Nemzetközi foci

Ki hitte volna, hogy egy női focimeccs dönti meg a nézőcsúcsot a Wembley-ben? – soha nem látott magasságokban a női labdarúgás

Jonathan Moscrop / Getty Images
Jonathan Moscrop / Getty Images
Az angol női labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki győzelme nagyobbat szólt, mint bármelyik női vébén vagy Eb-n aratott végső diadal. Egyfelől azért, mert hatalmas őrületet generált a nemzetközi sikerre szomjazó angolok körében, akik a férfiak 1966-os vb-címe után 56 évig vártak egy újabb katarzisra, másfelől azért, mert ez a győzelem és maga a torna is a női labdarúgás egyetemes fejlődésének mérföldköve lett: a laikusok számára is láthatóvá vált, milyen magasságokba jutott az évek során. Az idei Eb azt is megmutatta, milyen fontos eredményeket sikerült elérni a női egyenjogúságért vívott harcban is.

– Miért nem képesek a nők focizni?
– Mert 11 nő képtelen ugyanabban a ruhában egymás mellett lenni…

A fenti mondat Phillys Dillertől származik, az amerikai komikus évtizedekkel korábban így próbált meg választ adni arra, miért van szakadéknyi különbség a férfi és a női labdarúgás között. Ez az egyébként igen rosszul öregedő vicc arra is rámutat, hogy a női labdarúgóknak a pályán szembe jövő ellenfelek mellett mennyi mindennel meg kell küzdeniük.

Angliában a női labdarúgókat egészen a mostani Európa-bajnokság hajrájáig nem vették komolyan, mondta Rachel Yankey, az angol női válogatott rekordere az idei Eb-győzelem után. A már visszavonult támadó a győzelem hevében talán picit sarkosabban fogalmazott, a kijelentés talán pontosabb lenne úgy, hogy a női labdarúgást az Európa-bajnokságot megelőző években egyre inkább kezdték komolyan venni, az angolok menetelése és győzelme viszont minden eddiginél több emberben tudatosította, hogy a nők már nem csak mellékszereplők a modern kori labdarúgásban. Azt ugyanis már évekkel ezelőtt érezni lehetett, hogy 2022-es angliai torna alatt világszerte minden eddiginél nagyobb figyelmet kap majd a női foci.

Már az Európa-bajnokság előtt dőltek a rekordok

A 2019-es női világbajnokságon is röpködtek a nézőcsúcsok, végül összesen egymilliárdnál is többen nézték a tornát a tévék és számítógépek képernyői előtt. Az idei Bajnokok Ligája is hangos volt a rekordoktól: márciusban, majd áprilisban is megdőlt a látogatottsági csúcs, a Barcelona-Wolfsburg Bajnokok Ligája-meccset például 91 648 néző tekintette meg a Nou Campban. A tévés közvetítések is soha nem látott tömegeket értek el, a Barcelona-Lyon BL-döntőt világszerte 3,6 millióan követték figyelemmel, ami 56 százalékkal magasabb, mint az ezt megelőző finálé nézettsége.

Az angol szurkolók tehát már csúcsra járatott lelkesedéssel várták az Eb-t, a Women’s Sport Trust szerint 2022 első három hónapja volt a legnézettebb negyedév a női szakág történelmében az Egyesült Királyságban.

Naomi Baker / Getty Images Ellen White mutatja trófeájukat a sajtó felé a 2022-es női Európa-bajnokság döntőjének Anglia-Németország mérkőzésén, a londoni Wembley Stadionban 2022. július 31-én.

Az idei Európa-bajnokság vélhetően amúgy is nagyot szólt volna, de ahhoz, hogy ekkora visszhangja legyen, szükség volt Anglia győzelmére is. Mivel a házigazda évtizedek óta éhezik egy válogatott focisikerre, már a torna előtt erősen felfokozott volt a hangulat. Az UEFA közlése szerint az Eb-re forgalomba hozott 700 ezer jegyből már a torna előtt 500 ezer elkelt, kétszer annyi, mint az eddigi rekordot jelentő, 2017-es, hollandiai Eb-n összesen.

A torna alatt az angol csapat jó játékkal, magabiztosan menetelt, így folyamatosan fenntartotta az érdeklődést úgy a stadionokban, mint a tévék előtt.

Kapcsolódó
Összeomlás helyett a legnagyobb erejét mutatta meg Anglia a női Eb döntőjében
Az angol női labdarúgó-válogatott a leggyengébb mérkőzését játszotta az Eb-n a Németország elleni döntőben, de a meghatározó pillanatban mégis a szigetországiak tudtak felülkerekedni.

Rögtön a torna első meccsén megdőlt a női Eb-k csoportmeccseinek nézőrekordja, a Németország elleni döntőben pedig sikerült a férfiakat is lenyomni: a Wembley-be kilátogató 87 192 nézőnél egyik férfi vagy női mérkőzésen sem voltak többen, legyen szó Eb-ről, vébéről vagy olimpiáról. A döntő egyben az Egyesült Királyság történetének legnézettebb női futballmeccse is volt.

Az Eb-k összesített nézőrekordja már az utolsó meccs előtt megdőlt, a fináléig 487 683-an nézték meg a helyszínen a meccseket, több mint kétszer annyian, mint az előző, 2017-es hollandiai Eb meccseit összesen. A döntő közel 90 ezres nézőszámával együtt végül összesen több mint 570 ezren szurkoltak a stadionokban az Eb-n.

Ezeket a számokat nem lehet függetleníteni attól, hogy Anglia hazai pályán játszott, de az is tény, hogy az első angliai női foci Eb-n, a 2005-ösön a három csoportmeccset összesen 70 ezren látták. Ez is jelzi, hogy a 2022-es év sorsfordító volt a női labdarúgásban.

Mindenkit a képernyők elé tudtak szegezni

A BBC-n 17,4 millióan követték figyelemmel az Eb-döntőt, ami 2022 legnézettebb tévéműsora lett, emellett további 5,9 millió ember a streamingplatformokon nézte a meccset. Összességében a női Európa-bajnokságok történetének 10 legnézettebb találkozója közül 7-et az angliai Eb-n rendeztek, minden idők 10 legnézettebb női labdarúgó meccse közül pedig hármat ezen az Eb-n játszottak, további négyet pedig a 2022-es BL-idényben.

Ezek a kiváló nézettségi adatok mutatják a torna hatalmas vonzerejét, valamint a női futball elmúlt években tapasztalt erőteljes fejlődését

– mondta Guy-Laurent Epstein, az UEFA marketingigazgatója.

Az Európai Műsorsugárzók Uniójának jelentése szerint a torna összesen 280 millió embert ért el világszerte, és nem csak a BBC-n, de a német ARD-n is nézőcsúcsot hozott a döntő: 21,8 millióan nézték, ahogy csapatuk elbukja a finálét, ennyien még Németországban sem néztek soha női focimeccset. Az Európa-bajnokság Hollandiában, Norvégiában, Svédországban, Finnországban és Ausztriában is kiemelkedő nézettséget hozott, Izlandon pedig egészen egyedülálló módon a készülékkel rendelkezők 98,2 százaléka követte a csapatuk meccsét – azaz nagyjából mindenki.

A BBC előrelátó volt, 2021-ben hároméves közvetítési szerződést kötött a női bajnoksággal, a Women’s Super League-gel, így a kerettagok közül többen már a torna előtt rajongókat szerezhettek. Ez a megállapodás volt egyébként a legnagyobb kontraktus, amit a világ bármelyik professzionális női labdarúgó-bajnokságával kötött egy csatorna. Ugyanebben az évben egyébként az amerikai Women’s Soccer League is rekordméretű, szezononkénti szerződést jelentett be, mivel a nézettségi adatok soha nem látott magasságokba emelkedtek az Egyesült Államokban.

Az angliai Eb a közösségi médiát is letarolta, csak a csoportmeccsek összesen 152,4 millió interakciót generáltak, a TikTokon (39,7 százalék) az Instagramon (26,1 százalék) és a Twitteren (19,1 százalék) mozgatta meg az embereket.

Sportmárkák: a nő az új férfi

A felfokozott érdeklődés természetesen anyagiakban is megnyilvánult, az Ernst & Young szerint a 2022-es Európa-bajnokság több mint 60 millió euró bevételt generált, ami nagyjából négyszerese a legutóbbi, 2017-es hollandiai versenyen elért értéknek. A torna felpörgette a sportruházatok és sportszerek piacát is.

Idén nyáron óriási kereslet mutatkozott a futballrajongók részéről a női futballmezek iránt, sok kereskedőnél még a készlet is kifogyott. Ez is mutatja, hogy a női futball éppúgy megéli a pillanatát a pályán kívül, mint a pályán. A női futball innen csak növekedni fog, és ez valódi lehetőséget kínál a kereskedőknek

– mondta Sam Patterson, a FOOTY.COM marketing igazgatója.

Dan Kitwood / Getty Images Szurkolók a női labdarúgó-válogatottal együtt ünneplik a csapat sikerét 2022. augusztus 1-jén a Trafalgar téren Londonban.

Fanatics Inc. összesítése szerint Anglia Eb-győzelme után megháromszorozódott a női futballfelszerelések iránti kereslet, a különböző rajongói kellékek (mezek, sálak, bögrék) online kereskedelme pedig 640 százalékkal nőtt a győzelem utáni négy órában.

A fejleményeket csillogó szemekkel nézték az Nike-nál vagy az Adidasnál, ahol már nem nagyon tudnak hova terjeszkedni a férfi sportruházatok területén. Ezzel igazolva is látták a saját törekvéseiket, a két cég az utóbbi 2–3 évben egyre több pénzt lapátolt a női termékek gyártásába és kereskedésébe. A Reuters szerint a többi nagy sportszergyártó és -kereskedő fókuszában is fontos helyre kerültek a női darabok, és a jövőben még nagyobb szeletet hasíthatnak ki a piacból.

Ezek a bámulatos eredmények főleg az Európa-bajnokra nézve hízelgőek, hisz Angliában 1921-ben betiltották a profi női focit azzal az indokkal, hogy fenyegeti a nők egészségét, csökkenti a gyerekvállalás esélyeit. A tilalom közel 50 évig tartott, 1971-től lehetett érdemben építkezni.

Egyenlő munkáért egyenlő bért

Többek között ezért is igazságtalan összehasonlítani a női és a férfi foci minőségét, a labdarúgók technikai képzettségét vagy a játék minőségét, iramát – így véli Rachel Yankey, Anglia válogatottsági rekordere is. A támadó szerint a pályán meg kell őrizni ezeket a különbözőségeket, ez adja a női, illetve a férfi futball szépségét, ezen kívül viszont nem nagyon van olyan terület, ahol ne kellett volna harcolni a megkülönböztetés ellen.

A női foci viszontagságos történelme

1895: Londonban megrendezik az első női labdarúgó-mérkőzést.
1920: Lejátszották az első nemzetközi találkozót.
1920: Ugyanebben az évben 53 000 szurkoló nézett meccset a liverpooli Goodison Parkban.
1921: Az Angol Labdarúgó Szövetség eltiltotta a nőket a játéktól.
1938: Franciaországban, Spanyolországban és Brazíliában megtiltják a nők versenyzését. Hamarosan más nemzetek is követik a példát.
1971: Anglia és Európa feloldja a női futball tilalmát.
1984: Svédország megnyeri az első Európa-bajnokságot.
1991: Kína először rendez labdarúgó-világbajnokságot.
1996: A női labdarúgás bekerül az olimpiai programba.
1999: 90 000 néző vett részt a FIFA női világbajnokság döntőjén az Egyesült Államokban.
2009: Dél-Amerikában megrendezik az első női Copa Libertadorest.
2016: A FIFA Fatma Samourát nevezi ki első női főtitkárának.
2019: Az USA megnyeri a franciaországi világbajnokságot.

Ilyen például a bérezés. Egészen a 2010-es évek végéig hatalmas különbség volt a férfiak és a nők juttatásai között, és a legtöbb országban még ma is így van.

Az Egyesült Államok válogatottja úttörő volt, miután az amerikai nők megnyerték a 2015-ös és a 2019-es világbajnokságot, már nagyobb elánnal lobbizhattak, hogy azonos fizetést adjanak nekik, mint a férfiaknak. Ehhez szintén hozzájárult, hogy 2016 és 2018 között az amerikai női focimeccsek közel egymillió dollárral több bevételt generáltak, mint a férfiak találkozói. Eredményességben pedig összemérhetetlenek, az USA női válogatottja a 8 vébéből már 4-et megnyert, a férfiaknál egy bronzérem volt a csúcs, az is még 1930-ból. A nők bérezésének rendezéséért még a jelenlegi férfi válogatott tagjai is szót emeltek, végül csak idén májusban jött létre a megállapodás.

