Nemzetközi foci

Egy brazil futballista hadkötelezettség miatt nem hagyhatja el Ukrajnát

FRANCK FIFE / AFP
FRANCK FIFE / AFP

Csütörtökön az ukrán élvonalban szereplő Sahtar Donyeck és Dinamo Kijev brazil futballistái kétségbeesett videóban, a Twitter segítségével kérték a brazil kormány segítségét maguk és családjaik számára.

Kapcsolódó
„Nincs üzemanyag, fogytán az élelmiszer” – menekülnének Ukrajnából a brazil focisták
Egy videóban kérik a brazil kormányt, hogy segítsenek nekik és családjaiknak.

„A határok és a bankok zárva, nincs üzemanyag, fogytán az élelmiszer, nincs pénz. Összegyűltünk, hogy kitaláljuk, hogyan hagyjuk el Ukrajnát” – nyilatkozta Junior Moraes, akinek extrán problémás a helyzete.

A brazil születésű 34 éves csatár 12 éve lett légiós a román Gloria Bistrita és a bolgár CSZKA Szófia után 2012-ben érkezett meg Ukrajnába, ahol a Metalurh Donyeck (2012–2015) és a Dinamo Kijev (2015–2018) után a Sahtarba szerződött.

2019 márciusában megkapta az ukrán állampolgárságot, és már 11 alkalommal szerepelt az válogatottban is.

Éppen ez a problémája: miután ukrán útlevéllel rendelkezik, az országból való távozását elnöki rendelet tiltja, amely minden 18 és 60 év közötti férfit maradásra kötelez, és várhatóan fel kell vennie a sorkatonai szolgálatot.

Korábban két másik brazil, Edmar és Marlos is szerepelt már az ukrán válogatottban (előbbi 2011-ben, utóbbi 2017-ben debütált), Edmar pórul is járt, amikor 2014-ben, a Krím-félsziget megtámadásakor behívták a seregbe, és csupán klubja közbenjárásának köszönhetően menekült meg.

A brazil O Globo szerint a csatár a közelmúltban azt tervezte, hogy könyvet ír ukrajnai karrierjéről, a lap szerint félő, hogy új fejezetek várnak rá egy esetleges behívóval.

Olvasói sztorik