Nemzetközi foci

Sevcsenko sírva kért segítséget Ukrajnának

Andrij Sevcsenko volt az olasz RAI műsorának vendége vasárnap este, az ukrán legenda pedig a hazájában dúló háborúról beszélt a megindító interjúban, amelyben segítséget kért. Az egykori kiváló csatár arról beszélt könnyes szemmel, mekkora szeretet fogadta, amikor Olaszországba érkezett (1999-től 2006-ig, majd 2008-2009-ben játszott az AC Milanban), a második otthonaként tekintett az országra, és most azt szeretné, ha ugyanezt a szeretet megkapná a népe is.

Arra kérek mindenkit: nyissátok meg a szíveteket az ukránoknak, a nőknek, a gyerekeknek, az időseknek, akiknek segítségre van szükségük. Hogy érezzék azt, amit én is éreztem korábban

– mondta könnyeivel küzdve a 45 éves Sevcsenko.

A 2004-es aranylabdás azzal folytatta, hogy nem tudja sírás nélkül nézni, vagy beszélni arról, ami most Ukrajnában zajlik. Az édesanyja, a testvére és más családtagjai is úgy döntöttek, hogy otthon maradnak, beszél velük minden nap, ők mondják el neki, hol bombázzák épp a városokat, mennyien halnak meg.

Meg kell győznünk Oroszországot, hogy szüntesse be a támadásokat, találni kell egy diplomatikus megoldást, hogy véget érjen a háború

– üzente Sevcsenko az olaszoknak.

Kapcsolódó
A Kisvárda elleni győzelem után az ukrán légióst ünnepelte a Fradi-tábor
A Gyirmót elleni meccset nem vállalta, most csereként áll be, és az ukrán zászlóba burkolózva köszönte meg a buzdítást.

Andrij Sevcsenko az olaszországi évei alatt a többi közt nyert egy bajnoki címet és egy Bajnokok Ligáját az AC Milannal, kétszer lett a Serie A gólkirálya. Visszavonulása után előbb az ukrán válogatott szakmai stábjában kapott helyet, majd 2016 és 2021 ő volt a szövetségi kapitány, legutóbb pedig az olasz élvonalbeli Genoa vezetőedzője volt – igaz, csak tizenegy mérkőzésen irányított, januárban menesztették.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik