenzációs: öt gól nélküli döntetlen (Wigan, Hull City, Rotherham United, Watford, Cardiff City) mellett két 1-0-s siker született, augusztus 13-án a Luton Town, szerdán a Coventry City otthonában sikerült nyerni.

A kivételt a Ligakupa jelenti, ahol a Huddersfield Town 4-1-es legyőzését követően 2-1-re kikapott az élvonalbeli Wolverhamptontól és kiesett.

A csapat az előző idényt is beleszámítva 672 perce nem kapott gólt bajnokin, a legjobb négy angol osztályt tekintve a harmadik olyan csapat, amely hét meccs után is kapott gól nélkül áll egy szezon elején.

Freddie Woodman kapus pedig már öt meccs után is az első volt a klub történetében, aki hibátlanul kezdett – és ez a szám jelenleg már hétre növekedett –, ami azért egy 142 évvel ezelőtt alapított klub esetében felettébb lenyűgöző.

Ami a hátsó felállást illeti, az angolokkal 2017-ben U20-as vébét nyert kapus, Woodman mellett még két védő játszott minden meccsen: a 24 éves Jordan Storey, illetve a 26 éves skót Liam Lindsay. A harmadik bekk az ír válogatott Greg Cunningham vagy a walesi Andrew Hughes volt.

„Hihetetlen rekord és fantasztikus dolog Woodman és a fiúk számára, de ez egy csapatjáték, amelyben a védekezéstől a középpályásokon át a szélsőkig minden fenomenális. De az igaz, hogy a futballmeccs végső soron a győzelemről szól.

Nem azért vagyunk itt, hogy rekordokat döntsünk, hanem azért, hogy nyerjünk. Persze, ha eközben csúcsokat döntögetsz, akkor legyen, de sokkal fontosabb a győzelem

nyilatkozta Ryan Lowe, aki elárulta, azért megkönnyebbült, amikor a szerdai bajnokin sikerült begyötörni az egyetlen gólt.

A Preston szombaton, hazai pályán játszik a Birmingham City ellen. Ki mer fogadni arra, hogy 0-0 lesz az eredmény?

Legyőzhetetlenek?

Érdekesség, hogy az angol futballban eddig két csapat érdemelte ki a Legyőzhetetlenek (Invincibles) jelzőt: a 2003-2004-es szezont veretlenül megnyerő Arsenal, illetve 1888-89-ben a William Sudell irányította Preston North End. Utóbbi azután érdemelte ki a becenevet, hogy egy teljes szezont veretlenül teljesített: a bajnokságot úgy nyerte meg fölényesen, hogy 22 meccsen 18 siker mellett 4 döntetlent ért el, illetve az FA-kupát öt győzelemmel, kapott gól nélkül húzta be. Ezzel a klub elsőként duplázott, amire azóta is mindössze 11 alkalommal volt példa.

Olvasói sztorik