Nemzetközi foci

Megpróbálják visszaszorítani a neonáci fociultrákat Amerikában

Andy Mead / ISI Photos / Getty Images
Andy Mead / ISI Photos / Getty Images
A „soccerultrák” megerősödésében nagy szerepe volt Donald Trumpnak és az alt-right mozgalmaknak. Most viszont már nem olyan könnyű száműzni a rasszizmust a lelátókról.

Az „észak-amerikai fociultrák” vagy „soccerultrák” kifejezés sokak számára még mindig megmosolyogtató lehet, ami érthető is, hisz a radikálisabb szurkolókat elég nehéz első lendületből beleilleszteni a tengerentúlon tapasztalható, alapvetően békésebb, családiasabb lelátói közegbe.

Pedig az észak-amerikai labdarúgó-bajnokság, vagyis az MLS megalakulása után nem sokkal az ultrák is elkezdtek előbújni, az viszont sokáig elképzelhetetlen volt, hogy az alapvetően be- és elfogadó, toleráns és a rasszizmus ellen tűzzel-vassal küzdő Egyesült Államok stadionjaiban is megjelenhetnek a szélsőséges, neonáci drukkerek, akiket Európa vagy Dél-Amerika már nagyon jól ismer. A 2010-es évek közepétől viszont egyre hangosabbak lettek, a stadionokban és az utcán is megmutatták magukat, ebben pedig nagy szerepe volt Donald Trumpnak és az egyre erősödő alt-right mozgalmaknak.

Biztonságos pirotechnika a stadionokban

Az MLS már nem az a „nyugdíjas liga”, ahova csak levezetni igazolnak a sztárok, ezt bizonyítja például a Torontóhoz szerződő Lorenzo Insigne példája. A soccert évről évre többen nézik a tévékben és a helyszínen is, ma már átlagosan annyian követik a liga meccseit a stadionokban, mint a francia Ligue 1 vagy a holland Eredivisie mérkőzéseit. A szurkolói kultúra viszont jóval cammogósabban követte a bajnokság fejlődését.

Bár a liga 1996-ban indult el, csak a kétezres évektől kezdett formát kapni a rajongás, ekkor alakultak meg az első szurkolói zenekarok, ekkoriban kezdték a drukkerek jobban megszervezni utazásukat az idegenbeli meccsekre, de sokat elmond a tempóról, hogy a Seattle Sounders szurkolói csak 2019-ben készítették el az első teljes stadionos tifójukat, az Austin FC csak idén, akkor is csak egy szektorra. A futballhuliganizmus sokáig nem jelent meg a stadionokban, az Orlando Citynél még a pirotechnikát is igyekeztek rendezett keretek között tartani, külön zónát alakítottak ki a stadionban, hogy a szurkolók nyugodt körülmények között gyújthassanak tüzet. Nehéz volt ekkoriban elképzelni, hogy a szurkolók úgy bedurvulnak, mint ahogy ezt látni egyes európai csapatoknál.

2005-ben Andrew Dixon sportíró például azt mondta, hogy az észak-amerikai ligában nem fognak előfordulni olyan incidensek, mint például Dél-Amerikában, ahol még mindig sok támadást kapnak a fekete játékosok.

Soha nem fog hallani ilyen típusú rasszista bekiabálásokat az Egyesült Államok profi sportjában. Még az MLS-ben is világossá tették, hogy ez a fajta viselkedés elfogadhatatlan és nem tolerálható

– jósolta akkor, de nem lett igaza.

Az ultrák persze korábban is keménykedtek egymással, egyszer még halálos kimenetelű összecsapás is kialakult, de az egy egyszeri és kirívó eset maradt, ráadásul a feszültséget akkor még az okozta, hogy a szurkolók különböző csapatokért szorítottak. A New York City FC megalakulása viszont alapvető fordulatot hozott.

ELSA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP A New York City FC  szurkolói 2015-ben.

Megjelent egy keményebb vonal

A klubot 2015-ben alapították, szurkolói csoportjait kezdetben a Third Rail fogta össze. Nekik a nulláról kellett megszervezniük magukat, és az építkezés közben nem vették észre, hogy neonáci ultrák is kezdenek beszivárogni a soraik közé. Bár a klub békésebb szurkolói már az elején jelezték a vezetésnek, hogy egyre több rasszista, homofób és idegengyűlölő rigmus hallható a lelátón, és a klub kérte is a Third Railt, hogy segítsen a hangadókat beazonosítani, ez nehéz feladat volt, mivel elenyésző számban voltak jelen a Yankee Stadionban. Pedig többen már német birodalmi jelképeket is bevittek a stadionba – többnyire a testükre varrva.

A renitensebb szurkolók végül maguk tettek arról, hogy látszódjanak, egy 2015-ös balhé után már az amerikai közvélemény is szembesülhetett vele, milyen is, ha az ultrák úgy igazán összecsapnak. Ez a balhé még alapvetően nem politikai nézetkülönbségek miatt tört ki, de több neonáci szurkoló is részt vett benne.

Az úgynevezett Hudson River Derby, azaz a New York Red Bulls elleni meccs előtt a NYC FC szurkolóinak egy csoportja megkereste a rivális csapat drukkereit, hogy a találkozó előtt mérjék össze erejüket. Ebből az lett, hogy a frissen alakult klub szurkolói rárontottak a red bullosokra a törzshelyükön. A Market Streeten található bár előtt zajló verekedésről készült felvétel pedig hamar bejárta az internetet.

A The Guardian azt írta akkor, hogy a NYC FC szurkolói közül hat embert is azonosítottak, majd kitiltottak a stadionból. A Huffington Post még ekkoriban is úgy fogalmazott, hogy „wannabe” focihuligánok balhéztak csak. Később viszont éppen ez a lap azonosított több nacionalista szurkolót is a résztvevők közül.

Donald Trump megváltoztatta a szurkolói kultúrát

Ekkoriban szerte az Egyesült Államokban nőni kezdett az alt-right mozgalmak ismertsége és népszerűsége. A fehér felsőbbrendűséget hirdető alt-right azaz „alternative right” 2015 környékén jelent meg a közbeszédben és a közösségi médiában is, majd még nagyobb erőre kapott, amikor Donald Trump bejelentette, hogy elindul az elnökválasztáson. A republikánusok győzelme után tovább szélesedett a mozgalom, amelynek egyes követői vezetőt találtak Trumpban. A követők – ahogy maga az elnök is – aktívan voltak jelen a közösségi médiában, üzeneteikkel sokszor sikerült megtalálniuk a radikálisabb szurkolókat. Az MLS pedig bőven kínált lehetőséget a gyűlölködésre, a liga játékosainak túlnyomó többsége idegenlégiós vagy bevándorló, a szurkolói dalok nagy része spanyolul van, a klubok pedig – ahogy a világon mindenütt – zéró toleranciát hirdetnek a gyűlölet, a kirekesztés vagy a homofóbia ellen. Az MLS még Pride Nightokat is szervez a csapatoknak, hogy tiltakozzanak a kirekesztés ellen.

Az észak-amerikai focibajnokság így könnyen a politikai eszmék csataterévé válhatott, ráadásul Trump mondatai sem szolgálták a drukkerek lehűtését. Az ex-elnök rendszeresen a mexikói fallal kampányolt, a bevándorlók kitoloncolásáról beszélt, és az LMBTQ-mozgalmakkal sem ápolt jó viszonyt, így a szurkolók azt érezhették, hogy legmagasabb szinten legitimizálják a törekvéseiket. A trumpizmus előretörésével párhuzamosan a New York City FC legbalhésabb ultracsoportja, az Empire State Ultras (ESU) is megerősödött, és egyre többször demonstrált az utcán.

2017-ben például többen is feltűntek a neonáci, alt-right-párti felvonuláson, a „Unite The Right”-on Charlottesville-ben. Ugyanebben az évben kezdtek megjelenni Brooklyn utcáin az „Empire Ultras” és a „white power” feliratú matricák a klub égkék és narancs színében, amiket az Empire State Ultras tagjai szórtak szét a környéken. 2017-ben Orlandóban balhéztak az ESU tagjai, többek között székeket téptek fel a szezonnyitón, majd az utcán is nekimentek a rivális drukkereknek.

Dühüket az váltotta ki, hogy a hazai csapat szurkolói 49 széket öltöztettek szivárványos színekbe, hogy így emlékezzenek az ország történetének egyik legsúlyosabb mészárlására, amikor is egy férfi a fegyverével 49 embert ölt meg egy helyi melegbárban.

A klub békésebb szurkolói egyre többször és egyre erőteljesebben jelezték a problémát a vezetés felé. A NYC FC vezérigazgatója, Brad Sims próbált nyugtatni, hogy éberen figyelnek, minden esetet alaposan kivizsgálnak, és megteszik a szükséges lépéseket. Tény, hogy 2017-től egyre kevesebb neonáci tűnt fel a Yankee Stadionban. Az utcán viszont annál többen.

