Nemzetközi foci

Laidouniék bombameglepetésre kiverték Nigériát

Issouf SANOGO AFP
Issouf SANOGO AFP

Három éve ezüstérmet szerzett, ezúttal viszont a legjobb nyolc közé sem jutott be az Afrika Kupán a nigériai labdarúgó-válogatott, amely nagy meglepetésre 1-0-ra kikapott Tunéziától a nyolcaddöntőben.

Kapcsolódó
Az orvosok sem tudják, mikor térhet vissza az Atalanta depressziós csatára
Josip Ilicicre ismét nem számíthat az Atalanta szakvezetése.

Pedig a mérkőzésen egyértelműen Nigéria számított esélyesebbnek, hiszen Egyiptom, Szudán és Bissau-Guinea legyőzésével csoportelsőként jutott tovább, míg a tunéziaiak Malitól és Gambiától is kikaptak és csak Mauritánia 4-0-s legyőzésével, az egyik legjobb csoportharmadikként csusszantak be a legjobb 16 közé.

A koronavírus által megtizedelt csapat azonban tökéletes taktikával és fegyelmezetten futballozott, amivel az Augustine Eguavoen irányította rivális nem tudott mit kezdeni.

A ferencvárosi Aissa Laidounit soraiban tudót észak-afrikaiak a második félidő elején Youssef Msakni távoli találatával vezetést szerzett.

Ugyan a 66. percben emberelőnybe került (a becserélt Everton-csatár, Alexander Iwobi mindössze hét percet tölthetett a pályán), meg kellett harcolnia a végső győzelemért.

Tunézia a január 29-i negyeddöntőben Burkina Faso együttesével találkozik majd, amely őrült mérkőzésen, tizenegyespárbajban bizonyult jobbnak Gabonnál.

A mérkőzés első találatát Bertrand Traore szerezte a 28. percben, tíz perccel azt követően, hogy büntetőt vétett. Gabon a 67. perctől emberhátrányban játszott, de egy öngóllal mégis hosszabbításra mentette a meccset a 91. percben.

A ráadásban aztán nem esett gól, így a tizenegyesekre maradt a döntés, amelyben a kilencedik párt követően alakult ki a 7-6-os eredmény.

Afrika Kupa, nyolcaddöntő

Tunézia – Nigéria 1-0 (0-0)
gól: Mszakni (47.)
piros lap: Iwobi (64., Nigéria)

 

Burkina Faso – Gabon 1-1 (1-0, 1-1, 1-1), tizenegyesekkel: 7-6
gól: B. Traore (28.), illetve Guira (91., öngól)

Olvasói sztorik