Nemzetközi foci

Akár kizárással is büntetheti az UEFA a Juventust és a Barcát

Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Húsz európai topklub ellen vizsgálódik az Európai Labdarúgó Szövetség a The Times cikke szerint. Az UEFA szerint az érintett csapatok megszegték a pénzügyi fair play (FFP) szabályait a 2020-21-es szezonban.

A lap a többi közt a PSG-t, a Marseille-t, az Intert, a Romát, a Juventust és a Barcelonát is említi. Utóbbi kettő ellen, a Real Madriddal egyetemben a Szuperliga miatt is zajlik egy vizsgálat.

A The Times megjegyzi, hogy a Barca és az olasz klubok kaphatják a legkeményebb büntetést, ami akár kizárás is lehet az európai kupasorozatokból, vagy eltiltás az átigazolásoktól.

Kapcsolódó
Miért tart ott a Juve, ahol egy évvel ezelőtt, vagyis sehol?
A nyáron felcsillant a remény, hogy a sorozatban kilenc bajnoki címet szerző és két BL-döntőben szereplő csapat példáját követheti a jelenlegi Juventus. De a helyzet mintha egyre csak rosszabbodna...

A PSG-re és a Marseille-re vélhetően pénzbüntetés vár. A párizsiak a lap szerint az elmúlt három évben egyaránt megsértették az FFP-t, három évet kaptak arra, hogy rendezzék soraikat.

Az UEFA 2023-tól megváltoztatja a pénzügyi fair play szabályait. Jövőre a klubok a bevételeik 90 százalékát, 2024-től a 80, 2025-től pedig a 70 százalékát költhetik majd fizetésekre, átigazolásokra és ügynöki jutalékokra.

Olvasói sztorik