Nemzetközi foci

Lewandowski után ideje végre elismerni a Bayern legokosabb focistáját is

Tom Weller / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Tom Weller / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

„Ha szigorúan a fizikumot vesszük alapul, akkor nem vagyok olyan atletikus, mint néhány játékos. Vannak köztük olyanok, akiket meglátsz, és azt mondod, hűha, úgy néznek ki, mint a gépek.

Mivel nekem másmilyen az alkatom, ezért fiatalon más utat kellett találnom, hogy érvényesülni tudjak a pályán, és hogy eljussak a kapuig. Ezek közé számít a játék olvasása, a játékintelligencia, az együttműködés a csapattársakkal, az időzítés és a gyors reakcióidő

– nyilatkozta Thomas Müller, a Bundesliga gólpasszkirálya.

Müller, akiről a pályafutása kezdetén egy Bayern-drukker ismerősöm azt mondta, olyan esetlennek tűnik néha a pályán, hogy nehéz elhinni róla, hogy valahogy mindig jó ütemben érkezik a kapu elé, az elmúlt években a müncheni csapat egyik legfontosabb játékosává vált.

A Bundesliga 2019-2020-as idényében 21 gólpasszt osztott ki, amivel új rekordot állított fel, de ezt a mostani szezonban könnyedén megdöntheti, hiszen 20 meccs után már 16 asszisztnál jár. Még ennél is ütősebb statisztika, hogy a 2008-2009-es idény kezdete óta az öt európai topligában csak Lionel Messi jegyzett több gólpasszt, mint Müller.

2021-ben viszont senki nem volt jobb nála ebben a műfajban: a klubjában és a német válogatottban összesen 60 fellépése volt, ezeken pedig 36 alkalommal az övé volt a gól előtti átadás.

Tavaly egyszer sem volt három meccsesnél hosszabb gólpasszmentes sorozata a bajnokságban, március és április között viszont volt egy olyan szériája, hogy egymás követő öt fordulóban jegyzett asszisztot. A mostani szezonban volt egy ennél is komolyabb sorozata, a 8. és a 17. forduló között csak egy bajnokin nem került gólpassz a neve mellé, és ebben az időszakban összesen tizenegy alkalommal szolgálta ki a társait.

„Nem lesz még egy olyan, mint ő. Nehéz pontosan definiálni a stílusát, de mindig nagyon pozitív a hozzáállása, olyan energikus, mint egy 18 éves, és folyamatosan bátorítja a csapattársait” – mondta Müllerről korábbi bayernes edzője, jelenlegi válogatottbeli főnöke, Hansi Flick.

Müller fontosságát jól mutatja, hogy a 2008-as, debütáló idényét leszámítva mindig lenyomott legalább 28 meccset a bajnokságban, de volt három olyan szezonja, amikor mind a 34 bajnokin pályára lépett, és a mostanit megelőző két kiírásban összesen három találkozóról hiányzott.

Egy edző számára valódi főnyeremény egy olyan játékos, akit elkerülnek a sérülések (erre egyszer azt mondta viccesen, nem csoda, hogy sosem sérült, mivel nincsenek izmai), és mindig rendelkezésre áll, Müller ráadásul igazi győztes típus, és mellé még sokoldalú is.

Bemutatkozása óta tíz edzővel dolgozhatott együtt a Bayernben, az őt először bevető Jürgen Klinsmanntól csak minimális lehetőséget kapott, de a további kilenc szakember alapemberként számított rá. 403 német bajnokinál tart, ennyit senki nem játszott 2008 ősze óta, és már túl van a 600. tétmeccsén a bajorok színeiben, amivel klubrekorder a mezőnyjátékosok között. Már nincs messze a következő mérföldkő: ha nem szenved súlyos sérülést, akkor a következő szezonban megelőzi az abszolút csúcstartó Sepp Maiert.

Müller játéka érdekes átalakuláson ment át: Louis van Gaal még középső középpályásként számított rá, de Müller ott sem érezte rosszul magát, első teljes idényében, a 2009-2010-esben 13 góllal a házi góllövőlista második helyen végzett Arjen Robben mögött, és volt 11 gólpassza is.

2010 nyarán aztán azok is megjegyezték Müller nevét, akik nem habzsolják a Bundesliga-meccseket, mert a fülsértő vuvuzelakoncerttel és a kapusokat megőrjítő labdával, a Jabulanival súlyosbított dél-afrikai vébén övé lett a gólkirálynak járó Aranycipő. A sokoldalúsága itt is jól jött, rajta kívül Wesley Sneijder, David Villa és Diego Forlán is öt-öt góllal zárt, de neki volt három gólpassza is, míg a többieknek csak egy, így a bronzérem mellé még egy menő egyéni díjat is besöpört.

Van Gaal azt mondta Müllerről, azért játszik mindig, mert megbízhat benne, hogy mindig pontosan ott van a pályán, ahol lennie kell. A holland edzőt követő Jupp Heynckesnél Müller egy sorral feljebb játszott, támadó középpályásként, és mindegy volt neki, hogy középen, vagy a gyakran sérült Robben helyén, a jobb oldalon kellett kivennie a részét a támadásokból, egyformán hatékony volt.

Heynckes irányításával három időszakban összesen 136 meccsen játszott Müller, és 90 percre vetítve átlagosan 0,79 gólból vette a ki a részét. Aztán jött a modern futball egyik nagy gondolkodója, Josep Guardiola, akinek közreműködésével Müller még tovább javított a számain, valamint a hatékonyságán.

A müncheni Guardiola-éra három évéből az utolsó sikerült a legjobban Müllernek, amikor a bajnokságban egyéni rekordot jelentő 20 góllal zárt, és minden sorozatot számolva 49 meccsen összesen 42 gólban vállalt szerepet, harminckettőt ő szerzett, tízet pedig előkészített.

Guardiola, aki nem érzi szentségtörésnek, ha vérbeli csatár nélkül küld pályára egy csapatot, nem a játékintelligenciáját próbálta kiaknázni Müllernek, hanem azt várta tőle, hogy az ék szerepében váltsa gólokra azt az erényét, hogy Pippo Inzaghi-módra kiszagolja, hogy tud lecsapni a labdára a 16-oson belül.

Guardiola irányításával Müller 148 meccset játszott, és meccsenként 0,95 gólban vállalt szerepet, ez a legjobb mutató pályafutása során. Guardiolát Carlo Ancelotti váltotta 2016 nyarán, aki hátrébb húzta Müllert, akinek így látványosak elfogytak a góljai, a húszgólos idényt egy ötgólos követte. Viszont ismét kidomborodott az a képessége, hogy van szeme a játékhoz, mivel kevesebb meccsen több gólpassza volt, mint Guardiola utolsó évében (42 találkozón 15).

Nem az a tipikus támadó, olyan értelemben, hogy nem a szokványos képességekkel rendelkezik. Számomra az az ő legnagyobb erőssége, hogy taktikailag a mezőny fölé nő, olvassa a játékot, és mindig a megfelelő időben mozog be a megfelelő területekre

– mondta Ancelotti Müllerről.

Müller, aki előszeretettel aggat becenevet a társaira (a 35 kilométer per órával sprintelni képes Alphonso Daviest Kengyelfutó gyalogkakukknak nevezte el a rajzfilmfigura után, a kapu előtt kíméletlen Robert Lewandowskit pedig LewanGoalskinak) saját magát Raumdauternek keresztelte el, aminek nincs igazán frappáns magyar fordítása, de tökéletesen tükrözi azt a képességét, amit Ancelotti is kiemelt, mivel arra utal, hogy mindig tudja, hogyan kell pozicionálni magát a pályán.

„Mindig is olyan játékosnak számított, akire nagyon nehéz volt felkészülniük az ellenfeleknek, mivel hihetetlen érzéke van, hogy ösztönösen megérezze, hova is kell mozognia, és ezért nehéz őt felvenniük a védőknek” – jellemezte a játékost aktuális edzője, Julian Nagelsmann.