Németországban is sürgetik a felzárkózást, Olaf Scholz német kancellár is egyenlő bérezést szorgalmazott a német férfi és a női sportban, különösen a válogatottaknál, korábban nem forszírozták ennyire aktívan a kérdés rendezését.

Meg vagyok győződve arról, hogy az egyenlő fizetés fontos szerepet játszik, különösen, ha ilyen versenyekről van szó. Sok bajnokságban ez már így van

– mondta Scholz az ARD közszolgálati műsorszolgáltatónak adott interjújában az Eb-döntő szünetében.

A németeken kívül Brazília, Ausztrália, Norvégia, Új-Zéland és több egyesült királyságbeli válogatott is jelezte, rendezni fogják a női focisták bérét. Az angol Eb-sikerben talán az is szerepet játszott, hogy Angliában már 2020-ban végrehajtották a reformot.

Az UEFA a 2022-es Eb előtt lépett, megduplázta a torna pénzdíját, ami így 16 millió euró lett. De ez még így is csak töredéke a tavalyi férfitorna összdíjazásának, ami 331 millió euró volt, ebből a győztes, Olaszország 10 milliót zsebelt be. Van tehát még hova fejlődni, de az  utóbbi 3–4 évben tapasztalható tempót látva csak idő kérdése, mikor érik be a férfiakat.

Mit keres egy nő a focipályán?

Nagyban befolyásolta a folyamatokat a #metoo mozgalom, amely az Egyesült Államokból indult, de valahogy nem jutott túl az angol stadionok bejáratánál.

Ez egy olyan időszak, amikor a közvélemény viszonya megváltozik a szexizmushoz és a nőgyűlölethez, ezért a futballnak is változnia kell

– mondta Stacey Pope, a Fair Game nevű, 34 angol futballklubból álló szövetség vezetője, amely márciusban tett közzé egy jelentést. Pope azt írta, hogy hiába érzékelhető javulás a társadalomban, a brit futballklubokban még mindig jelen van a nemek közötti diszkrimináció.

Harriet Lander / Getty Images Alessia Russo és Ella Toone győzelmüket ünneplik a londoni Wembley Stadionban 2022. július 31-én.

Erről a pontról nehéz (volt) elmozdítani az ügyet, a tesztoszterontól átitatott futballt nem szívesen engedik ki a kezükből a férfiak, sokan úgy vélik, hogy a nők maximum a popcornt pattogtassák a meccsnézéshez. A szexizmus vagy sok esetben a nettó nőgyűlölet még a mai napig fellelhető a lelátókon Angliában a jelentés szerint.

Ez vélhetően javulhat az Eb-győzelem után, hisz elég bátornak kell lenni ahhoz, hogy a történelmi diadalt követően is belekössenek a női játékosokba, még akkor is, ha a férfiakat csak egy hajszál választotta el attól, hogy hasonló eredményt érjenek el a legutóbbi kontinenstornán.

Már az Eb alatt is érezhető volt az elmozdulás, legalábbis ezt támasztja alá egy statisztika, amely szerint az idei női Európa-bajnokság mérkőzéseire kilátogatók többsége, 53 százalék férfi volt. Nagyon kevés ponton billen a női foci felé a mérleg nyelve, a lelátói hangulat ilyen, ezt hangsúlyozza az angol szövetség is, amely a sport egy „tisztább” változataként hirdeti a női labdarúgást, amely inkább a békés, családias légkört helyezi előtérbe.

Ráadásul – ahogy egy liverpooli szurkoló is megfogalmazta – a nőknél alig lelhető fel a simliskedés, a színészkedés, sokkal hangsúlyosabb a sportszerűség, mint a férfiaknál, és a játékvezetőket is jobban tisztelik. Ez azért is fontos, mert a szülők sokkal nyugodtabban engedik el a gyerekeiket egy ilyen közegbe, aminek az is lehet a következménye, hogy nagyobb számban kezdenek majd el focizni. Példaképet is könnyebben találhatnak maguknak, Erzsébet királynő is ezt hangsúlyozta, amikor az Eb-győzelem után gratulált a csapatnak.

A siker messze túlmutat a trófeán. Mindannyian olyan példát mutattatok, amely inspirációt jelent a mai lányoknak és nőknek, valamint a jövő generációinak

– írta a brit uralkodó.

A ’22-es Eb-n például 100 ezer gyerek vett részt, akik közül sok lány kedvet is kaphatott a sporthoz. Az ő kezüket most nem szabad elengedni.

Remélhetőleg a nyáron érkezett tömegeket láthatjuk majd a klubok meccsein is a stadionokban

mondta Ella Toone a Guardiannek. A Manchester United Európa-bajnok csatára arra is kérte a szurkolókat, hogy jöjjenek el és szurkoljanak nekik a bajnokikon.

Itt jön be egy másik probléma. A nőknek azzal is meg kell küzdeniük, hogy nem ugyanolyan feltételek mellett készülhettek vagy játszhatták a meccseiket, mint a férfiak. Angliában például az utóbbi években több edzőpályát is a külvárosi vagy vidéki területekre költöztettek át.

De ez nem a válogatott szintje, az Európa-bajnokságon azért voltak csalódottak az izlandiak, mert a Manchester City női labdarúgócsapatának 4700 fős stadionjában kell játszaniuk, a svédek csapatkapitánya, Caroline Seger pedig azért emelte fel a szavát, mert a nemzeti csapatnak a mindössze nyolcezer ülőhellyel rendelkező Leigh Sports Village-ben kellett pályára lépnie – a The Athletic beszámolója szerint.

A megfelelő stadion sokszor azért nem adott klubszinten sem, mert még mindig rengeteg olyan egyesület van, amelyeknek egész egyszerűen nincs női szakosztályuk.

Szintén ronthat a biztató jövőképen, hogy gondok lehetnek az utánpótlásban.

Nehéz helyzetben van például a 14–16 éves korosztály, amelyben komoly hiány mutatkozik női játékosokból, és szintén problémásnak tartják Angliában, hogy az afroamerikai nőket szinte alig tudják bevonni a fociba, pedig nem kis közösségről beszélünk. Míg jelenleg a Premier League-játékosok 43 százaléka fekete, addig a női ligában ez a szám 10 százalék alatt van, a 300 játékosból mindössze 29 színes bőrű. Csak bízni lehet abban, hogy az angol nők sikerének nem azért örült annyi férfi, mert a válogatott három kivétellel csak fehér játékosokból állt. (Az angol válogatottsági rekorder Rachel Yankey speciel ghánai édesapától származik.)

Mindenesetre ez az a terület, ahol az angol férfi válogatottnak összehasonlíthatatlanul több csatát kell megvívnia, mint a nőinek, amely tulajdonképpen még nem is igazán találkozott ezzel a problémával. A német válogatottnak is csak két, a belgának egy nem fehér játékosa van, a jövőre vébét rendező Ausztráliának egy sincs, holott az országok etnikai összetétele alapján ennek az aránynak nagyobbnak kellene lennie.

A Premier League is behúzhatja a női bajnokságot

Azért is fontos, hogy Anglia nyerte az Eb-t, mert így sokkal több szó esik az országban zajló fejlesztésekről, amelyek példát adhatnak más országoknak is.

A brit kormány még inkább előre szaladt, bejelentették, hogy felülvizsgálják a női labdarúgás helyzetét, és további 230 millió fontot biztosítanak a létesítmények építésére vagy fejlesztésére, és a magántőke is sokkal hangsúlyosabban jelenhet meg.

Úgy gondolom, a pénz beáramlik majd, és érkeznek olyan emberek is, akik már látják, hogy ennek kereskedelmi értéke van. Ez mind szép és jó, de mi sokkal több támogatást szeretnénk a női labdarúgásnak, sokkal több befektetést

– mondta Sue Campbell, az FA női labdarúgásért felelős vezetője a BBC-nek. Rajta nem múlik, idén márciusban jelentette be, hogy a női FA-kupa pénzalapját megtízszerezik.

A sikeres Eb után nagy a nyomás a Premier League klubjain, hogy a nőket „beengedjék” a klubok fő stadionjaiba, ahol eddig csak férfi léphetett a fűre. Jelenleg arról is folynak a tárgyalások, hogy a Premier League átvegye a Women’s Super League működtetését.

Az angolok mindenesetre megpróbálják elérni, hogy a jövőben a lehető legszélesebb merítési lehetőségei legyenek. Az FA szerint jelenleg csak az iskolák 63 százaléka kínál testnevelés órákon futballt a lányoknak, az angol labdarúgó szövetség ezt szeretné feltornázni száz százalékra 2024-re.

Összességében biztató a helyzet, hiszen 2017-ben már több mint 1,7 millió nő focizott Angliában. Az angol szövetség azonban öt éve feljebb tette a lécet, 3 év alatt meg akarták duplázni a számot, és sikerült is: így 2020-ban már 3,4 millió nő rúgta a bőrt Angliában, de 2024-re még ezt a számot is meg akarják háromszorozni.

Orbán Viktor nem szereti a női focit

A mostani hurráhangulatot kissé lehűti, hogy Kelet-Európa alaposan le van maradva a női labdarúgás területén, beszédes, hogy az Európa-bajnokságon Finnország volt a legkeletibb résztevő. Közép- és Kelet-Európából a csehek a legjobbak a maguk 28. világranglistás helyével, Lengyelország a 32.

 

Klubszinten rosszabb a helyzet, tavaly egyetlen csapat sem jutott főtáblára a Bajnokok Ligájában.

 

Az Euronewsnak egy szakértő azt mondta, hogy a női foci helyzetét nagyban befolyásolták a konzervatív politikai fordulatok, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában is „visszatértek a regresszív nemi sztereotípiák, ami általánosságban megnehezítette a női sportok helyzetét”. A cikkben név szerint említik Orbán Viktort, aki 2010 óta önti a pénzt a férfi labdarúgásba, miközben női válogatottunk a 2010-es 31. helyről a 44. helyre esett vissza a világranglistán.

A FIFA is kijelölte az utat: azt szeretnék, ha 2026-ra 60 millió nő kergetné a labdát világszerte. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség megalkotott egy stratégiát is, amelyben a létszám növelésén túl az új bevételi források kialakítására, a fejlesztések kiterjesztésére vagy a női vezetők szerepének növelésére tettek javaslatot, több versenyt, erőteljesebb marketinget, kommunikációt és oktatást szorgalmaznak, nagyjából úgy, ahogy a Conversation szakírója tette tavaly.

Yankey szerint az Eb-győzelem jelentőségét talán csak húsz–harminc év múlva fogjuk igazán megérteni. Ez hosszú idő, főleg azt nézve, hogy a női foci érdemi eredményei igazából az utóbbi 3–4 évben születtek, a bérrendezéstől kezdve a nemek közti egyenlőségen át a médiában való jelenlétig. A kézzel fogható eredmények mellett fontos siker, hogy érezhetően sikerült megváltoztatni a női labdarúgásról való gondolkodást. Anglia Eb-győzelme után még gyorsabban kezdtek kikopni a női fociról alkotott sztereotípiák, főleg azért, mert az angol nők diadalútja minden eddiginél nagyobb teret kapott a mainstream médiában. És már új területen is hódítanak a nők: az Electronic Arts ugyanis bejelentette, hogy jövőre már női klubok is szerepelni fognak a FIFA ’23-ban.

Nem mellékes tény, hogy jövőre világbajnokságot rendeznek, amelynek Ausztrália és Új-Zéland ad otthont, az a két ország, ahol szintén hatalmas fejlődésen ment keresztül a női labdarúgás az utóbbi években, többek között rekordszámú gyerek jelentkezik a képzésekre. Ráadásul nem is rossz a két csapat, Ausztrália a 12., Új-Zéland a 22. a világranglistán.

A torna szervezői pedig azt ígérik, a vébé főbb üzenetei között kitüntetett helyet kap majd az őslakos vagy migráns közegből származó focisták esélyegyenlősége. Így aztán még inkább érvényes lehet, hogy a női futball fejlődése a társadalmi folyamatokat is befolyásolhatja.

Az angolok Eb-győzelme több szempontból is túlmutat önmagán, a játékosok pedig fontos szereplői és alakítói lettek a női labdarúgás egyetemes történelmének, nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a játékosok soha nem látott feltételek mellett és közegben vághatnak neki az előttünk álló időszaknak.

Leah Williamson, a válogatott csapatkapitánya nem is akart finomkodni a szavakkal.

Azt mondtuk, hogy a győzelmünkkel szeretnénk örökséget hagyni magunk után, és ezt meg is tettük. Megváltoztattuk a játékot ebben az országban, és remélhetőleg az egész világon!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik