Nemzetközi foci

Szokásos olasz káosz: már döntöttek a meccsről, amit most mégis le kell játszani

PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP
PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Egy későbbi időpontban le kell játszani a Bologna-Internazionale mérkőzést, melyet január 6-án nem lehetett megrendezni az olasz labdarúgó-bajnokság 20. fordulójában, mert a hazai csapat koronavírusos esetek miatt nem állhatott ki.

A liga szabályzata alapján az összecsapás pontjait 3-0-val a találkozó helyszínén megjelent milánói együttes kapta, most viszont egy sportbíró úgy döntött, hogy nem lehet büntetni a Bolognát, és a mérkőzésre később sort kell keríteni.

Abban a fordulóban további három meccset nem tudtak megrendezni, mert a helyi egészségügyi hatóságok a Bologna mellett a Salernitanát, a Torinót és az Udinesét sem engedték pályára lépni, annak ellenére hogy az olasz futballszövetség nem engedélyezte számukra meccseik halasztást.

Kapcsolódó

Az olasz kormány a héten fogadott el határozatot a sportesemények koronavírusos esetek miatti halasztási rendjéről, annak érdekében, hogy elkerüljék a január eleji vitás eseteket. A sportszövetségekkel és egészségügyi hatóságokkal közösen kidolgozott rendelet szerint mostantól akkor halasztható el egy mérkőzés, ha az egyik csapat keretének minimum 35 százaléka megfertőződik. A vírusos játékosok karanténba kerülnek, a kontakt személyeknek ugyanakkor ez nem lesz kötelező, viszont öt napon át folyamatosan tesztelniük kell és a következő mérkőzés előtt négy órával is negatív tesztet kell produkálniuk, illetve FFP2-es maszkot kell viselniük a pálya mellett.

A szabályozásra azért volt szükség, mert a sportszövetségek és a helyi egészségügyi hatóságok eddigi eljárási rendje nem volt összehangolva, ami komoly problémákat okozott.

A január eleji halasztott mérkőzéseken mind a négy esetben a “vétlen” együttes megjelent a találkozó helyszínén és várt a kezdésre. A sportági szövetség eddigi különszabályzata szerint a halasztásra akkor nyílt lehetőség, ha egy csapatban minimum 13 labdarúgó volt fertőzött.

A most eljáró bíró közölte, hogy a további három összecsapást illetően is döntés születik a következő hetekben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik