Nemzetközi foci

Munkaszüneti napot rendeltek el a vb-selejtező miatt

Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A perui kormány június 13-án, hétfőn munkaszüneti napot rendel el a hazai labdarúgó-válogatott Ausztrália elleni világbajnoki selejtezője miatt, noha a Limai Kereskedelmi Kamara arra figyelmeztetett, hogy ez az intézkedés 1,5 milliárd sol (150 milliárd forint) veszteséget okozna az országnak.

Pedro Castillo elnök kormánya nemzeti ünnepet rendelt el a közszféra számára június 13-án, azon a napon, amikor a perui és ausztrál válogatott mindent eldöntő csatát vív egymással a katari Ahmad bin Ali Stadionban.

Kapcsolódó
Hajrában szerzett góllal maradt életben az ausztrál vb-álom
Legyőzte az Emírségek válogatottját, Ausztrália játszhat a világbajnokságért.

A hírt Alejandro Salas kulturális miniszter jelentette be, aki azt mondta, az ünnep a közszférát illeti meg, de a magánszféra is profitálhat az intézkedésből.

Előzetes számítások szerint a versenyszférában 4,1 millió, a közszférában pedig 1,6 millióan nem dolgoznának aznap.

Úgy gondoljuk, hogy ez az összefogás, a nacionalizmus és a nemzeti identitás eseménye

– idézte az Rpp.pe portál.

A Limai Kereskedelmi Kamara szerint ugyanakkor ez a felesleges szabadnap akár 1,5 milliárd sol (150 milliárd forint) veszteséget is okozhat az országnak. A szakszervezet az intézkedést szükségtelennek és károsnak minősítette, figyelembe véve az ország jelenlegi gazdasági állapotát

A kulturális miniszter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, a munkaszüneti nap nem érinti a gazdaságot, sőt, inkább ellenkezőleg, az optimizmus új lendületet adna.

Peru válogatottja a dél-amerikai selejtezők során az 5. helyen végzett, így jogot szerzett az interkontinentális selejtezőre. A válogatott eddig öt alkalommal szerepelt világbajnokságon: 1930-ban a 10., 1970-ben a 7., 1978-ban a 8., míg 1982-ben és 2018-ban egyaránt a 20. helyen végzett.

Costa Ricában hosszabb lesz az ebédszünet

Jövő kedden hosszabb ebédszünetet kapnak a Costa Rica-i közalkalmazottak, hogy nyugodtan megnézhessék a labdarúgó-válogatott Új-Zéland elleni világbajnoki pótselejtezőjét. Ezt pénteken jelentette be Rodrigo Chaves, a közép-amerikai ország elnöke.

Több mint 13 ezer kilométerre innen tizenegy harcos áll majd a csatatéren, hogy elérje a kijutást. A mérkőzést természetesen mindannyian látni szeretnénk

– időzte az MTI a döntést.

A politikus a nehéz gazdasági helyzet miatt nem hirdetett általános munkaszüneti napot. Ezzel együtt a magánszektor irányítóit is arra kérte, biztosítsák dolgozóiknak a hosszabb ebédszünetet.

Az interkontinentális vb-pótselejtezőt a katari al-Rajjanban rendezik, Costa Rica-i idő szerint éppen déltől.

Olvasói sztorik