Nemzetközi foci

„Még a 19. században élünk?” – a katari vb-szállodák fele nem elfogadó a melegekkel

OZAN KOSE / POOL / AFP
OZAN KOSE / POOL / AFP
Érdekes kísérletbe fogott három északi ország televíziója, a dán DR, a norvég NRK és a svéd SVT, amelyek megvizsgálták, milyenek a körülmények várnának Katarban azokra, akik meleg párként a novemberi világbajnokságra utaznának.

A három tévéállomás felvette a kapcsolatot azzal a 69 hotellel, amelyeket a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hivatalos vb-szállodaként regisztrált.

Kapcsolódó
Hamis papírok miatt indít vizsgálatot a FIFA, a vb mezőnye is változhat
Felnyomták az ellenfelek, kivizsgálják az esetet.

A kérdés egyszerű volt:

Friss házas, meleg párként foglalhatunk-e Önöknél szobát?

A 69 szállodából 13 egyáltalán nem válaszolt, 33-nak nem akadt ezzel problémája. A fennmaradó 23-ból három egyértelműen visszautasította a szállás lehetőségét, míg húsz komoly fenntartással élt. Egyikük azt válaszolta, a vendégeknek nem ajánlott sminkelni vagy kihívó ruhát viselni, ez ugyanis ellentétes az ország és a kormány politikájával.

„A mi szállodánknak megfelel, ha megfelelően öltözik, nem tanúsít homoszexuális viselkedést, nem csókolózik nyilvánosan” – írta a hotel.

Egy másik szálloda azt hangsúlyozza, hogy korábban is meglátogatták a rendőrök, akik felkeresték a homoszexuális kapcsolatban álló helyi vendégeket.

Kiábrándító. Nagy csalódás ez a szurkolók számára, hiszen teljesen lényegtelen, hogy milyen beállítottságú valaki

reagált élesen a felmérés eredményeire Jacob Jensen, a dán szövetség ügyvezető igazgatója.

„Annyira nevetséges. Mi ez, még a 19. században élünk? Úgy gondolom, remélem és hiszem, hogy erre megoldást kell találni. A FIFA-nak fel kell használnia a hatalmát és befolyását” – vélte a norvég szövetségi kapitány, Staale Solbakken.

A márciusi FIFA-kongresszuson Gianni Infantino elnök arról biztosította a közvéleményt, hogy – bár a törvények szerint a melegeket hét év börtönre ítélhetik – szexuális beállítottságtól függetlenül mindenkit szeretettel várnak a katari világbajnokságra.

Olvasói sztorik