Nemzetközi foci

Le kellett cserélni két focistát a vb-selejtezőn, mert a kihűlés fenyegette őket

David Berding / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
David Berding / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Az Egyesült Államok válogatottja érvényesítette a papírformát, és 3-0-ra verte Hondurast világbajnoki selejtezőn.

A meccsen az USA már 2-0-ra vezetett félidőben, és a szünetben a hondurasi kapitány hármat cserélt, de utólag elárulta, két játékosát is az extrém hideg miatt kellett lehoznia.

A találkozót Minnesota állam székhelyén, St. Paulban játszották, ahol a kezdőrúgásnál mínusz 17 fokot mértek, de a hőérzet mínusz 25 fok volt. A hideg miatt az amerikai meteorológiai szolgálat figyelmeztetést adott ki a régióban, és azt jelezte, hogy akár már 10 perc után is fagyási sérülések jelentkezhetnek.

„Nem fogom elemezni a csapatom, a játékosok teljesítményét vagy magát a meccset. Egyszerűen képtelen vagyok rá ilyen körülmények között. Az öltözőben a játékosok infúziót kaptak a kihűléses tünetek miatt, és sokuknak komoly fájdalmaik voltak” – nyilatkozta a meccs után Hernan Darío Gómez, Honduras szövetségi kapitánya.

A félidőben lecserélt játékosok közül a kapus, Luis López is hipotermiás tünetek miatt nem tudta folytatni a játékot.

Ez volt a leghidegebb időben játszott válogatott meccs amerikai, és bizonyára hondurasi szempontból is, a korábbi rekord az USA esetében mínusz 2 fok volt. Az amerikai kapitány, Gregg Berhalter azt mondta, igyekeztek a hondurasiaknak és a játékvezetőknek olyan öltözéket biztosítani, hogy a nagy hideg ellenére is biztonságosan le lehessen bonyolítani a meccset.

Olyan is előfordul, hogy mi lépünk pályára olyan országban, ahol 30 fok van, és mellé elviselhetetlen páratartalom, és a játékosok kiszáradással, valamint izomgörcsökkel küszködnek. Ilyen a természete a vb-selejtezőknek

– magyarázta Berhalter.

Az USA a mostani győzelemmel a második helyen áll Kanada mögött, amely ezúttal Salvador ellen tudott nyerni. A szintén automatikus továbbjutást jelentő harmadik helyen Mexikó áll, amely 1-0-ra verte Panamát, amely jelen állás szerint negyedikként pótselejtezőt játszhatna.

Vb-selejtezők, CONCACAf-zóna, eredmények, 11. forduló:

Egyesült Államok – Honduras 3-0 (2-0)
Mexikó – Panama 1-0 (0-0)
Jamaica – Costa Rica 0-1 (0-0)
Salvador – Kanada 0-2 (0-0)

 

Az állás: 1. Kanada 25 pont, 2. Egyesült Államok 21 (16-7), 3. Mexikó 21 (14-8), 4. Panama 17, 5. Costa Rica 16, 6. Salvador 9, 7. Jamaica 7, 8. Honduras 3

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik