Nemzetközi foci

Meghalt a keletnémet futball legendája, Hans-Jürgen Dörner

Sebastian Kahnert / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP
Sebastian Kahnert / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Hosszan tartó betegségben, 70 éves korában, két héttel a születésnapja előtt elhunyt Hans-Jürgen Dörner, a keletnémet labdarúgás legendás alakja.

Dörnert karrierje során a keletnémet Császárnak hívták, mivel a Kaiser megszólítás a nyugatnémeteknél Franz Beckenbauernek járt. A válogatottban 100 meccsével rekordernek számított, tagja volt az 1976-os, montreali olimpián aranyérmes együttesnek. A védő 1969 és 1985 között, teljes játékospályafutása során a drezdaiak keretét erősítette, ötször nyert bajnoki címet és ötször kupát az NDK-ban. Az 558 mérkőzése rekord a Dynamo Dresdenben, ezeken védőként 101 gólt szerzett.

Visszavonulását követően az NDK olimpiai csapatát, az U23-as csapatot irányította edzőként, majd a németországi egyesítést követően első keletnémet trénerként dolgozott a Bundesligában, az élvonalbeli Werder Bremennél. A későbbiekben volt az FSV Zwickau, a VfB Leipzig, valamint a kairói al-Ahli szakembere is. Az 1990-es években a német válogatottnál Berti Vogts szövetségi kapitány munkáját segítette.

Olvasói sztorik