Erőszakos neonáci csoportok tagjai a szurkolók között

2018 októberében a Proud Boys nevű szélsőjobboldali szervezet tagjai megtámadtak néhány antifasisztát New Yorkban. Több radikálist letartóztattak, később kiderült, hogy a New York City FC több szurkolója is köztük volt, például a hírhedt fasiszta csoportok, a 211 Boot Boy vagy a Battalion 49 tagjai. A klub később örökre kitiltotta stadionjából ezeket a szurkolókat, 2018-ig összesen 30 drukker járt így.

A Huffington Post nem sokkal ezután napvilágot látott cikke még inkább az amerikaiak arcába vágta a jelenséget. A lap írása szerint a New York-i klubnál már régóta tudtak a radikális szurkolói csoportokról, csak megpróbálták a szőnyeg alá söpörni a problémát. A HP több kapcsolódási pontot is említ a New York-i szurkolói csoportok és a Proud Boys, a 211 Boot Boys vagy a Battalion 49 között. A neonáci csoportok tagjai több homofób és politikai indíttatású erőszakos cselekményben vettek részt az Egyesült Államokban vagy Dél-Amerikában.

A lap ekkor írta meg, hogy a Battalionból többen is részt vettek azon a 2015-ös verekedésen, amikor a NYC FC szurkolói rárontottak a Red Bulls drukkereire.

Az Empire State Ultras és a másik nagyobb New York-i ultracsoport, a River Ave Casuals több tagja is köthető a Battalion 49-hez és egyes lengyel neonáci csoportokhoz, de orosz szélsőjobboldali szurkolói csoportokkal is kapcsolatban állnak – volt tehát honnan ötletet meríteni.

A Huffington Post cikke felkorbácsolta az indulatokat, az MLS-vezér, Don Garber próbálta nyugtatni a kedélyeket, de azt is állította, hogy a lap írása túlságosan egyoldalú, csak egyféle nézőpontból közelíti meg a kérdést. Ez abból a szempontból igaz lehet, hogy már nem csak New Yorkban lehetett találkozni rasszista vagy homofób megnyilvánulásokkal.

A Los Angeles FC szurkolói rendszeresen melegellenes szólamokat kántáltak a lelátón, az Atalanta United drukkerei is folyamatosan megtalálták az LMBTQ-közösség tagjait, de a másodosztályban is találni ilyen szurkolókat, például az Orange County Blues-nál. Az viszont tény, hogy ezek a csoportok nem vagy nem bizonyíthatóan kötődtek neonáci szervezetekhez, és nem is azt a fajta „utcai” szurkolói radikalizmust képviselték, mint amit a New York-i ultrák. Ennek ellenére az MLS-nek már valami kézzel fogható megoldást kellett kínálnia az elharapózó szurkolói rendbontások megállítására.

Shaun Clark / Getty Images A Los Angeles FC szurkolói füstbombákat robbantanak a Los Angeles Galaxy elleni mérkőzésen a Dignity Health Sports Parkban 2021. október 3-án a kaliforniai Carsonban.

Új magatartási kódexszel küzdenének a szélsőségesek ellen

Az MLS egy új szurkolói kódexszel próbálta felvenni a harcot, amely tiltja a szélsőséges megnyilvánulásokat mind a stadionban, mind azon kívül, így a közösségi médiában is.

Az új kódex 2020-ban lépett életbe, és többek között megtiltotta a politikai témájú vagy színezetű táblák, transzparensek vagy képek használatát a stadionokban. Ez a kódexet viszont a baloldali és/vagy antifa-csoportok kezdték kritizálni, melyek ragaszkodtak ahhoz, hogy a gyűlölettel, kirekesztéssel vagy a rasszizmussal szembeni transzparenseiket kihelyezzék. A Portland és Seattle vezérszurkolói például a két csapat 2019. augusztusi meccsén az első félidő nagy részében némák maradtak, így fejezték ki a tiltakozásukat.

Az MLS végül visszavonta a politikai tartalmú üzenetek tilalmát, amíg a következő kódex el nem készül.

Ezalatt Donald Trump folyamatosan szította a tüzet, kommunikációjában soha nem határolódott el a szélsőséges elemektől, még némi muníciót is adott nekik.

Van egy szó, ami valahogy kiment a divatból, ez a nacionalista. Nem szabad használnunk ezt a szót, amire én azt mondom, tényleg? Tudják, mi vagyok én? Nacionalista. Oké? Nacionalista vagyok

fogalmazott egy houstoni kampányeseményen.

A 2015-ös, Market Streeten történt verekedésben vagy a 2018-as Proud Boys-támadásban is résztvevő New York City FC-ultra, Irvin Antillon, aki nem mellesleg a Battalion 49 tagja, 2012-ben a Vice-nak részletesen kifejtette, hogyan lett szkínhed. (Egyébként Gavin McInnes, a Proud Boys alapítója, a Vice társalapítója; 2008-ban hagyta el a céget.) Antillon azt mondta, szerinte a rasszizmus mindenkiben létezik, ha máshogy nem, mint a nacionalizmus egyik formája, ezért természetes, hogy kibukik néhány emberből. Így még könnyebb összekötni Trumpot és a futballultrák radikalizálódását. A volt elnök egyébként épp 2012-ben regisztrált (először) a Twitterre, nem lehetett ekkor még hatással például Antillonra, később viszont megmutatta, hogy szinte szóról szóra képes azt mondani, amit a szélsőséges csoportok hallani akarnak.

A volt elnök nemcsak a szélsőjobboldali, de az antifa-szurkolói csoportok létrejöttében vagy megerősödésében is szerepet játszott. A négy legnagyobb antifasiszta, baloldali szurkolói csoport közül kettő,

a New York Cosmos Antifa támogatói csoportja, a Cosmopolitan Antifa vagy a New York Red Bulls antifasiszta szurkolói csoportja, a Metro Antifa is egy Trump-ellenes tüntetés után alakult meg.

A stadionok megtisztultak – egy időre

Az MLS és a klubok erőfeszítései miatt idővel elcsitultak a szélsőséges hangok, a neonáci ultrák nem kívánatos elemek lettek a stadionokban, és a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási tilalmak is nehezítették a dolgukat. A pandémia miatt ráadásul hol voltak meccsek az MLS-ben, hol nem. 2020 óta pedig már nem Donald Trumpnak hívják az amerikai elnököt, hanem Joe Bidennek, aki egyébként még nagyobb soccer-rajongó, mint elődje, három világbajnokságon is a helyszínen szurkolt az USA válogatottjának, decemberben pedig még a New York City FC-nek is gratulált a kupagyőzelem után.

Az alt-right lendülete viszont nem tört meg, a szélsőséges csoportok továbbra is rendszeresen demonstrálnak az utcán. 

Az MLS igyekszik tanulni a hibáiból, és csírájában elfojtani a gyűlöletet. Idén áprilisban az LA Galaxy középpályása, Sebastian Lletget szidta a melegeket egy Instagram-bejegyzésben, a liga pedig két meccsre eltiltotta ezért, a 2021-es CONCACAF Nemzetek Ligája döntőjét, amelyet az Egyesült Államok vívott Mexikóval, pedig félbeszakították a homofób rigmusok miatt.

Úgy tűnik, hogy a radikális, akár neonáci csoportokhoz köthető szélsőséges ultrák kiszorultak a stadionokból, de hogy miként, azt nem mindig tudni – a New York City FC-nél például kínosan ügyelnek arra, hogy a szurkolói szankciókat ne hozzák nyilvánosságra. A NYC FC néhány fanatikusa mindenesetre sokat tesz azért, hogy felismerhetők legyenek a veszélyes elemek, külön oldalon mutatják be arccal, névvel a fasiszta, szélsőjobboldali csoportokhoz köthető szurkolókat.

Don Garber MLS-vezér korábban kijelentette, nem politikai meggyőződés alapján tiltják ki a szurkolókat, hanem a klubokhoz közvetlenül kapcsolódó, stadionon belüli vagy kívüli szabálysértések miatt, így például a mai napig meccsre járhat az a fanatikus, aki több Proud Boys-rendezvényen is részt vett, de mivel nem csinált semmit, nem is tiltották ki a Yankee Stadionból.

Egyelőre nem tudni tehát, hogy a náci ultráknak csak egy rövid és dicstelen fejezet jutott az észak-amerikai labdarúgás történelmében, vagy csak ideiglenesen meghúzzák magukat, mert amúgy szeretik nézni a csapatukat.

Az MLS-nek viszont nem lankadhat a figyelme, mivel a soccer már nem egy megtűrt, vicces európai szórakozás, hanem mostanra felküzdötte magát a legnépszerűbb sportágak közé. Napról napra többen követik a bajnokságot, 2021-ben már a jégkorongnál is népszerűbb lett a soccer, amely jelenleg a negyedik legkedveltebb sport az Egyesült Államokban az amerikai foci, a baseball és a kosárlabda után.

Olvasói sztorik