Ez a videó tökéletesen szemlélteti, milyen okos futballista Müller:

Ancelotti idején Müllernek átlagban több labdaérintése volt a félpálya környékén és a 16-oson belül is, de a visszavontabb szerepkör meglátszott a számain, meccsenként 0,67 gólban közreműködött, ennél gyengébb mutatója csak Niko Kovac edzősködése alatt volt (0,64).

Müller reneszánsza akkor kezdődött, amikor Hansi Flick vette át a Bayernt, aki ismét feljebb tolta, gyakorlatilag irányítót csinált belőle, Müller pedig valósággal fickándozott ebben a szerepkörben. A triplázással (bajnokság, Német Kupa, BL) végződő 2019-2020-as szezonban 50 tétmeccsen 25 gólpassza, ebből huszonegyet a Bundesligában szállított, felállítva ezzel az új rekordot. Abban az idényben csak a Guardiola-féle Manchester Cityben futballozó Kevin De Bruyne alakított ki több helyzetet (104) akcióból, mint Müller (81), de a német vezette a rangsort az elvárt asszisztok (xA) fényében 13,5-lel, amit jócskán túl is teljesített.

A Flick-korszakban Müller megközelítette a Guardiolánál látott hatékonyságát, meccsenként 0,91 gólban volt szerepe, és ez a tendencia folytatódott a német kapitánnyá avanzsáló Flick helyére érkező Nagelsmann-nál is. 16 gólpasszával a legjobbnak számít a topligákban, 0,4-es xA-jánál pedig csak ketten tudnak jobbat, bayernes csapattársa, Jamal Musiala (0,41), valamint a PSG-ben első idényét töltő Lionel Messi (0,44).

Kapcsolódó
Messi elfelejtett gólt lőni, vagy valami más van a háttérben?
Finoman fogalmazva is kettős Lionel Messi eddigi PSG-s produkciójának megítélése. Vajon miért nem tud gólt lőni a francia bajnokságban, miközben a BL-ben meg igen? A többi közt erre is kerestük a választ.

Az Opta adatai alapján Müller eddig meccsenként átlagosan 2,77 helyzetet hozott össze, amivel szintén ver mindenkit a topligákat nézve, de a Bayern számára nem csak az utolsó passzok miatt kulcsfontosságú a játéka.

Az úgynevezett másodlagos helyzetek (a gólpasszt megelőző átadás) tekintetében is ő a legjobb, és a liverpooli Mohamed Szalahhal holtversenyben ő vette ki a részét a legtöbb (28) olyan támadásépítésből, ami góllal zárult.

Nagelsmann-nál eddig 29 tétmeccsen szerepelt Müller, és 27 gólban volt benne, ami meccsenként 0,93-as átlag, de novemberben még 1,07-tel állt.

„Manapság többet van a labda a lábamon, többször érek hozzá, viszont kicsit kevesebbszer jutok el lövőhelyzetig a 16-os környékén vagy azon belül. Akkor érzem magam a legotthonosabban, ha középen játszhatok, és mindig próbálok közel kerülni a kapuhoz, akár labdával, akár anélkül” – nyilatkozta Müller.

A 2021-es évben a Bundesligában kiosztott 24 gólpassza közül hat érkezett a jobb szélről, négy a balról, tizennégy pedig középről. Ha tovább akarjuk bontani az utóbbi halmazt, akkor azt kapjuk, hogy kétszer a kezdőkörből, négyszer a 16-oson belülről, háromszor a 16-os vonalának környékéről, ötször pedig az ellenfél térfelének közepéről érkezett a Müller-gólpassz.

A 24 gólpasszból nyolcszor Lewandowski volt a címzett, ami nagyjából megfelel a sokévi átlagnak, mert amióta a lengyel csatár 2014-ben a müncheniekhez igazolt, Müller az asszisztjainak több mint a harmadát neki adta.

Ahogy a lenti hőtérképen is látszik a sok piros foltból, Nagelsmann-nál Müller gyakran mozog ki a jobb oldalra, és az ellenfeleknek borzasztóan nehéz lefékezniük a Bayern támadójátékát, mivel a rutinos klasszis mellett Musiala, Leroy Sané, valamint Serge Gnabry is nagyon erős az előkészítésben, jelenleg ők négyen állnak a Bundesliga xA-listájának élén.

www.sofascore.com

Müller nemcsak a góljai és gólpasszai miatt kihagyhatatlan 32 évesen is, hanem azért is, mert, ahogyan válogatottbeli társa, Kai Havertz mondta róla, a pályán amolyan másodedzőként funkcionál.

„Kivételesen jó taktikai érzéke van, és emiatt tízből kilenc és fél esetben jó döntést hoz, vagy jól ítéli meg az adott helyzetet. Ráadásul olyan személyiség, aki ki tudja hozni a többiekből a bennük rejlő extrát” – magyarázta Nagelsmann.

Társai a Bayernnél csak Müller Rádiónak hívják, mivel be nem áll a szája meccs közben. Müller erről azt mondta, olyan típusnak tartja magát, aki könnyen szót ért másokkal, persze a pályán próbál odafigyelni arra, hogy a társaknak ne kioktatásként jöjjön le, ha egy-egy megmozdulást kommentál.

„Igyekszem hasznos információkat átadni ilyenkor, és fontosak a pozitív visszacsatolások is. Egyébiránt én is szeretem, ha másoktól utasításokat kapok meccs közben”.

A koronavírus sokadik hulláma miatt decembertől Bajorországban minden sporteseményt nézők nélkül lehet csak megrendezni, de a Bayern edzője ebben is megtalálta a pozitívumot.

„Nyilván nem jó dolog, hogy nincsenek szurkolók a stadionban, így viszont tökéletesen hallhatjuk, ahogy Müller instruálja a többieket a pályán. Nagyon okos futballista, olyan, mintha a pályán is lenne egy edző. Felismeri, hogyan reagáljon az egyes szituációkra, és általában öt másodperccel előbb tudja, hogy mi fog történni, mint a többiek” – fejtegette Nagelsmann.

Müller a játéka mellett a hozzáállása miatt is nagyon hálás alany edzői szempontból, és az ellenfelek számára nem jó hír, hogy az éhsége mit sem csökkent.

Az az ember vagyok, aki minden meccset meg akar nyerni. Egy győztes meccs után megszállja az embert a boldogság, és ez a löket kellően felpörgeti ahhoz, hogy motivált maradjon. De a győzelem utáni boldogságdózis előbb-utóbb elfogy, és ilyenkor újabb sikerélményre éhezem.

Egy játékos számára a gólszerzés a legélvezetesebb dolog, és amikor azt érzed, hogy olyan csapat tagja vagy, amely folyamatosan képes gólhelyzeteket kialakítani, akkor nem akarsz leállni. Ezért van, hogy mindig az újabb és újabb gólokat hajszoljuk. Flick ezt várta el tőlünk, és Nagelsmann is olyan edző, aki a támadófutballt preferálja” – adott betekintést Müller, hogy mi az, ami hajtja.

Ha továbbra is ilyen formában futballozik majd, akkor semmi sem menti meg attól, hogy Flick elvigye magával a katari vébére, ahol javíthat a számára nem túl jól sikerült Európa-bajnokság után. A tavaly nyári torna négy meccsén Müller magához képest szürkén futballozott, ráadásul az angolok elleni nyolcaddöntőben, 0-1-es állásnál egy az egyben vezette a labdát a kapusra, de hibázott, Németország pedig kiesett.

Azóta sikerült összeraknia magát, utolsó négy válogatott meccsén mindig benne volt legalább egy gólban, ilyen sorozata utoljára 2010-ben volt – a már említett világbajnokságon, ahol végül gólkirály lett.

Az utolsó két nagy tornán látványosan földbe álló (2018-as vb: csoportkörös búcsú, tavalyi Eb: nyolcaddöntő) német válogatott Katarban újra ott lesz a favoritok között, és szinte bizonyossan a keretében tudhatja majd azt a Müllert,

aki három vébén szerzett tíz góljával az aktív játékosok legeredményesebbjének számít.

Ami nem egy olyan rossz címke a Messi-Ronaldo érában!

Olvasói sztorik