Magyar foci

Reagáltak a magyar fociklubok az ukrán labdarúgóik helyzetére

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Az orosz hadsereg benyomult Ukrajna területére, és már a fővárost, Kijevet ostromolja.

Az események hatására

  • az ukrán labdarúgó-bajnokságot felfüggesztették,
  • az UEFA fontolgatja, hogy Szentpétervártól elveszi az idei Bajnokok Ligája döntő megrendezését,

Arra kerestük a választ, hogy

mivel Ukrajnában eddig is volt és jelenleg is van kötelező katonai szolgálat, az események milyen hatással lehetnek azoknak a labdarúgóknak (12 ukrán, és 5 ukrán-magyar kettős állampolgár) az életére, akiket az NB I-es klubok alkalmaznak.

Mit tehet egy sportvállalkozás ilyen történelmi káoszban?

1. Ferencváros: 1 ukrán, 1 orosz

A legpikánsabb helyzet talán éppen a bajnokcsapat, a listavezető Ferencváros öltözőjében alakulhat ki. A korábbi években Szerhij Rebrov munkássága alatt a Fradi kifejezetten jó ukrán játékosokat igazolt. Ivan Petrjak már korábban átigazolt a MOL Fehérvárhoz, majd Rebrov tavaly nyári távozásakor Igor Haratin is elhagyta az Üllői útat. Így a korábbi négytagú ukrán kontingensből egyedül a szélső Olekszandr Zubkov maradt hírmondónak, viszont 2021 decembere óta az orosz Sztanyiszlav Csercseszov a Fradi edzője.

Ezért azzal a kérdéssel fordultunk a Ferencvároshoz, hogy az elmúlt napok eseményei után

  1. érezhető-e bármiféle konfliktus az öltözőben Zubkov és Csercseszov között?
  2. Mi a klub álláspontja, ha az ukrán labdarúgójuk (vagy Csercseszov) hivatalosan jelzi, hogy nem tud a futballra koncentrálni, szeretne hazamenni a családjához, netán katonai behívót kap?

A Ferencváros sajtóosztálytól az a válasz érkezett, hogy:

A Ferencváros minden dolgozója, sportolója, sportvezetője a békében hisz, a béke megteremtésében a sport fontos szerepet tölt be. Az FTC nem kíván politikai kérdésekkel foglalkozni, azt tanácsoltuk mindenkinek, hogy a sportra koncentráljon.

Az egy szem Csercseszovon kívül más orosz állampolgár nem vállal munkát az NB I-ben, így a többi érintett klubnak csak a második kérdést tettük fel.

Koszticsák Szilárd / MTI Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője a labdarúgó OTP Bank Liga 18. fordulójában játszott Újpest FC-Ferencvárosi TC mérkőzés kezdete előtt a Szusza Ferenc Stadionban 2022. január 30-án.

2. Puskás Akadémia: 2 ukrán

A bajnokság második helyén álló Puskás Akadémia keretét két ukrán középpályás, Artem Favorov, és Kyrylo Yanitskyi erősíti.

Bár a kérdésünk kifejezetten arra irányult, alakítja-e, és ha igen, hogyan a háborús helyzet az ukrán labdarúgóik, következésképp a klub jövőbeni sporttevékenységét, mégis azt közölték:

a Puskás Akadémia FC kizárólag a klub sporttevékenyégével kapcsolatos megkeresésekre reagál.

3. Kisvárda FC: 3 ukrán, 3 ukrán-magyar

Az ukrán-magyar határhoz legközelebb fekvő NB I-es város csapata, a Kisvárda FC eddig is előszeretettel szerződtetett a szomszédos ország labdarúgói közül. A bajnokság jelenlegi harmadik helyén álló futballklub három ukrán (Artem Odincov, Mikhajlo Gotra kapusok, Anton Kravcsenko középhátvéd) és három ukrán-magyar kettős állampolgárt (Hej Viktor és Bogdan Melnyk jobbvédők, illetve Vaszil Himics jobbszélső) alkalmaz.

Rajtuk kívül tucatnyi olyan ukrán állampolgár utánpótlás labdarúgója van a klubnak, akik nyilván aggódnak a családjukért.

Megkeresésünkre Bodnár Tibor a klub sajtófőnöke azt a választ küldte, hogy a kérdések megválaszolására Révész Attila sportigazgató lenne az illetékes, ő azonban jelen pillanatban Ukrajnában tartózkodik, és nem áll módjában a felvetésekkel foglalkozni.

Révész azért tartózkodhat Ukrajnában, mert a Kisvárda FC-nek a sajátján kívül a Munkácsi Futball Akadémiában is van érdekeltsége.

4. MOL Fehérvár FC: 3 ukrán

A negyedik MOL Fehérvár éppen a téli átigazolási időszakban kaparintotta meg a belső védő Artem Sabanov játékjogát. A kétszeres ukrán válogatott mellett a támadó Bogdan Lednev és az FTC kapcsán már említett Ivan Petrjak nézheti aggódva az otthoni eseményeket. A klub megkeresésünkre annyi írt:

Jelenleg nem kívánunk reagálni az említett témára, ám ha a jövőben megszólalnánk, azt a honlapunkon tesszük.

Koszticsák Szilárd / MTI A ferencvárosi Eldar Civic és a fehérvári Ivan Petrjak a labdarúgó Magyar Kupa nyolcaddöntőjében játszott Ferencváros-MOL Fehérvár FC mérkőzésen a Groupama Arénában 2021. február 24-én.

7. Mezőkövesd-Zsóry: 1 ukrán, 1 ukrán-magyar

Mezőkövesden Danylo Ryabenko kapus és a kettős állampolgár középpályás, Vajda Sándor aggódhat az otthoniakért.

Ilyen helyzettel még nem találkoztunk, minden tőlünk telhetőt megteszünk a játékosaink érdekében

– válaszolta megkeresésünkre Hagyacki József, a Mezőkövesd-Zsóry ügyvezetője.

8. DVSC: 1 ukrán-magyar

A Debrecen jobboldali védője, Kusnyír Erik is biztosan aggódva figyeli a hazájában zajló eseményeket.

Az ukrán-orosz helyzet elég kritikus, mi megpróbálunk a sportra koncentrálni. Eriket mindenben támogatjuk, ugyanúgy, mint bármelyik más játékosunkat

– nyilatkozta megkeresésünkre Tőzsér Dániel sportigazgató.

9. Budapest Honvéd: 1 ukrán

Kispesten a védekező-középpályás Olekszandr Petrusenko az egyetlen érintett. Megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig nem reagáltak.

Az 5. ZTE, a 6. Paksi FC, a 10. Gyirmót FC, a 11. Újpest FC, és a 12. MTK nem alkalmaz ukrán labdarúgót.

Olvasói sztorik