Élő Nemzetközi foci

Tizenegyesek döntöttek, a Frankfurt nyerte az Európa Ligát

JORGE GUERRERO / AFP
JORGE GUERRERO / AFP
Az Eintracht Frankfurt 42 év után nyert ismét az európai kupaporondon, miután szerdán tizenegyesekkel legyőzte a Glasgow Rangerst az Európa Liga sevillai döntőjében. Az 1-1-es rendes játékidőt követően egyedül Aaron Ramsey rontott a büntetőknél. Az EL-t a Frankfurt nyerte meg első német csapatként.

Két olyan csapat játszotta a sevillai döntőt, amely évtizedek óta nem nyert semmit a nemzetközi kupaporondon. A két szurkolótábor egészen elképesztő hangulatot teremtett végig, érezhető volt, hogy régóta várnak a sikerre.

A frankfurti drukkerek otthon is tömött stadionban követték a történéseket:

Az első félidőben a Frankfurt volt pofásabb, többet tett a vezetés megszerzéséért, Knauff révén még egy ígéretes lövése is volt, de a 40 éves kapus, McGregor nagyot védett. Fordulás után aztán egy rossz kapuskirúgás, majd a sorozatos védelmi hibák oda vezettek, hogy Aribo ziccerbe került és nem is hibázott, így az 57. percben a skótok szereztek vezetést.

Ezt két nagy skót védelmi hiba követte, a másodikból pedig gólt szerzett a Frankfurt, egy bedobás után Kostic ívelt középre, Borré pedig mindenkit meglepve kiegyenlített.

A rendes játékidő nem hozott döntést, sőt, a hosszabbítás sem, így jöhettek a tizenegyesek. A büntetőknél végül egyedül a szétlövésre beküldött Aaron Ramsey hibázott, így az Eintracht Frankfurt nyert,

amely 1980 után ért révbe ismét európai kupasorozatban.

A frankfurtiak akkor az UEFA-kupát nyerték meg, illetve van még egy sikere a klubnak 1967-ből az Intertotó Kupából. A Rangers 1972 óta vár egy újabb győzelemre, akkor a KEK-et húzta be.

Oliver Glasner a második osztrák edző, aki európai kupagyőzelemig vezette csapatát a legendás Ernst Happel után (BEK a Feyenoorddal 1970-ben, és 1983-ban a Hamburggal). A Frankfurt ebben az EL-szezonban nem veszített mérkőzést. Korábban a Villarreal (2021) és a Chelsea (2019) hajtotta végre ezt a bravúrt.

A Bundesligában csak 11. Frankfurt így a következő szezonban a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelhet majd.

Európa Liga, döntő

Sevilla, Ramón Sánchez-Pizjuán Stadion, 38 842 ezer néző, v.: Slavko Vincic (szlovén)

Eintracht Frankfurt (német)-Glasgow Rangers (skót) 1-1 (0-0, 1-1, 1-1) – 11-esekkel: 5-4

 

Frankfurt: Trapp – Tuta (Hasebe, 59.), Touré, Ndicka (Lenz, 100.) – Knauff, Sow (Hrustic, 106.), Rode (Jakic, 90.), Kostic – Lindström (Hauge, 72.), Kamada – Borre

Rangers: McGregor – Tvernier, Goldson, Bassey, Barisic (Roofe, 117.) – Jack (Davis, 74.), Lundstram – Kent, Wright (Sakala, 74., Ramsey, 117.), Kamara (Arfield, 91.) – Aribo (Sands, 101.)

 

Gólszerző: Barré (69.) illetve Aribo (57.)

Sárga lap: Aribo (62.), Wright (73.)

Piros lap:

Ráhúztunk hat percet erre az első félidőre

Egyelőre egyik csapat sem került lépéselőnybe. Vannak-vannak helyzetecskék, de úgy igazán komoly egy sem volt. Ha pontozásos sport lenne a foci, a Frankfurt állna jobban – de hát nem az. Folytatás a szünet után.

Ne tagadjuk le, nem annyira izgalmas a meccs

Bár a frankfurtiak próbálkoznak lövésekkel, és voltak már a Rangersnek is jó pillanatai, egyelőre ez egy közepes színvonalú mérkőzés, persze a döntők esetében nem is várható el már lassan, hogy egymásnak essenek a csapatok. Az viszont parádés, ahogy a két távor buzdítja a saját csapatát, minden döntőre ilyen hangulatot szeretnénk.

Xg-ügyi helyzetjelentés

A várható gólok-mutató terén a Frankfurt eddig 0,68-on, a Rangers 0,08-on áll. Bár a skótok vették át az irányítást az elmúlt percekben, azért láthatóan nem tudják ezt még minőségi helyzetekben is megmutatni.

Ebben több volt

Frankfurti kontra során Kostic cipelte végig a labdát a pályán, gyakorlatilag lefutott mindenkit, a végén azonban úgy volt vele, ha már így alakult, kaura is lő, de a labda elkerült a hosszú alsót.

Na, villant a Rangers is

Egy ütközés után került Aribo elé a labda, aki aztán fordulásból, ballal vette célba a kaput, és ugyan nem találta el, de Trappnak nyújtóznia kellett azért, hogy biztosítson. Ez volt a skótok első lövési kísérlete.

Mit védett McGregor!

Már majdnem azt írtuk, hogy nincs min izgulni, amikor Knauff meglódult, lőni is tudott, de McGregor szögletre tudta tolni a labdát. A német csapat egyelőre veszélyesebben futballozik,

Az első igazán komoly helyzet

Kamada tört be a tizenhatoson belülre, kicsit túlcselezte magát, de McGregorról kipattant a labda, és mivel felszabadítani nem sikerült, Sow tudott lőni, de a skótok kapusa könnyedén fogta meg a labdát.

És akkor megy a mérkőzés!

Elkezdődött a szezon első európai kupadöntője. Kékben a Rangers, fehérben a Frankfurt, a hangulat pedig parádés.

JAVIER SORIANO / AFP

Nyerhet idegenben a Rangers?

Ebben a szezonban mindössze egyszer nyert Glasgow-tól távol a Rangers az EL-ben, akkor mondjuk épp a Dortmundot sikerült megverni.

Negyvenes kapusok

Természetesen Allan McGregor védi a Rangers kapuját, január 31-én töltötte be a 40. életévét. Korábban csak két játékos lépett pályára ennyi idősen európai kupadöntőben, mindketten kapusok. Dino Zoffról (Juventus, 1983) és Edwin van der Sarról (Manchester United, 2011) van szó egyébként.

Oli SCARFF / AFP

A közös múlt

A két csapat eddig mindössze kétszer találkozott egymással, még 1960-ban, a BEK elődöntőjében.

A németek 12-4-es összesítéssel jutottak aztán tovább.

Más kérdés, hogy a fináléban Puskás Ferenc négy góllal megszórta őket, a Real Madrid pedig 7-3-ra nyert.

A spori botránya

Slavko Vincic dirigált már BL-negyeddöntőben, valamint EL-elődöntőben is, ám egyszer azzal került a hírekbe, hogy kihallgatták egy prostitúcióval és kábítószerrel kapcsolatos nyomozás során – sikerült azonban tisztáznia magát.

Frank Hoermann/SVEN SIMON / Sven Simon / dpa Picture-Alliance via AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik