Nemzetközi foci

Katari vendégvárás: a sivatagban, sátorban aludhatnak a focidrukkerek

GABRIEL BOUYS / AFP
GABRIEL BOUYS / AFP

1,2 millió szurkolót várnak majd a történelem első téli labdarúgó-világbajnokságára Katarba, ám ahogy arra a Frankfurter Allgemaine Zeitung rávilágított, a jelenleg rendelkezésre álló hotelszobák nagy részét a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a csapatoknak, a szakmai stáboknak, a játékvezetőknek és a hivatalos személyeknek tartja fent. Bár addig még több szálloda is elkészül a tervek szerint, a német lap cikke szerint a szállások drágák, a szobák sok esetben kicsik.

Van azonban egy rendhagyó lehetőség is: egy sátorban aludni a sivatagban.

A FAZ szerint ezer ilyen sátor felállítását tervezik, a szállásokért felelős Omar al-Jaber pedig azzal érvelt a német lapnak, hogy szeretnék megismertetni a világgal, milyen a beduin élet. A novemberben és decemberben rendezett torna idején az időjárás várhatóan harminc Celsius-fok lesz nap közben, esténként pedig ennél valamivel hűvösebb.

Kapcsolódó

A katari labdarúgó-világbajnokság november 21-én kezdődik és december 18-ig tart majd. Azért lesz télen, mert most, amikor az egyenes kieséses szakaszhoz közeledne normál esetben a vb, 40 fok felett van stabilan a hőmérő mutatója. Még télen is légkondicionált létesítményekben rendezik majd a mérkőzéseket.

Már akkor felháborodtak sokan, mikor Katar egyáltalán felmerült, mint pályázó, ám a rendezés elnyerése óta, majd a világbajnokság közeledtével egyre inkább felerősödnek a kritikus hangok az országban tapasztalható emberi jogi helyzet miatt. A Guardian cikke szerint már a stadionok építése közben több ezer munkás meghalt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik