Jonathan Moscrop / Getty Images
Nemzetközi foci sport

Ki hitte volna, hogy egy női focimeccs dönti meg a nézőcsúcsot a Wembley-ben? – soha nem látott magasságokban a női labdarúgás

Az angol női labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki győzelme nagyobbat szólt, mint bármelyik női vébén vagy Eb-n aratott végső diadal. Egyfelől azért, mert hatalmas őrületet generált a nemzetközi sikerre szomjazó angolok körében, akik a férfiak 1966-os vb-címe után 56 évig vártak egy újabb katarzisra, másfelől azért, mert ez a győzelem és maga a torna is a női labdarúgás egyetemes fejlődésének mérföldköve lett: a laikusok számára is láthatóvá vált, milyen magasságokba jutott az évek során. Az idei Eb azt is megmutatta, milyen fontos eredményeket sikerült elérni a női egyenjogúságért vívott harcban is.

– Miért nem képesek a nők focizni?
– Mert 11 nő képtelen ugyanabban a ruhában egymás mellett lenni…

A fenti mondat Phillys Dillertől származik, az amerikai komikus évtizedekkel korábban így próbált meg választ adni arra, miért van szakadéknyi különbség a férfi és a női labdarúgás között. Ez az egyébként igen rosszul öregedő vicc arra is rámutat, hogy a női labdarúgóknak a pályán szembe jövő ellenfelek mellett mennyi mindennel meg kell küzdeniük.

Angliában a női labdarúgókat egészen a mostani Európa-bajnokság hajrájáig nem vették komolyan, mondta Rachel Yankey, az angol női válogatott rekordere az idei Eb-győzelem után. A már visszavonult támadó a győzelem hevében talán picit sarkosabban fogalmazott, a kijelentés talán pontosabb lenne úgy, hogy a női labdarúgást az Európa-bajnokságot megelőző években egyre inkább kezdték komolyan venni, az angolok menetelése és győzelme viszont minden eddiginél több emberben tudatosította, hogy a nők már nem csak mellékszereplők a modern kori labdarúgásban. Azt ugyanis már évekkel ezelőtt érezni lehetett, hogy 2022-es angliai torna alatt világszerte minden eddiginél nagyobb figyelmet kap majd a női foci.

Már az Európa-bajnokság előtt dőltek a rekordok

A 2019-es női világbajnokságon is röpködtek a nézőcsúcsok, végül összesen egymilliárdnál is többen nézték a tornát a tévék és számítógépek képernyői előtt. Az idei Bajnokok Ligája is hangos volt a rekordoktól: márciusban, majd áprilisban is megdőlt a látogatottsági csúcs, a Barcelona-Wolfsburg Bajnokok Ligája-meccset például 91 648 néző tekintette meg a Nou Campban. A tévés közvetítések is soha nem látott tömegeket értek el, a Barcelona-Lyon BL-döntőt világszerte 3,6 millióan követték figyelemmel, ami 56 százalékkal magasabb, mint az ezt megelőző finálé nézettsége.

Az angol szurkolók tehát már csúcsra járatott lelkesedéssel várták az Eb-t, a Women’s Sport Trust szerint 2022 első három hónapja volt a legnézettebb negyedév a női szakág történelmében az Egyesült Királyságban.

Naomi Baker / Getty Images Ellen White mutatja trófeájukat a sajtó felé a 2022-es női Európa-bajnokság döntőjének Anglia-Németország mérkőzésén, a londoni Wembley Stadionban 2022. július 31-én.

Az idei Európa-bajnokság vélhetően amúgy is nagyot szólt volna, de ahhoz, hogy ekkora visszhangja legyen, szükség volt Anglia győzelmére is. Mivel a házigazda évtizedek óta éhezik egy válogatott focisikerre, már a torna előtt erősen felfokozott volt a hangulat. Az UEFA közlése szerint az Eb-re forgalomba hozott 700 ezer jegyből már a torna előtt 500 ezer elkelt, kétszer annyi, mint az eddigi rekordot jelentő, 2017-es, hollandiai Eb-n összesen.

A torna alatt az angol csapat jó játékkal, magabiztosan menetelt, így folyamatosan fenntartotta az érdeklődést úgy a stadionokban, mint a tévék előtt.

Kapcsolódó
Összeomlás helyett a legnagyobb erejét mutatta meg Anglia a női Eb döntőjében
Az angol női labdarúgó-válogatott a leggyengébb mérkőzését játszotta az Eb-n a Németország elleni döntőben, de a meghatározó pillanatban mégis a szigetországiak tudtak felülkerekedni.

Rögtön a torna első meccsén megdőlt a női Eb-k csoportmeccseinek nézőrekordja, a Németország elleni döntőben pedig sikerült a férfiakat is lenyomni: a Wembley-be kilátogató 87 192 nézőnél egyik férfi vagy női mérkőzésen sem voltak többen, legyen szó Eb-ről, vébéről vagy olimpiáról. A döntő egyben az Egyesült Királyság történetének legnézettebb női futballmeccse is volt.

Az Eb-k összesített nézőrekordja már az utolsó meccs előtt megdőlt, a fináléig 487 683-an nézték meg a helyszínen a meccseket, több mint kétszer annyian, mint az előző, 2017-es hollandiai Eb meccseit összesen. A döntő közel 90 ezres nézőszámával együtt végül összesen több mint 570 ezren szurkoltak a stadionokban az Eb-n.

Ezeket a számokat nem lehet függetleníteni attól, hogy Anglia hazai pályán játszott, de az is tény, hogy az első angliai női foci Eb-n, a 2005-ösön a három csoportmeccset összesen 70 ezren látták. Ez is jelzi, hogy a 2022-es év sorsfordító volt a női labdarúgásban.

Mindenkit a képernyők elé tudtak szegezni

A BBC-n 17,4 millióan követték figyelemmel az Eb-döntőt, ami 2022 legnézettebb tévéműsora lett, emellett további 5,9 millió ember a streamingplatformokon nézte a meccset. Összességében a női Európa-bajnokságok történetének 10 legnézettebb találkozója közül 7-et az angliai Eb-n rendeztek, minden idők 10 legnézettebb női labdarúgó meccse közül pedig hármat ezen az Eb-n játszottak, további négyet pedig a 2022-es BL-idényben.

Ezek a kiváló nézettségi adatok mutatják a torna hatalmas vonzerejét, valamint a női futball elmúlt években tapasztalt erőteljes fejlődését

– mondta Guy-Laurent Epstein, az UEFA marketingigazgatója.

Az Európai Műsorsugárzók Uniójának jelentése szerint a torna összesen 280 millió embert ért el világszerte, és nem csak a BBC-n, de a német ARD-n is nézőcsúcsot hozott a döntő: 21,8 millióan nézték, ahogy csapatuk elbukja a finálét, ennyien még Németországban sem néztek soha női focimeccset. Az Európa-bajnokság Hollandiában, Norvégiában, Svédországban, Finnországban és Ausztriában is kiemelkedő nézettséget hozott, Izlandon pedig egészen egyedülálló módon a készülékkel rendelkezők 98,2 százaléka követte a csapatuk meccsét – azaz nagyjából mindenki.

A BBC előrelátó volt, 2021-ben hároméves közvetítési szerződést kötött a női bajnoksággal, a Women’s Super League-gel, így a kerettagok közül többen már a torna előtt rajongókat szerezhettek. Ez a megállapodás volt egyébként a legnagyobb kontraktus, amit a világ bármelyik professzionális női labdarúgó-bajnokságával kötött egy csatorna. Ugyanebben az évben egyébként az amerikai Women’s Soccer League is rekordméretű, szezononkénti szerződést jelentett be, mivel a nézettségi adatok soha nem látott magasságokba emelkedtek az Egyesült Államokban.

Az angliai Eb a közösségi médiát is letarolta, csak a csoportmeccsek összesen 152,4 millió interakciót generáltak, a TikTokon (39,7 százalék) az Instagramon (26,1 százalék) és a Twitteren (19,1 százalék) mozgatta meg az embereket.

Sportmárkák: a nő az új férfi

A felfokozott érdeklődés természetesen anyagiakban is megnyilvánult, az Ernst & Young szerint a 2022-es Európa-bajnokság több mint 60 millió euró bevételt generált, ami nagyjából négyszerese a legutóbbi, 2017-es hollandiai versenyen elért értéknek. A torna felpörgette a sportruházatok és sportszerek piacát is.

Idén nyáron óriási kereslet mutatkozott a futballrajongók részéről a női futballmezek iránt, sok kereskedőnél még a készlet is kifogyott. Ez is mutatja, hogy a női futball éppúgy megéli a pillanatát a pályán kívül, mint a pályán. A női futball innen csak növekedni fog, és ez valódi lehetőséget kínál a kereskedőknek

– mondta Sam Patterson, a FOOTY.COM marketing igazgatója.

Dan Kitwood / Getty Images Szurkolók a női labdarúgó-válogatottal együtt ünneplik a csapat sikerét 2022. augusztus 1-jén a Trafalgar téren Londonban.

Fanatics Inc. összesítése szerint Anglia Eb-győzelme után megháromszorozódott a női futballfelszerelések iránti kereslet, a különböző rajongói kellékek (mezek, sálak, bögrék) online kereskedelme pedig 640 százalékkal nőtt a győzelem utáni négy órában.

A fejleményeket csillogó szemekkel nézték az Nike-nál vagy az Adidasnál, ahol már nem nagyon tudnak hova terjeszkedni a férfi sportruházatok területén. Ezzel igazolva is látták a saját törekvéseiket, a két cég az utóbbi 2–3 évben egyre több pénzt lapátolt a női termékek gyártásába és kereskedésébe. A Reuters szerint a többi nagy sportszergyártó és -kereskedő fókuszában is fontos helyre kerültek a női darabok, és a jövőben még nagyobb szeletet hasíthatnak ki a piacból.

Ezek a bámulatos eredmények főleg az Európa-bajnokra nézve hízelgőek, hisz Angliában 1921-ben betiltották a profi női focit azzal az indokkal, hogy fenyegeti a nők egészségét, csökkenti a gyerekvállalás esélyeit. A tilalom közel 50 évig tartott, 1971-től lehetett érdemben építkezni.

Egyenlő munkáért egyenlő bért

Többek között ezért is igazságtalan összehasonlítani a női és a férfi foci minőségét, a labdarúgók technikai képzettségét vagy a játék minőségét, iramát – így véli Rachel Yankey, Anglia válogatottsági rekordere is. A támadó szerint a pályán meg kell őrizni ezeket a különbözőségeket, ez adja a női, illetve a férfi futball szépségét, ezen kívül viszont nem nagyon van olyan terület, ahol ne kellett volna harcolni a megkülönböztetés ellen.

A női foci viszontagságos történelme

1895: Londonban megrendezik az első női labdarúgó-mérkőzést.
1920: Lejátszották az első nemzetközi találkozót.
1920: Ugyanebben az évben 53 000 szurkoló nézett meccset a liverpooli Goodison Parkban.
1921: Az Angol Labdarúgó Szövetség eltiltotta a nőket a játéktól.
1938: Franciaországban, Spanyolországban és Brazíliában megtiltják a nők versenyzését. Hamarosan más nemzetek is követik a példát.
1971: Anglia és Európa feloldja a női futball tilalmát.
1984: Svédország megnyeri az első Európa-bajnokságot.
1991: Kína először rendez labdarúgó-világbajnokságot.
1996: A női labdarúgás bekerül az olimpiai programba.
1999: 90 000 néző vett részt a FIFA női világbajnokság döntőjén az Egyesült Államokban.
2009: Dél-Amerikában megrendezik az első női Copa Libertadorest.
2016: A FIFA Fatma Samourát nevezi ki első női főtitkárának.
2019: Az USA megnyeri a franciaországi világbajnokságot.

Ilyen például a bérezés. Egészen a 2010-es évek végéig hatalmas különbség volt a férfiak és a nők juttatásai között, és a legtöbb országban még ma is így van.

Az Egyesült Államok válogatottja úttörő volt, miután az amerikai nők megnyerték a 2015-ös és a 2019-es világbajnokságot, már nagyobb elánnal lobbizhattak, hogy azonos fizetést adjanak nekik, mint a férfiaknak. Ehhez szintén hozzájárult, hogy 2016 és 2018 között az amerikai női focimeccsek közel egymillió dollárral több bevételt generáltak, mint a férfiak találkozói. Eredményességben pedig összemérhetetlenek, az USA női válogatottja a 8 vébéből már 4-et megnyert, a férfiaknál egy bronzérem volt a csúcs, az is még 1930-ból. A nők bérezésének rendezéséért még a jelenlegi férfi válogatott tagjai is szót emeltek, végül csak idén májusban jött létre a megállapodás.

Németországban is sürgetik a felzárkózást, Olaf Scholz német kancellár is egyenlő bérezést szorgalmazott a német férfi és a női sportban, különösen a válogatottaknál, korábban nem forszírozták ennyire aktívan a kérdés rendezését.

Meg vagyok győződve arról, hogy az egyenlő fizetés fontos szerepet játszik, különösen, ha ilyen versenyekről van szó. Sok bajnokságban ez már így van

– mondta Scholz az ARD közszolgálati műsorszolgáltatónak adott interjújában az Eb-döntő szünetében.

A németeken kívül Brazília, Ausztrália, Norvégia, Új-Zéland és több egyesült királyságbeli válogatott is jelezte, rendezni fogják a női focisták bérét. Az angol Eb-sikerben talán az is szerepet játszott, hogy Angliában már 2020-ban végrehajtották a reformot.

Az UEFA a 2022-es Eb előtt lépett, megduplázta a torna pénzdíját, ami így 16 millió euró lett. De ez még így is csak töredéke a tavalyi férfitorna összdíjazásának, ami 331 millió euró volt, ebből a győztes, Olaszország 10 milliót zsebelt be. Van tehát még hova fejlődni, de az  utóbbi 3–4 évben tapasztalható tempót látva csak idő kérdése, mikor érik be a férfiakat.

Mit keres egy nő a focipályán?

Nagyban befolyásolta a folyamatokat a #metoo mozgalom, amely az Egyesült Államokból indult, de valahogy nem jutott túl az angol stadionok bejáratánál.

Ez egy olyan időszak, amikor a közvélemény viszonya megváltozik a szexizmushoz és a nőgyűlölethez, ezért a futballnak is változnia kell

– mondta Stacey Pope, a Fair Game nevű, 34 angol futballklubból álló szövetség vezetője, amely márciusban tett közzé egy jelentést. Pope azt írta, hogy hiába érzékelhető javulás a társadalomban, a brit futballklubokban még mindig jelen van a nemek közötti diszkrimináció.

Harriet Lander / Getty Images Alessia Russo és Ella Toone győzelmüket ünneplik a londoni Wembley Stadionban 2022. július 31-én.

Erről a pontról nehéz (volt) elmozdítani az ügyet, a tesztoszterontól átitatott futballt nem szívesen engedik ki a kezükből a férfiak, sokan úgy vélik, hogy a nők maximum a popcornt pattogtassák a meccsnézéshez. A szexizmus vagy sok esetben a nettó nőgyűlölet még a mai napig fellelhető a lelátókon Angliában a jelentés szerint.

Ez vélhetően javulhat az Eb-győzelem után, hisz elég bátornak kell lenni ahhoz, hogy a történelmi diadalt követően is belekössenek a női játékosokba, még akkor is, ha a férfiakat csak egy hajszál választotta el attól, hogy hasonló eredményt érjenek el a legutóbbi kontinenstornán.

Már az Eb alatt is érezhető volt az elmozdulás, legalábbis ezt támasztja alá egy statisztika, amely szerint az idei női Európa-bajnokság mérkőzéseire kilátogatók többsége, 53 százalék férfi volt. Nagyon kevés ponton billen a női foci felé a mérleg nyelve, a lelátói hangulat ilyen, ezt hangsúlyozza az angol szövetség is, amely a sport egy „tisztább” változataként hirdeti a női labdarúgást, amely inkább a békés, családias légkört helyezi előtérbe.

Ráadásul – ahogy egy liverpooli szurkoló is megfogalmazta – a nőknél alig lelhető fel a simliskedés, a színészkedés, sokkal hangsúlyosabb a sportszerűség, mint a férfiaknál, és a játékvezetőket is jobban tisztelik. Ez azért is fontos, mert a szülők sokkal nyugodtabban engedik el a gyerekeiket egy ilyen közegbe, aminek az is lehet a következménye, hogy nagyobb számban kezdenek majd el focizni. Példaképet is könnyebben találhatnak maguknak, Erzsébet királynő is ezt hangsúlyozta, amikor az Eb-győzelem után gratulált a csapatnak.

A siker messze túlmutat a trófeán. Mindannyian olyan példát mutattatok, amely inspirációt jelent a mai lányoknak és nőknek, valamint a jövő generációinak

– írta a brit uralkodó.

A ’22-es Eb-n például 100 ezer gyerek vett részt, akik közül sok lány kedvet is kaphatott a sporthoz. Az ő kezüket most nem szabad elengedni.

Remélhetőleg a nyáron érkezett tömegeket láthatjuk majd a klubok meccsein is a stadionokban

mondta Ella Toone a Guardiannek. A Manchester United Európa-bajnok csatára arra is kérte a szurkolókat, hogy jöjjenek el és szurkoljanak nekik a bajnokikon.

Itt jön be egy másik probléma. A nőknek azzal is meg kell küzdeniük, hogy nem ugyanolyan feltételek mellett készülhettek vagy játszhatták a meccseiket, mint a férfiak. Angliában például az utóbbi években több edzőpályát is a külvárosi vagy vidéki területekre költöztettek át.

De ez nem a válogatott szintje, az Európa-bajnokságon azért voltak csalódottak az izlandiak, mert a Manchester City női labdarúgócsapatának 4700 fős stadionjában kell játszaniuk, a svédek csapatkapitánya, Caroline Seger pedig azért emelte fel a szavát, mert a nemzeti csapatnak a mindössze nyolcezer ülőhellyel rendelkező Leigh Sports Village-ben kellett pályára lépnie – a The Athletic beszámolója szerint.

A megfelelő stadion sokszor azért nem adott klubszinten sem, mert még mindig rengeteg olyan egyesület van, amelyeknek egész egyszerűen nincs női szakosztályuk.

Szintén ronthat a biztató jövőképen, hogy gondok lehetnek az utánpótlásban.

Nehéz helyzetben van például a 14–16 éves korosztály, amelyben komoly hiány mutatkozik női játékosokból, és szintén problémásnak tartják Angliában, hogy az afroamerikai nőket szinte alig tudják bevonni a fociba, pedig nem kis közösségről beszélünk. Míg jelenleg a Premier League-játékosok 43 százaléka fekete, addig a női ligában ez a szám 10 százalék alatt van, a 300 játékosból mindössze 29 színes bőrű. Csak bízni lehet abban, hogy az angol nők sikerének nem azért örült annyi férfi, mert a válogatott három kivétellel csak fehér játékosokból állt. (Az angol válogatottsági rekorder Rachel Yankey speciel ghánai édesapától származik.)

Mindenesetre ez az a terület, ahol az angol férfi válogatottnak összehasonlíthatatlanul több csatát kell megvívnia, mint a nőinek, amely tulajdonképpen még nem is igazán találkozott ezzel a problémával. A német válogatottnak is csak két, a belgának egy nem fehér játékosa van, a jövőre vébét rendező Ausztráliának egy sincs, holott az országok etnikai összetétele alapján ennek az aránynak nagyobbnak kellene lennie.

A Premier League is behúzhatja a női bajnokságot

Azért is fontos, hogy Anglia nyerte az Eb-t, mert így sokkal több szó esik az országban zajló fejlesztésekről, amelyek példát adhatnak más országoknak is.

A brit kormány még inkább előre szaladt, bejelentették, hogy felülvizsgálják a női labdarúgás helyzetét, és további 230 millió fontot biztosítanak a létesítmények építésére vagy fejlesztésére, és a magántőke is sokkal hangsúlyosabban jelenhet meg.

Úgy gondolom, a pénz beáramlik majd, és érkeznek olyan emberek is, akik már látják, hogy ennek kereskedelmi értéke van. Ez mind szép és jó, de mi sokkal több támogatást szeretnénk a női labdarúgásnak, sokkal több befektetést

– mondta Sue Campbell, az FA női labdarúgásért felelős vezetője a BBC-nek. Rajta nem múlik, idén márciusban jelentette be, hogy a női FA-kupa pénzalapját megtízszerezik.

A sikeres Eb után nagy a nyomás a Premier League klubjain, hogy a nőket „beengedjék” a klubok fő stadionjaiba, ahol eddig csak férfi léphetett a fűre. Jelenleg arról is folynak a tárgyalások, hogy a Premier League átvegye a Women’s Super League működtetését.

Az angolok mindenesetre megpróbálják elérni, hogy a jövőben a lehető legszélesebb merítési lehetőségei legyenek. Az FA szerint jelenleg csak az iskolák 63 százaléka kínál testnevelés órákon futballt a lányoknak, az angol labdarúgó szövetség ezt szeretné feltornázni száz százalékra 2024-re.

Összességében biztató a helyzet, hiszen 2017-ben már több mint 1,7 millió nő focizott Angliában. Az angol szövetség azonban öt éve feljebb tette a lécet, 3 év alatt meg akarták duplázni a számot, és sikerült is: így 2020-ban már 3,4 millió nő rúgta a bőrt Angliában, de 2024-re még ezt a számot is meg akarják háromszorozni.

Orbán Viktor nem szereti a női focit

A mostani hurráhangulatot kissé lehűti, hogy Kelet-Európa alaposan le van maradva a női labdarúgás területén, beszédes, hogy az Európa-bajnokságon Finnország volt a legkeletibb résztevő. Közép- és Kelet-Európából a csehek a legjobbak a maguk 28. világranglistás helyével, Lengyelország a 32.

 

Klubszinten rosszabb a helyzet, tavaly egyetlen csapat sem jutott főtáblára a Bajnokok Ligájában.

 

Az Euronewsnak egy szakértő azt mondta, hogy a női foci helyzetét nagyban befolyásolták a konzervatív politikai fordulatok, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában is „visszatértek a regresszív nemi sztereotípiák, ami általánosságban megnehezítette a női sportok helyzetét”. A cikkben név szerint említik Orbán Viktort, aki 2010 óta önti a pénzt a férfi labdarúgásba, miközben női válogatottunk a 2010-es 31. helyről a 44. helyre esett vissza a világranglistán.

A FIFA is kijelölte az utat: azt szeretnék, ha 2026-ra 60 millió nő kergetné a labdát világszerte. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség megalkotott egy stratégiát is, amelyben a létszám növelésén túl az új bevételi források kialakítására, a fejlesztések kiterjesztésére vagy a női vezetők szerepének növelésére tettek javaslatot, több versenyt, erőteljesebb marketinget, kommunikációt és oktatást szorgalmaznak, nagyjából úgy, ahogy a Conversation szakírója tette tavaly.

Yankey szerint az Eb-győzelem jelentőségét talán csak húsz–harminc év múlva fogjuk igazán megérteni. Ez hosszú idő, főleg azt nézve, hogy a női foci érdemi eredményei igazából az utóbbi 3–4 évben születtek, a bérrendezéstől kezdve a nemek közti egyenlőségen át a médiában való jelenlétig. A kézzel fogható eredmények mellett fontos siker, hogy érezhetően sikerült megváltoztatni a női labdarúgásról való gondolkodást. Anglia Eb-győzelme után még gyorsabban kezdtek kikopni a női fociról alkotott sztereotípiák, főleg azért, mert az angol nők diadalútja minden eddiginél nagyobb teret kapott a mainstream médiában. És már új területen is hódítanak a nők: az Electronic Arts ugyanis bejelentette, hogy jövőre már női klubok is szerepelni fognak a FIFA ’23-ban.

Nem mellékes tény, hogy jövőre világbajnokságot rendeznek, amelynek Ausztrália és Új-Zéland ad otthont, az a két ország, ahol szintén hatalmas fejlődésen ment keresztül a női labdarúgás az utóbbi években, többek között rekordszámú gyerek jelentkezik a képzésekre. Ráadásul nem is rossz a két csapat, Ausztrália a 12., Új-Zéland a 22. a világranglistán.

A torna szervezői pedig azt ígérik, a vébé főbb üzenetei között kitüntetett helyet kap majd az őslakos vagy migráns közegből származó focisták esélyegyenlősége. Így aztán még inkább érvényes lehet, hogy a női futball fejlődése a társadalmi folyamatokat is befolyásolhatja.

Az angolok Eb-győzelme több szempontból is túlmutat önmagán, a játékosok pedig fontos szereplői és alakítói lettek a női labdarúgás egyetemes történelmének, nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a játékosok soha nem látott feltételek mellett és közegben vághatnak neki az előttünk álló időszaknak.

Leah Williamson, a válogatott csapatkapitánya nem is akart finomkodni a szavakkal.

Azt mondtuk, hogy a győzelmünkkel szeretnénk örökséget hagyni magunk után, és ezt meg is tettük. Megváltoztattuk a játékot ebben az országban, és remélhetőleg az egész világon!

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.