Andy Mead / ISI Photos / Getty Images
Nemzetközi foci sport

Megpróbálják visszaszorítani a neonáci fociultrákat Amerikában

A „soccerultrák” megerősödésében nagy szerepe volt Donald Trumpnak és az alt-right mozgalmaknak. Most viszont már nem olyan könnyű száműzni a rasszizmust a lelátókról.

Az „észak-amerikai fociultrák” vagy „soccerultrák” kifejezés sokak számára még mindig megmosolyogtató lehet, ami érthető is, hisz a radikálisabb szurkolókat elég nehéz első lendületből beleilleszteni a tengerentúlon tapasztalható, alapvetően békésebb, családiasabb lelátói közegbe.

Pedig az észak-amerikai labdarúgó-bajnokság, vagyis az MLS megalakulása után nem sokkal az ultrák is elkezdtek előbújni, az viszont sokáig elképzelhetetlen volt, hogy az alapvetően be- és elfogadó, toleráns és a rasszizmus ellen tűzzel-vassal küzdő Egyesült Államok stadionjaiban is megjelenhetnek a szélsőséges, neonáci drukkerek, akiket Európa vagy Dél-Amerika már nagyon jól ismer. A 2010-es évek közepétől viszont egyre hangosabbak lettek, a stadionokban és az utcán is megmutatták magukat, ebben pedig nagy szerepe volt Donald Trumpnak és az egyre erősödő alt-right mozgalmaknak.

Biztonságos pirotechnika a stadionokban

Az MLS már nem az a „nyugdíjas liga”, ahova csak levezetni igazolnak a sztárok, ezt bizonyítja például a Torontóhoz szerződő Lorenzo Insigne példája. A soccert évről évre többen nézik a tévékben és a helyszínen is, ma már átlagosan annyian követik a liga meccseit a stadionokban, mint a francia Ligue 1 vagy a holland Eredivisie mérkőzéseit. A szurkolói kultúra viszont jóval cammogósabban követte a bajnokság fejlődését.

Bár a liga 1996-ban indult el, csak a kétezres évektől kezdett formát kapni a rajongás, ekkor alakultak meg az első szurkolói zenekarok, ekkoriban kezdték a drukkerek jobban megszervezni utazásukat az idegenbeli meccsekre, de sokat elmond a tempóról, hogy a Seattle Sounders szurkolói csak 2019-ben készítették el az első teljes stadionos tifójukat, az Austin FC csak idén, akkor is csak egy szektorra. A futballhuliganizmus sokáig nem jelent meg a stadionokban, az Orlando Citynél még a pirotechnikát is igyekeztek rendezett keretek között tartani, külön zónát alakítottak ki a stadionban, hogy a szurkolók nyugodt körülmények között gyújthassanak tüzet. Nehéz volt ekkoriban elképzelni, hogy a szurkolók úgy bedurvulnak, mint ahogy ezt látni egyes európai csapatoknál.

2005-ben Andrew Dixon sportíró például azt mondta, hogy az észak-amerikai ligában nem fognak előfordulni olyan incidensek, mint például Dél-Amerikában, ahol még mindig sok támadást kapnak a fekete játékosok.

Soha nem fog hallani ilyen típusú rasszista bekiabálásokat az Egyesült Államok profi sportjában. Még az MLS-ben is világossá tették, hogy ez a fajta viselkedés elfogadhatatlan és nem tolerálható

– jósolta akkor, de nem lett igaza.

Az ultrák persze korábban is keménykedtek egymással, egyszer még halálos kimenetelű összecsapás is kialakult, de az egy egyszeri és kirívó eset maradt, ráadásul a feszültséget akkor még az okozta, hogy a szurkolók különböző csapatokért szorítottak. A New York City FC megalakulása viszont alapvető fordulatot hozott.

ELSA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP A New York City FC  szurkolói 2015-ben.

Megjelent egy keményebb vonal

A klubot 2015-ben alapították, szurkolói csoportjait kezdetben a Third Rail fogta össze. Nekik a nulláról kellett megszervezniük magukat, és az építkezés közben nem vették észre, hogy neonáci ultrák is kezdenek beszivárogni a soraik közé. Bár a klub békésebb szurkolói már az elején jelezték a vezetésnek, hogy egyre több rasszista, homofób és idegengyűlölő rigmus hallható a lelátón, és a klub kérte is a Third Railt, hogy segítsen a hangadókat beazonosítani, ez nehéz feladat volt, mivel elenyésző számban voltak jelen a Yankee Stadionban. Pedig többen már német birodalmi jelképeket is bevittek a stadionba – többnyire a testükre varrva.

A renitensebb szurkolók végül maguk tettek arról, hogy látszódjanak, egy 2015-ös balhé után már az amerikai közvélemény is szembesülhetett vele, milyen is, ha az ultrák úgy igazán összecsapnak. Ez a balhé még alapvetően nem politikai nézetkülönbségek miatt tört ki, de több neonáci szurkoló is részt vett benne.

Az úgynevezett Hudson River Derby, azaz a New York Red Bulls elleni meccs előtt a NYC FC szurkolóinak egy csoportja megkereste a rivális csapat drukkereit, hogy a találkozó előtt mérjék össze erejüket. Ebből az lett, hogy a frissen alakult klub szurkolói rárontottak a red bullosokra a törzshelyükön. A Market Streeten található bár előtt zajló verekedésről készült felvétel pedig hamar bejárta az internetet.

A The Guardian azt írta akkor, hogy a NYC FC szurkolói közül hat embert is azonosítottak, majd kitiltottak a stadionból. A Huffington Post még ekkoriban is úgy fogalmazott, hogy „wannabe” focihuligánok balhéztak csak. Később viszont éppen ez a lap azonosított több nacionalista szurkolót is a résztvevők közül.

Donald Trump megváltoztatta a szurkolói kultúrát

Ekkoriban szerte az Egyesült Államokban nőni kezdett az alt-right mozgalmak ismertsége és népszerűsége. A fehér felsőbbrendűséget hirdető alt-right azaz „alternative right” 2015 környékén jelent meg a közbeszédben és a közösségi médiában is, majd még nagyobb erőre kapott, amikor Donald Trump bejelentette, hogy elindul az elnökválasztáson. A republikánusok győzelme után tovább szélesedett a mozgalom, amelynek egyes követői vezetőt találtak Trumpban. A követők – ahogy maga az elnök is – aktívan voltak jelen a közösségi médiában, üzeneteikkel sokszor sikerült megtalálniuk a radikálisabb szurkolókat. Az MLS pedig bőven kínált lehetőséget a gyűlölködésre, a liga játékosainak túlnyomó többsége idegenlégiós vagy bevándorló, a szurkolói dalok nagy része spanyolul van, a klubok pedig – ahogy a világon mindenütt – zéró toleranciát hirdetnek a gyűlölet, a kirekesztés vagy a homofóbia ellen. Az MLS még Pride Nightokat is szervez a csapatoknak, hogy tiltakozzanak a kirekesztés ellen.

Az észak-amerikai focibajnokság így könnyen a politikai eszmék csataterévé válhatott, ráadásul Trump mondatai sem szolgálták a drukkerek lehűtését. Az ex-elnök rendszeresen a mexikói fallal kampányolt, a bevándorlók kitoloncolásáról beszélt, és az LMBTQ-mozgalmakkal sem ápolt jó viszonyt, így a szurkolók azt érezhették, hogy legmagasabb szinten legitimizálják a törekvéseiket. A trumpizmus előretörésével párhuzamosan a New York City FC legbalhésabb ultracsoportja, az Empire State Ultras (ESU) is megerősödött, és egyre többször demonstrált az utcán.

2017-ben például többen is feltűntek a neonáci, alt-right-párti felvonuláson, a „Unite The Right”-on Charlottesville-ben. Ugyanebben az évben kezdtek megjelenni Brooklyn utcáin az „Empire Ultras” és a „white power” feliratú matricák a klub égkék és narancs színében, amiket az Empire State Ultras tagjai szórtak szét a környéken. 2017-ben Orlandóban balhéztak az ESU tagjai, többek között székeket téptek fel a szezonnyitón, majd az utcán is nekimentek a rivális drukkereknek.

Dühüket az váltotta ki, hogy a hazai csapat szurkolói 49 széket öltöztettek szivárványos színekbe, hogy így emlékezzenek az ország történetének egyik legsúlyosabb mészárlására, amikor is egy férfi a fegyverével 49 embert ölt meg egy helyi melegbárban.

A klub békésebb szurkolói egyre többször és egyre erőteljesebben jelezték a problémát a vezetés felé. A NYC FC vezérigazgatója, Brad Sims próbált nyugtatni, hogy éberen figyelnek, minden esetet alaposan kivizsgálnak, és megteszik a szükséges lépéseket. Tény, hogy 2017-től egyre kevesebb neonáci tűnt fel a Yankee Stadionban. Az utcán viszont annál többen.

Erőszakos neonáci csoportok tagjai a szurkolók között

2018 októberében a Proud Boys nevű szélsőjobboldali szervezet tagjai megtámadtak néhány antifasisztát New Yorkban. Több radikálist letartóztattak, később kiderült, hogy a New York City FC több szurkolója is köztük volt, például a hírhedt fasiszta csoportok, a 211 Boot Boy vagy a Battalion 49 tagjai. A klub később örökre kitiltotta stadionjából ezeket a szurkolókat, 2018-ig összesen 30 drukker járt így.

A Huffington Post nem sokkal ezután napvilágot látott cikke még inkább az amerikaiak arcába vágta a jelenséget. A lap írása szerint a New York-i klubnál már régóta tudtak a radikális szurkolói csoportokról, csak megpróbálták a szőnyeg alá söpörni a problémát. A HP több kapcsolódási pontot is említ a New York-i szurkolói csoportok és a Proud Boys, a 211 Boot Boys vagy a Battalion 49 között. A neonáci csoportok tagjai több homofób és politikai indíttatású erőszakos cselekményben vettek részt az Egyesült Államokban vagy Dél-Amerikában.

A lap ekkor írta meg, hogy a Battalionból többen is részt vettek azon a 2015-ös verekedésen, amikor a NYC FC szurkolói rárontottak a Red Bulls drukkereire.

Az Empire State Ultras és a másik nagyobb New York-i ultracsoport, a River Ave Casuals több tagja is köthető a Battalion 49-hez és egyes lengyel neonáci csoportokhoz, de orosz szélsőjobboldali szurkolói csoportokkal is kapcsolatban állnak – volt tehát honnan ötletet meríteni.

A Huffington Post cikke felkorbácsolta az indulatokat, az MLS-vezér, Don Garber próbálta nyugtatni a kedélyeket, de azt is állította, hogy a lap írása túlságosan egyoldalú, csak egyféle nézőpontból közelíti meg a kérdést. Ez abból a szempontból igaz lehet, hogy már nem csak New Yorkban lehetett találkozni rasszista vagy homofób megnyilvánulásokkal.

A Los Angeles FC szurkolói rendszeresen melegellenes szólamokat kántáltak a lelátón, az Atalanta United drukkerei is folyamatosan megtalálták az LMBTQ-közösség tagjait, de a másodosztályban is találni ilyen szurkolókat, például az Orange County Blues-nál. Az viszont tény, hogy ezek a csoportok nem vagy nem bizonyíthatóan kötődtek neonáci szervezetekhez, és nem is azt a fajta „utcai” szurkolói radikalizmust képviselték, mint amit a New York-i ultrák. Ennek ellenére az MLS-nek már valami kézzel fogható megoldást kellett kínálnia az elharapózó szurkolói rendbontások megállítására.

Shaun Clark / Getty Images A Los Angeles FC szurkolói füstbombákat robbantanak a Los Angeles Galaxy elleni mérkőzésen a Dignity Health Sports Parkban 2021. október 3-án a kaliforniai Carsonban.

Új magatartási kódexszel küzdenének a szélsőségesek ellen

Az MLS egy új szurkolói kódexszel próbálta felvenni a harcot, amely tiltja a szélsőséges megnyilvánulásokat mind a stadionban, mind azon kívül, így a közösségi médiában is.

Az új kódex 2020-ban lépett életbe, és többek között megtiltotta a politikai témájú vagy színezetű táblák, transzparensek vagy képek használatát a stadionokban. Ez a kódexet viszont a baloldali és/vagy antifa-csoportok kezdték kritizálni, melyek ragaszkodtak ahhoz, hogy a gyűlölettel, kirekesztéssel vagy a rasszizmussal szembeni transzparenseiket kihelyezzék. A Portland és Seattle vezérszurkolói például a két csapat 2019. augusztusi meccsén az első félidő nagy részében némák maradtak, így fejezték ki a tiltakozásukat.

Az MLS végül visszavonta a politikai tartalmú üzenetek tilalmát, amíg a következő kódex el nem készül.

Ezalatt Donald Trump folyamatosan szította a tüzet, kommunikációjában soha nem határolódott el a szélsőséges elemektől, még némi muníciót is adott nekik.

Van egy szó, ami valahogy kiment a divatból, ez a nacionalista. Nem szabad használnunk ezt a szót, amire én azt mondom, tényleg? Tudják, mi vagyok én? Nacionalista. Oké? Nacionalista vagyok

fogalmazott egy houstoni kampányeseményen.

A 2015-ös, Market Streeten történt verekedésben vagy a 2018-as Proud Boys-támadásban is résztvevő New York City FC-ultra, Irvin Antillon, aki nem mellesleg a Battalion 49 tagja, 2012-ben a Vice-nak részletesen kifejtette, hogyan lett szkínhed. (Egyébként Gavin McInnes, a Proud Boys alapítója, a Vice társalapítója; 2008-ban hagyta el a céget.) Antillon azt mondta, szerinte a rasszizmus mindenkiben létezik, ha máshogy nem, mint a nacionalizmus egyik formája, ezért természetes, hogy kibukik néhány emberből. Így még könnyebb összekötni Trumpot és a futballultrák radikalizálódását. A volt elnök egyébként épp 2012-ben regisztrált (először) a Twitterre, nem lehetett ekkor még hatással például Antillonra, később viszont megmutatta, hogy szinte szóról szóra képes azt mondani, amit a szélsőséges csoportok hallani akarnak.

A volt elnök nemcsak a szélsőjobboldali, de az antifa-szurkolói csoportok létrejöttében vagy megerősödésében is szerepet játszott. A négy legnagyobb antifasiszta, baloldali szurkolói csoport közül kettő,

a New York Cosmos Antifa támogatói csoportja, a Cosmopolitan Antifa vagy a New York Red Bulls antifasiszta szurkolói csoportja, a Metro Antifa is egy Trump-ellenes tüntetés után alakult meg.

A stadionok megtisztultak – egy időre

Az MLS és a klubok erőfeszítései miatt idővel elcsitultak a szélsőséges hangok, a neonáci ultrák nem kívánatos elemek lettek a stadionokban, és a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási tilalmak is nehezítették a dolgukat. A pandémia miatt ráadásul hol voltak meccsek az MLS-ben, hol nem. 2020 óta pedig már nem Donald Trumpnak hívják az amerikai elnököt, hanem Joe Bidennek, aki egyébként még nagyobb soccer-rajongó, mint elődje, három világbajnokságon is a helyszínen szurkolt az USA válogatottjának, decemberben pedig még a New York City FC-nek is gratulált a kupagyőzelem után.

Az alt-right lendülete viszont nem tört meg, a szélsőséges csoportok továbbra is rendszeresen demonstrálnak az utcán. 

Az MLS igyekszik tanulni a hibáiból, és csírájában elfojtani a gyűlöletet. Idén áprilisban az LA Galaxy középpályása, Sebastian Lletget szidta a melegeket egy Instagram-bejegyzésben, a liga pedig két meccsre eltiltotta ezért, a 2021-es CONCACAF Nemzetek Ligája döntőjét, amelyet az Egyesült Államok vívott Mexikóval, pedig félbeszakították a homofób rigmusok miatt.

Úgy tűnik, hogy a radikális, akár neonáci csoportokhoz köthető szélsőséges ultrák kiszorultak a stadionokból, de hogy miként, azt nem mindig tudni – a New York City FC-nél például kínosan ügyelnek arra, hogy a szurkolói szankciókat ne hozzák nyilvánosságra. A NYC FC néhány fanatikusa mindenesetre sokat tesz azért, hogy felismerhetők legyenek a veszélyes elemek, külön oldalon mutatják be arccal, névvel a fasiszta, szélsőjobboldali csoportokhoz köthető szurkolókat.

Don Garber MLS-vezér korábban kijelentette, nem politikai meggyőződés alapján tiltják ki a szurkolókat, hanem a klubokhoz közvetlenül kapcsolódó, stadionon belüli vagy kívüli szabálysértések miatt, így például a mai napig meccsre járhat az a fanatikus, aki több Proud Boys-rendezvényen is részt vett, de mivel nem csinált semmit, nem is tiltották ki a Yankee Stadionból.

Egyelőre nem tudni tehát, hogy a náci ultráknak csak egy rövid és dicstelen fejezet jutott az észak-amerikai labdarúgás történelmében, vagy csak ideiglenesen meghúzzák magukat, mert amúgy szeretik nézni a csapatukat.

Az MLS-nek viszont nem lankadhat a figyelme, mivel a soccer már nem egy megtűrt, vicces európai szórakozás, hanem mostanra felküzdötte magát a legnépszerűbb sportágak közé. Napról napra többen követik a bajnokságot, 2021-ben már a jégkorongnál is népszerűbb lett a soccer, amely jelenleg a negyedik legkedveltebb sport az Egyesült Államokban az amerikai foci, a baseball és a kosárlabda után.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.