VI Images via Getty Images
Nemzetközi foci

„Putyin mindent elvett tőlünk, a legtöbben pedig csak becsukták a szemüket” – orosz sportoló szólalt fel a háború ellen

A La Ligában szereplő Espanyol csatára, Nagyezsda Alekszejevna Karpova nyíltan kritizálta az orosz kormányt.

Kapcsolódó
Végleg eldőlt, hogy nem mehet a katari világbajnokságra az orosz válogatott
A pótselejtezőért fellebbeztek, de nem jött be.

Oroszország februárban indított támadást Ukrajna ellen, a háború pedig azóta is tart. Mivel az országban akár 15 év börtönbüntetést is kiróhatnak arra, aki nem a hadsereg kommunikációjának megfelelően nyilatkozik, kevesen mertek így nyilatkozni. Fjodor Szmolov és Alekszandr Szobolev a ritka kivételek egyike, kedden hozzájuk csatlakozott Karpova.

„Nem nézhetem csöndben ezt az embertelenséget. Nem tudom, mit tennék, ha otthon lennék, de úgy érzem kötelességem felszólalni a helyzetemben. Az orosz propaganda szerint nemzetünk különleges és a speciális küldetése miatt fog össze ellene a világ. Miről beszélnek?! Semmi különleges nincs az oroszokban! Ettől még nem szégyellem, hogy az vagyok, mert ez nem egyenlő azzal, amit a kormány és Vlagyimir Putyin képvisel”

– mondta a BBC-nek adott interjúban a 27 éves támadó.

A csatárnak minden oka megvan arra, hogy dühös legyen, hiszen a háború egyik következménye az is, hogy lemarad a nyári Európa-bajnokságról, miután az orosz csapatokat mindenhonnan kizárták.

Putyin mindent elvett tőlünk, elrabolta a jövőnket, de erre csak hallgatunk. A kormány nem is ütközött ellenállásba, a legtöbben csak becsukták a szemüket és azt hiszik ez nem érinti őket.

Akik a háborút éltetik, a poropaganda fogságában élnek. Sajnálom őket, de úgy hiszem mindent meg kell tennünk a kiszabadításukért”

– mondta Karpova.

Kapcsolódó

A női focistának egyébként nem csak a szája jár, két ellentüntetésen is részt vett már, de a BBC-nek adott nyilatkozatában kitér rá, hogy még mindig nem tett eleget. Spanyolországba 2017-ben érkezett, amikor az Adidas tehetségkutató programjában bekerült Lionel Messi „felfedezettjei” közé, a kilenc kiválasztott közül egyedül ő volt nő. Az akkor 22 éves csatár így került a Valenciához, ahol teljesen más impulzusok érték, többek között nem bántak vele másképp azért, mert leszbikus.

„Itt megkérdezheti tőled az edződ, hogy a barátnőd kijön-e egy meccsre. Otthon csak a pasid jöhetett szóba, nekem már az egy bámulatos élmény volt, hogy eleve úgy kérdeznek róluk, hogy a partnered.”

Mike Kireev/NurPhoto via Getty Images Karpova 24-szeres válogatott, utoljára 2019-ben szerepelt a nemzeti csapatban.

A spanyolországi tapasztalatok után döntött úgy, hogy többé nem fél felszólalni és mindent elkövet majd, hogy támogassa minden szexuális orientáció képviselőjét. „Már nem félek arról, hogy bizonyos dolgoktól beszéljek” – mondta.

Karpova két szezont töltött a Valenciánál, majd előbb a Sevillába, 2020-ban pedig az Espanyolba igazolt. Több külföldi csapattárssal is beszélt, de a leginkább érzelmektől fűtött találkozó Tamila Khimiccsel történt, aki ukránként egy kicsit távolságtartó volt vele. Végül aztán feloldódott, de Karpovát még inkább arra motiválta, hogy nyílvánosság előtt beszéljen a háborúról.

Azt szeretném, hogy egyre több orosz és orosz sportoló nyilatkozzon, így a háborút ellenző honfitársaink is azt érezhetik, nincsenek egyedül. Nem tehetsz úgy, mintha semmi sem történt volna. Többé nem. A csönd ideje lejárt. A kormányzat idős emberekből áll, egy nap eltűnnek majd. Mi viszont akkor is élni fogunk, ezért készen kell állnunk, hogy rendet tegyünk. Remélem, nagyon hamar sor kerül rá.