Nemzetközi foci

Van olyan politikus, aki elvenné Roman Abramovicstól a Chelsea-t

Vitaly Timkiv / Sputnik / Sputnik via AFP
Vitaly Timkiv / Sputnik / Sputnik via AFP

Csütörtökön, vagyis aznap, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, a munkáspárti Chris Bryant arról beszélt a parlamentben, hogy le kellene foglalni Roman Abramovicsnak a tulajdonát, valamint el kellene tiltani a Chelsea futballklub tulajdonlásától.

Bryant egy 2019-es, mostanáig titkosított belügyminisztériumi jelentésre hivatkozva mondta mindezt az alsóháznak, amely szerint Abramovics egyike annak a 35 oligarchának, akik segítik az orosz államot, és részt vett korrupciós ügyekben.

Kapcsolódó
Reagáltak a magyar fociklubok az ukrán labdarúgóik helyzetére
Az NB I-ben hét klub alkalmaz ukrán állampolgárságú futballistát. Körkérdésünkben arra kerestük a választ, mit tehet egy sportvállalkozás az ilyen történelmi káoszban.

„Kezembe került egy 2019-es, kiszivárgott dokumentum, ami szerint illegális tevékenységet és tiltott finanszírozást folytatott, aminek célja az volt, hogy az orosz állami vezetéssel rosszindulatú cselekedeteket hajtsanak végre.

Például egy bírósági eljárás során Abramovics elismerte, hogy politikai befolyásért fizetett

mondta a Guardian cikke szerint Bryant, aki azt is elmondta, Őfelsége kormánya vizsgálja az ügyet, aki ezután tanácsolta azt, hogy foglalják le Abramovics vagyonát, 150 millió fontos londoni lakását és tiltsák el a Chelsea tulajdonlásától.

Roman Abramovics 2003-ban vette meg a Chelsea-t, brutális összegeket tolt a klubba, a csapat pedig azóta nyert a többi közt öt bajnoki címet és két Bajnokok Ligáját. 2018-ban már megvonták a vízumát, de van izraeli útlevele is, amivel beutazhatna az Egyesült Királyságba. Tavaly novemberben három év után bukkant fel ismét a Stamford Bridge-en, igaz, akkor sem mérkőzésre ment, hanem egy privát eseményre.

Az 55 éves orosz milliárdos az évek során hevesen tagadta, hogy bármilyen kapcsolatban állna Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és bármi olyat tett volna, amiért meg kellene büntetni. Mindenesetre sem ő, sem a képviselete nem kommentálta most Bryant vádait, aki nem perelhető azért, mert idézett a belügyminisztériumi jelentésből, az alsóházban tett kijelentéseket ugyanis védi a parlamenti privilégium.

Olvasói sztorik