Nemzetközi foci bajnokok ligája

Hivatalos: az UEFA elvette az oroszoktól a BL-döntőt

Olga MALTSEVA / AFP
Olga MALTSEVA / AFP

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) pénteken megerősítette, hogy nem Szentpéterváron lesz a május 28-ra tervezett Bajnokok Ligája-döntő, írja a New York Times. A döntés várható volt, már csütörtökön kiszivárogtak a hírek, hogy miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, az UEFA rendkívüli ülésén megfosztja az oroszokat a rendezéstől.

A pénteki bejelentés szerint – bár sajtóhírekben felmerült a Puskás Aréna is, mint lehetséges helyszín – a döntőt Párizsban rendezik, az időpont nem változik.

Az UEFA elnöke. Aleksander Ceferin csütörtökön Franciaországba utazott, hogy Emmanuel Macronnal egyeztessen a májusi fináléról. Ez lesz az egymást követő harmadik olyan BL-döntő, amit máshol rendeznek meg, mint ahol eredetileg tervezték, az előző két kiírásban a koronavírus-járvány miatt Portugáliába vitték a meccseket.

Kapcsolódó
Van olyan politikus, aki elvenné Roman Abramovicstól a Chelsea-t
Emellett lefoglaltatná a vagyonát és egy londoni lakását is. Mindezt 2019-es, belügyminisztriumi jelentésre hivatkozva, ahol a milliárdost kapcsolatba hozták az orosz állammal.

A Kreml az AFP szerint azzal kommentálta a döntést, hogy ez „szégyen”.


Az UEFA mindezek mellett azt is közölte, hogy az ukrán és az orosz klubok, valamint válogatottak további döntésig semleges helysznen játsszák majd a hazai mérkőzéseiket.  A bejelentés nyomást helyezhet a FIFA-ra is, hogy a lengyel, cseh, svéd hármas kérésének eleget téve vigye el Oroszországból a vb-selejtezőt.

A Gazpromról még nincs döntés

Az UEFA egyik legnagyobb szponzorával, a BL-sorozat névadó támogatójával, az orosz Gazprommal kapcsolatban egyelőre nem született döntés a végrehajtó bizottság ülésén. A Gazprom a 2024-es németországi Európa-bajnokságnak is kiemelt szponzora.

Olvasói sztorik