Nemzetközi foci

Csoda az európai kupaporondon: csoportkörbe jutott a Vaduz

Serhat Cetinkaya / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Serhat Cetinkaya / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy szenzáció történt a Konferencia Liga-selejtező playoffkörében, a Vaduz ugyanis a hazai 1-1-es döntetlen után Bécsben 1-0-ra legyőzte a Rapidot, és bejutott a csoportkörbe.

A történelem során először jutott el liechtensteini klub a főtáblára egy európai kupasorozatban.

Különösen úgy nagy bravúr ez, hogy a miniállamban nincs is önálló bajnokság, csak kupaküzdelmek, abban pedig a Vaduz egyeduralkodó, ugyanis 48-szor nyerte meg eddig. Legutóbb 2012-ben fordult elő, hogy más húzta be a sorozatot, az USV Eschen/Mauren akkor tizenegyesekkel győzött.

Kapcsolódó
A Vidi csapatkapitánya: Be voltunk szarva, meg is érdemeljük, hogy kiestünk
Csak kétgólos hátrányban kezdett el játszani a Fehérvár, de addigra már késő volt, a Köln végül 3-0-ra nyert.

Liechtensteinben kevés klub van, azok is mind a svájci klubfutball piramisában szerepelnek. A Vaduz épp a másodosztályban, és mondhatni katasztrofálisan indította a szezont, legalábbis az eddigi öt fordulóban mindössze két pontot szerzett és az utolsó előtti helyen áll.

A Konferencia Liga-selejtező második körében hosszabbításban szerzett góllal sikerült kiejteni a szlovén Kopert, majd jött egy igazán nagy bravúr a török Konyaspor búcsúztatásával, ezt követte a Rapid ellen megnyert párharc. A Vaduz volt ebben a szezonban az egyetlen másodosztályú kupainduló az európai porondon.

A liechtensteini klubról vannak rossz emlékeik a magyar csapatoknak: 2006-ban az Újpestet (a Megyeri úton 4-0-ra nyerve), 2019-ben a Fehérvárt búcsúztatta a selejtezőben a Vaduz.

Olvasói sztorik