Nemzetközi foci

A Barca csatára az első, aki a 21. században négy topligában is triplázni tudott

JOSE JORDAN / AFP
JOSE JORDAN / AFP

Pierre-Emerick Aubameyang vált a XXI. század első olyan futballistájává, aki négy különböző topligában is mesterhármast szerzett, írta hétfői értékelésében a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS.

A 72-szeres gaboni válogatott támadó, akit a londoni Arsenaltól igazolt le január legvégén az FC Barcelona, először kapott helyet a katalán csapat kezdőjében, és harmadik fellépésén háromszor is eredményesnek bizonyult.

A La Liga 25. fordulójának vasárnapi játéknapján a Valencia otthonában 4-1-re megnyert spanyol bajnoki meccsen Aubameyang két remek találat után a harmadikat sajátos módon érte el: Pedri távoli lövésénél ugyanis a hátán pattant meg a labda, ám végül így is neki ítélték a Barca negyedik gólját.

Az összefoglalóban még Pedrinek írták a negyedik Barca-gólt, de azóta ezt is Aubameyang neve mellé vésték be:

A 32 éves csatár az IFFHS kimutatása szerint eddigi hét mesterhármasából az elsőt 2012-ben, a francia Saint-Etienne színeiben jegyezte, majd Németországban, a Borussia Dortmund játékosaként négy alkalommal is triplázott a Bundesligában. Egy ízben – 2016 novemberében, a Hamburg elleni 5-2-es siker alkalmával – négy góllal vette ki a részét a győzelemből.

Tavaly februárban az Arsenalban nyújtott kiemelkedőt, amikor angol csapata a Premier League-ben elsősorban az ő három találatának köszönhetően győzött 4-2-re a Leeds ellen.

Az IFFHS kitért rá, hogy a jelek szerint Aubameyang számára a február a legszerencsésebb időszak, merthogy az eddigi hétből három tripláját is az év második hónapjában szerezte. A szervezet anyagában azt is kiemelte, hogy a Barcelona történetében a mostanit megelőző 33 mesterhármast kivétel nélkül dél-amerikai játékos hozta össze: az argentin Lionel Messi tizenkilenc, az uruguayi Luis Suárez tíz, a brazil Neymar három, a chilei Alexis Sánchez pedig egy alkalommal vette be az ellenfél kapuját háromszor is spanyol bajnokin. Ezt a sorozatot szakította meg most Aubameyang.

Olvasói sztorik