Nemzetközi foci

Parádés meglátás után szenzációs gól – bennmaradt a Hertha

CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az 1-0-ra elveszített első mérkőzés után Hamburgban tudott 2-0-ra győzni a Hertha BSC, így megnyerte az osztályozós párharcot és a Bundesligában folytathatja a következő szezonban is.

Az előző meccsen a Hertha ugyan egy számára peches góllal kapott ki, azt viszont nem lehet kijelenteni, hogy érdemtelenül, a HSV tűnt a harapósabb csapatnak. Na, ez fordult meg teljesen a visszavágóra, a berliniek már a negyedik percben vezetéshez jutottak, miután Boyata fejelt a kapuba egy szöglet után.

A Hamburgnak nem volt lényegében komoly lehetősége a szünetig, a második félidő elején viszont már mutatott életjeleket, emiatt is volt hideg zuhany, hogy a 63. percben, egy tizenhatos mellől elvégzett szabadrúgásból talált be Plattenhardt: jól érzékelte, hogy a kapus nem számít lövésre, így ballal kapura tekert és a labda beakadt a hosszú sarokba.

A Bundesliga számításai szerint két százalék esélye volt annak, hogy onnan gólt szerez.

A 74. percben végleg eldőlhetett volna a párharc, ám Jovetic szólója kimaradt, Fernandes védett. Így maradtak izgalmak a végére, de a Hamburg nem tudott gólt szerezni és marad a másodosztályban, a Hertha pedig fellélegezhet.

A berliniek a szezont még Dárdai Pál irányításával kezdték, azonban november közepén menesztették a korábbi magyar szövetségi kapitányt, amikor a csapat a 14. helyen állt. Tayfun Korkut érkezett a helyére, de a török szakember csak márciusig húzta, akkor már az utolsó előtti helyen állt a Hertha. Felix Magath jött megmentőnek, és majdnem sikerült biztos bennmaradást érő helyen végezni, de a Stuttgart az utolsó pillanatokban megnyerte az utolsó bajnokiját, pontszámban beérte riválisát, jobb gólkülönbségének köszönhetően pedig meg is előzte, így a fővárosiak számára maradt az osztályozó.

Magath szerepe azért is volt érdekes ebben a párharcban, mert hamburgi legenda, játékosként három bajnoki címet és BEK-et is nyert a csapattal, az 1983-as döntőben ráadásul az ő gólja döntött a Juventus ellen.

A Hamburg az alapító tagok között volt, majd 55 éven át szerepelt a Bundesligában, ám a katasztrofális 2017-18-as szezon végén kiesett és azóta, negyedik nekifutásra sem tudta visszaverekedni magát az élvonalba. A mostani osztályozóval járt ehhez a legközelebb, igaz, ahhoz is egy nagy hajrára volt szüksége, hogy a harmadik helyet elcsípje a Bundesliga 2-ben.

Bundesliga-osztályozó, visszavágó

Hamburg – Hertha 0-2 (0-1)

Gólszerzők: Boyata (4.), Plattenhardt (63.)

A párharc győztese: a Hertha, 2-1-es összesítéssel.

Olvasói sztorik