Nemzetközi foci

Trollkodásnak tűnik, de tényleg szexi nadrágoknak hívja magát egy focicsapat

SexyPöxyt
SexyPöxyt
Nem annyira lepődünk meg, hogy éppen a finnek csinálnak olyan labdarúgóklubot, aminek címerében egy lehúzott gatya látható. A szexi nadrágokon és kézenfekvő poénok mögött egy igazán szerethető kiscsapatot találunk.

A finnekről szokták mondogatni, hogy az országukban hideg és sötét van, ezért nincs jobb dolguk, mint alkoholizálni és hülyéskedni. Egyik leghíresebb sportolójuk, az idén visszavonuló Forma-1-es versenyző, Kimi Räikkönnen is csípős humorával, szűkszavúságával, valamint bulizási szokásaival meg is erősíti a finnekről szóló képzeleteinket.

Korábban be is mutattuk már két kézilabdacsapatot, amelynek nevében a pénisz szó szerepel – a rajongók legnagyobb örömére.

Kapcsolódó
Van egy kézimeccs, ahol faszok játszanak pöcsökkel
Finnországban két élvonalbeli csapatnak is zavarba ejtő neve van. Az emberek azonban imádják, hogy így alakult, és ha eljön a rangadó ideje, a végeredmény helyett mindenki a másnapi szalagcímeket várja.

Szinte bármelyik sportágban találni hasonlóan vicces elnevezést, a futball sem kivétel. Karácsony alkalmából az FC Santa Claust is említhetnénk, de még ennél is érdekesebb talán a SexyPöxyt.

Ezt a csapatot szó szerint úgy hívják: szexi nadrágok.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

SexyPöxyt (@poxyinsta) által megosztott bejegyzés

A vicces nevű egyesületet az ország déli részén alapították 1985-ben, a Helsinkihez közel fekvő Espoo városában. A klub történeti áttekintéséből kiderül, hogy a névválasztás szándékosan polgárpukkasztó, ugyanakkor az elmondás szerint fontos üzenetet is képvisel:

Arra a következtetésre jutottunk, hogy a formaságokat a sikerek miatt kezdik követni a csapatok, de attól nem leszünk sikeresek, ha mindent formális köntösbe bújtatunk. A vicces beszámolóink is nagy sikert arattak, ezért döntöttünk a formaságok elvetése mellett. Hisszük, hogy fiatal játékosaink megmutatják, mi minden van ebben a gatyában.

A semmiből létrehozott amatőr csapat nehezen indult el. Mindenen spórolnia kellett. Ez annyira igaz, hogy induláskor barna mezben játszott a SexyPöxyt, arra hivatkozva, hogy így nem lesz szükségük második számú mezekre, hiszen egyik ellenfelük sem használ hasonló színt. Ma már viszont büszkén vallja a klub, ez a színválasztás azzal hozható összefüggésbe, ami szintén a fenekünkkel kapcsolatos. Egész pontosan azzal, ami kijön onnan.

Az egyesület filozófiája egyébként az első pillanattól a helyi fiatal tehetségek felkarolása volt. Ezt a hozzáállást azóta sem hagyták oda, így elmondható, hogy egész története során hű maradt magához. Ahogyan a finnek mondják, büszkén hordják a szexi nadrágot, amely azt szimbolizálja, hogy a fiatalok bízhatnak magukban és egymásban.

A név, a címer és a kaki színű mez is sok gúnyos megjegyzés céltáblájává tette a csapatot, de tagjai mindig is vették a lapot és beleálltak a poénokba. Idővel az emberek megkedvelték a könnyed hangvételt és a vicces klub egyre népszerűbb lett, miközben a játékosok érezték, nem elég, hogy csak elbohóckodjanak az amatőrök között.

„A SexyPöxyt egyértelmű célja, hogy jó hangulat mellett legyen versenyképes. Ügyelünk rá, hogy mindenki otthonosan érezze magát. A siker és a komfortosság egyaránt fontos, együtt jár. Gondoskodunk a játékosainkról, a szurkolóinkról, a kerületünkről, más csapatokról.”

A nadrágok  rengeteget fejlődtek az indulás óta. Első mérkőzésük egy pocsék talajon lejátszott 0-0 volt a finn hatodosztályban, ráadásul második szezonját hiába kezdte ugyanebben a ligában a csapat, ez – egy átszervezésnek köszönhetően – már a hetedosztálynak számított. A SexyPöxyt viszont egymás után két feljutást érő idénnyel lepte meg az országot, majd 1992-ben bejutott a harmadosztályba is, amelyben Jussi Rautiainen 34 góllal lett házi gólkirály, ami ma is rekord.

A neve miatt egyébként egyetlen alkalommal került bajba az együttes, 2010-ben úgy ítélték meg a finn szövetség vezetői, hogy túl obszcén a név. Sokáig úgy tűnt, hogy meg kell változtatni, végül azonban abban egyeztek meg a felek, hogy a hivatalos rövidítés csak Pöxyt lesz.

Névváltozatok miatti történelmi áttekintésre így aztán nincs szükség, ahogyana klub trófeáit őrző vitrinre sem. A bajnoki címeken túl a regionális csapatoknak kiírt Uusimaa Kupát nyerte meg 1999-ben, majd 2010-ben és 2011-ben. Ezen kívül a kerület csapatainak kiírt Piiri Kupát hódította el 1994-ben és 1996-ban. Kicsiben tehát összejöttek a sikerek, nagyban már annál kevésbé. A Finn Kupában a legjobb 32 közé kerülés a Pöxyt rekordja, ez kétszer is sikerült, de ennél tovább sosem jutott.

Az viszont, hogy törődnek az emberekkel, nem csak üres ígérgetés volt. A korábbi válogatott kapus, Markku Palmroos egyik lábát több sikertelen beavatkozás után amputálni kellett 2017-ben. Eddigre már négy éve munka nélkül maradt a tréner, a Pöxyt ezért úgy döntött 2018-ban, hogy segít neki és a csapat edzője lett. Jelenleg a negyedosztályban szerepel az együttes, amelybe 2015-ben lépett vissza, mert nem tudta vállalni a harmadosztály költségeit. A szexi nadrágok azóta is a harmadik hely környékén végeznek csoportjukban, ám csak az első jut föl a harmadik vonalba, így az újabb dicsőséges feljutásra még várni kell, amíg valaki gatyába nem rázza őket…

A hivatalos mérkőzéseken kívül érdemes megjegyezni egy különleges, tét nélküli mérkőzést is. A klub hivatalos megalakulása előtt, 1984-ben egy barátságos meccsen lépett pályára először a csapat, az akkori ellenféllel, a Hyveen Orjattal pedig azóta is minden évben játszanak.

A felnőtt együttesen kívül mostanra több csapatot is indítottak már, természetesen hasonlóan komoly névvel megáldva. Az idősebb, lényegében old boys korosztályban játszik a SuxiBoxit – ez egy lefordíthatatlan szóvicc, a kocsik tetejére erősített csomagtartót jelenti, ami hasonló hangzású, mint a SexyPöxyt. Emellett pedig női szakosztály is van már, amely a PitsiPöxyt nevet viseli, amely lényegében csipkés alsóneműt jelent.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

PitsiPöxyt (@pitsipoxyt) által megosztott bejegyzés

A klub neve miatt nagy érdeklődésnek örvend, ám Finnországon kívül kevés figyelmet kap. A SexyPöxyt ennek ellenére ambíciózus klub, saját bemutatkozója szerint tele van tervekkel. Azt mindenképp sikerült bebizonyítania, hogy anélkül is lehet jól működő, sikeres egyesületet működtetni, hogy valaki elveszítse a humorérzékét. Hiszen ki ne akarna hétvégente szexi nadrágok meccsre járni?!

Olvasói sztorik