Nemzetközi foci bajnokok ligája

Klopp: Mindent egybevéve a Real Madrid az esélyesebb

ALEXEY FILIPPOV / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP
ALEXEY FILIPPOV / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

A csúcstartó Real Madrid a 14., míg a Liverpool a hetedik trófeájáért küzd szombat este a labdarúgás legrangosabb európai kupasorozatában, amelynek döntőjét ezúttal Párizsban rendezik.

A Bajnokok Ligája – 1993-ig BEK – fináléjában már kétszer találkozott egymással a spanyol és az angol együttes, 1981-ben, ugyancsak Párizsban a Liverpool 1-0-ra nyert, míg 2018-ban, Kijevben 3-1-re a Real Madrid bizonyult jobbnak.

A két csapat összesen nyolcszor mérkőzött meg az európai kupákban, az első három találkozón a Liverpool győzött, azóta viszont nyeretlen, egy döntetlen mellett a Real Madrid négyszer kerekedett fölé. Spanyol és angol csapatokat tekintve az öt BEK/BL-döntőből négyszer előbbiek nyertek, az egyetlen kivétel a már említett 1981-es finálé. A legutóbbi hét BL-döntőt követően az a csapat emelhette fel végül a trófeát, amely a mérkőzés első gólját szerezte.

Kapcsolódó

A kupasorozatban már a kilencedik döntőre kerül sor május 28-án, az előző nyolcból a Real Madridnak, valamint edzőjének, Carlo Ancelottinak is vannak szép emlékei. A Real 1958-ban ezen a napon nyert Brüsszelben 3-2-re az AC Milan ellen, míg az olasz tréner 2003-ban még az AC Milannal tizenegyespárbajban múlta felül a Juventust Manchesterben. Ugyancsak tizenegyesekkel dőlt el a 2016-os döntő, a Real akkor Milánóban kerekedett a városi rivális Atlético fölé.

Ancelotti, valamint liverpooli kollégája, a német Jürgen Klopp egyaránt az ötödik európai kupadöntőjére készül edzőként. Ennél többször csak Giovanni Trapattoni (7) és Sir Alex Ferguson (6) ült kupasorozat fináléjában a kispadon.

Ancelotti a négy BL-döntőjéből háromszor nyert (AC Milan: 2003, 2007, Real Madrid: 2014), egyszer veszített (AC Milan: 2005). Utóbbin emlékezetes körülmények között Isztambulban a Liverpoollal szemben. Ancelotti ráadásul az AS Roma játékosa volt, amikor az olaszok 1984-ben megnyerték a sorozatot, bár a Liverpool elleni döntőben sérülés miatt nem játszhatott.

Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Klopp négy kupadöntőjéből egyet nyert meg (Liverpool: 2019), hármat viszont elbukott. Kettőt a BL-ben (Borussia Dortmund: 2013, Liverpool: 2018), egyet az Európa Ligában (Liverpool: 2016).

Amennyiben a Liverpool nyeri az idei sorozatot, úgy sorozatban negyedik alkalommal ér csúcsra a BL-ben német vezetőedző csapata. Klopp 2019-es sikerét követően ugyanis Hans-Dieter Flick nyert a Bayern Münchennel, majd tavaly Thomas Tuchel a Chelsea-vel.

Ancelotti a BL-menetelés kapcsán kiemelte: nem mutattak extrát a kupasorozatban, viszont „elhivatottságban és motivációban” senki nem kerekedett föléjük. Bár ez a döntőben önmagában már nem elég a győzelemhez, viszont mindenképpen meg kell jelennie ezeknek az erényeknek – jelezte.

Senki nem érdemli ki, hogy döntőt nyerjen, azt azzal kell kiérdemelni, amit a nagy meccsen viszünk véghez, nem pedig korábban

– közölte.

Klopp múlt hét végén, az elbukott bajnoki címet követően azt mondta: már túljutottak a csalódáson, és tisztában vannak azzal, hogy milyen erős madridi alakulattal kell szembenézniük.

Mindig nehéz ellenük játszani, mert esetükben egy világklasszis csapatról és klubról beszélünk, amelynek játékosai tudják, hogyan kell meccset nyerni. Ha megnézzük a klub történelmét, a tapasztalatát, azt, ahogyan többször is vert helyzetből állt talpra, akkor azt kell mondjam, hogy a Real Madrid az esélyesebb. De én bízom benne, hogy mi is ezen a szinten vagyunk

– nyilatkozta.

A Real Madrid a szezonban már begyűjtött két trófeával – bajnoki cím és spanyol szuperkupa –, valamint 55 tétmérkőzéssel a háta mögött lép pályára Párizsban. Ezeken 39-szer nyert, hétszer döntetlent játszott, illetve kilencszer kikapott és 118 gólt szerzett. A spanyolok támadójátékában kulcsszerepe van a francia Karim Benzemának és a brazil Vinicius Juniornak. Előbbi 45 mérkőzésen 44 gólt szerzett és 15 gólpasszt adott, utóbbinak 52 találkozón 21 gól és 20 gólpassz a mutatója.

A Liverpool ugyancsak két trófeával gazdagodott már az idényben – FA Kupa, illetve Ligakupa –, viszont a Premier League-ben ezüstérmesként végzett, miután egy ponttal lemaradt az aranyérmes Manchester City mögött. A Pool 62 mérkőzést játszott, 49 alkalommal győztesen hagyta el a pályát, tíz döntetlen mellett csupán háromszor szenvedett vereséget, mindannyiszor minimális különbséggel. Az angolok már 147 gólt szereztek a szezonban, legtermékenyebb játékosuk a 31 találatnál járó Mohamed Szalah, bár a tavaszi idénye a góltermelést illetően eléggé visszafogott – a BL egyenes kieséses szakaszában hat meccsen csupán egyszer volt eredményes. Társai közül Sadio Mané 23, Diogo Jota 21 gólnál jár.

A mérkőzés játékvezetője a francia Clément Turpin lesz, az összecsapást az M4 Sport élőben közvetíti.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik