Nemzetközi foci

Három válogatottat is felfüggesztett a FIFA, az orosz csapatot nem

FRANCK FIFE / AFP
FRANCK FIFE / AFP

Bekeményített a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), amely a Dohában zajló 72. kongresszusán fegyelmi határozatokat is hozott, és három válogatottat eltiltott a további mérkőzések lejátszásától. Oroszország egyelőre megmenekült.

Kapcsolódó
Tagadja a FIFA, hogy valaha is javasolta a kétévenkénti vb-rendezést
Gianni Infantino igazi politikusi vénával rendelkezik…

„A FIFA február 24-én döntött Kenya felfüggesztéséről, és ez a felfüggesztés azonnal hatályba is lépett. Az ok egy harmadik fél beavatkozása, a helyi szövetség ugyanis a kormány kezébe került, átvette a feladatát, és ez súlyosan sérti a FIFA alapszabályát. Ezért javasoltuk, hogy a kongresszus erősítse meg a Kenyai Labdarúgó Szövetség felfüggesztését, amelyet a helyzet megváltozása esetén azonnal feloldanak” – magyarázta Gianni Infantino, a FIFA elnöke.

Hasonló okok miatt ugyanezt a büntetést kapta a pakisztáni és a zimbabwei nemzeti csapat is. Utóbbi esetében a hararei bíróság azt is megtiltotta, hogy a helyi szövetség letartóztatott, majd óvadékért szabadlábra helyezett elnöke, Felton Kamambo elutazzon Katarba.

Ott van viszont Dohában az Orosz Labdarúgó Szövetség főtitkára, Alekszandr Alajev és Alekszej Szorokin, aki a 2018-as világbajnokság szervezőbizottságát vezette.

Nem bujkálunk. Minden jogunk megvan ahhoz, hogy itt legyünk. Számunkra kicsit furcsa, hogy az orosz csapat nem léphetett pályára a világbajnoki pótselejtezőn

– jelentette ki Szorokin.

Kapcsolódó
Kétéves eltiltással és ázsiai folytatással számol az orosz labdarúgás
Nem lesz olyan európai válogatott és klub, amely kiállna az oroszok ellen.

Infantino azonban egyértelműen jelezte, hogy a háború ennek az oka.

„Most, hogy látjuk a fényt az alagút végén a koronavírus-járványban, mi történik? Háború. Egy háború, amely félelmet hoz, amelyben ártatlan emberek szenvednek és halnak meg. Egy agresszív és megosztott világban élünk, de mint tudják, erősen hiszek a futball erejében, amely közelebb hozza az embereket és átlépi a kulturális határokat” – mondta a FIFA elnöke.

„A 2018-as oroszországi világbajnokság nagyszerű volt a sport és a kultúra szempontjából. De nem oldotta meg a világ és a régió problémáit, nem teremtett tartós békét. Abban bízom, ha minden szörnyű konfliktus elmúlik, akkor majd a futball szerepet játszhat a kapcsolatok újjáépítésében, a béke megteremtésében.

Kérem mindazokat, akiknek politikai pozícióik révén hatalmukban áll, állítsák le a és háborúkat! Még a legrosszabb ellenségeddel is párbeszédet kell folytatnunk.

Olvasói sztorik