Nemzetközi foci

„A lengyel futball szégyennapja” – maffiavádakkal illették az új kapitányt

Tiziana FABI / AFP
Tiziana FABI / AFP

Czeslaw Michniewiczet nevezték ki a lengyel labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának, azonban a hír hallatán felrobbant a lengyel sajtó.

Kapcsolódó
„Igenis vannak világszínvonalú tehetségeink” – 3 millió euróért adta el 17 éves játékosát az MTK
Vancsa Zalánt a Manchester Cityt is működtető City Football Group vette meg, de nem Angliában, hanem Belgiumban játszhat majd.

A Legia Warsawa korábbi trénere a portugál Paulo Sousát váltja, aki december végén kérte váratlanul szerződése felbontását. A lengyel szövetség elnökének hétfői Twitter-bejegyzése szerint az új szakvezetővel az év végéig szóló megállapodást kötöttek, amely hosszabbítási lehetőséget tartalmaz.

A sajtótájékoztatón azonban elsősorban nem a futball került előtérbe, a legtöbb indulatot egy korrupciós botránnyal kapcsolatos kérdések váltották ki, amelyekről az elmúlt napokban sokat írt a helyi média.

Egy helyi maffiavezérnek tartott üzletember, a Fodrász (Fryzjer) becenévvel illetett Ryszard F. évekig bírókat, edzőket és labdarúgókat fizetett le, hogy manipuláljon mérkőzéseket. A wroclawi ügyészség megállapította, hogy Michniewiczcel szoros kapcsolatot ápolt, amit a futballszakember nem is cáfolt. A tanúvallomás során megerősítette, hogy 711-szer beszélt vagy próbált beszélni Ryszard F.-vel, azonban a bundaügyben sohasem vádolták meg.

„Az eset 18 éve történt, valóban együtt dolgoztam Ryszarddal. Ha azt sugallja, hogy eladtam két meccset, akkor itt szeretném befejezni” – mondta Michniewicz az őt kérdező újságírónak.

Semmit sem erősítettek meg. Ha bírósági ítélet született volna, akkor Michniewicz nem ülne itt velünk. Azt mondani róla, hogy maffiózó, igazán sértő. Engem a sportszempont érdekel, nem az ügyészség véleménye

– válaszolta Cezary Kulesza, a lengyel szövetség elnöke.

Szymon Jadczak újságíró, aki két kérdést is feltett a botrány kapcsán, ennyit írt Twitter-oldalán:

„A lengyel futball szégyennapja. Egy férfi, akiről az ügyész azt írta, hogy alázatos volt a futballmaffia vezetőjével, és aki két éve és négy hónapja rendszeres kapcsolatban állt vele, most szövetségi kapitány lett.”

Az 51 éves Michniewicz legutóbb a Legiánál dolgozott, előtte 2017 és 2020 között az U21-es lengyel nemzeti csapatot irányította.

A trénerre a tavasszal komoly feladat vár, mivel együttese március végén a katari világbajnokság pótselejtezőjében érdekelt. A lengyel csapat március 24-én Moszkvában az oroszok vendége lesz. A meccs győztese március 29-én, hazai pályán csap össze a vb-részvételért a Svédország-Csehország találkozó továbbjutójával.

Olvasói sztorik