Nemzetközi foci

Messi győzelme nem botrány – német és lengyel lapok is kiálltak mellette

Christof STACHE, Josep LAGO / AFP
Christof STACHE, Josep LAGO / AFP
Egyelőre a vártnál kevesebb vitát gerjesztett az a tény, hogy a France Football magazin által odaítélt és az év legjobb játékosának járó Aranylabdát immáron hetedik alkalommal Lionel Messi kapta, és nem Ropbert Lewandowski, aki lehet, a trófea nélkül lesz kénytelen befejezni a pályafutását.

A Bayern München csatára tavaly toronymagasan a legjobb volt, de akkor a szervezők a pandémiára hivatkozva nem osztották ki a díjakat, idén pedig úgy tűnik, kevés volt az egyébként szédületes teljesítménye.

Kapcsolódó

Megnéztük, hogy reagált a német és a lengyel sajtó a díjakra, és kiderült, bár érthető módon húzhatnának Lewandowski felé, Messi elsőségét sem vitatják.

A Kickeren Thomas Böker szerkesztő írt jegyzetet a témával kapcsolatban.

„Képzeljük el egy pillanatra, hogy még mindig nem tudjuk, ki nyerte az Aranylabdát. De tudjuk, hogy 2021-ben a futballista 56 meccsen 41 gólt szerzett klubjaiban és válogatottjában, ezek kívül számtalan gólpassz fűződik a nevéhez. Azt is tudjuk, hogy kontinensbajnokságot nyert hazájával, amelyhez négy góllal járult hozzá. Tudjuk, hogy fantasztikus, a maga módján egyedülálló futballista. Hogy felülmúlhatatlan karrier áll mögötte, tisztességes sportoló és teljesíti az összes kritériumot, amely a választás szempontjából releváns.

Eszébe jutna egy pillanatra is azt állítani, hogy ez a játékos nem érdemli meg a díjat? Aligha valószínű

– írta, hozzátéve, hogy a sportnapilap gratulál ezért Lionel Messinek.

Kapcsolódó
Kellőképpen értékelni kellene a gólokat, avagy: miért ne Jorginho kapja az Aranylabdát
Ma este adják át a 2021-es Aranylabdát, vagyis az év legjobb, Európában játszó futballistájának járó elismerést. A díjra a Chelsea és az olasz válogatott középpályása, Jorginho is esélyes. Jól van ez így?

Szerinte a társadalmunkban elfogadottá vált a panaszkodás, az irigység, a harag, ahelyett, hogy boldogok lennénk, és néha örülnénk mások sikereinek.

„Ezen az estén néhány szurkolóban is ott volt a rossz érzés, hogy másnak kellett volna nyernie. Jorginho nem nyerte meg a Bajnokok Ligáját a Chelsea-vel és az Európa-bajnokságot Olaszországgal? Tehát nem jobb Messinél, aki csak Argentínával győzött? Nem lenne megérdemelt Jorginho sikere? Igen, persze, az lenne.

Nem Robert Lewandowski volt egyértelműen a legjobb gólszerző, amikor a Bayern Münchenben és a lengyel válogatottban 54 meccsen 64 alkalommal volt eredményes? Nem lenne objektíve megérdemelt győztes? Igen, persze, az lenne.

De a világ minden tájáról 170 újságíró szavazott, és tiszteletben kell tartani, ha nagyobb súlyt adtak Messi Copa-győzelmének, mint Lewandowski Bundesliga-gólrekordjának.

De nem elégedetlenkedett a Sport.pl portál sem, amely úgy kezdte írását: „Lionel Messi megérdemli az Aranylabdát. Igen, megérdemelte. A lengyel szurkoló számára talán nem annyira, mint Robert Lewandowski, de az argentinnak voltak dicső pillanatai, így győzelme nem botrány.”

A lap idézte a Newcastle egykori középpályásának, a szakkommentátorként is dolgozó Ray Hudsonnak két évvel ezelőtti nyilatkozatát, amelyben azt mondta:

„William Shakespeare tévedett, nem Lear, hanem Leo királyról kellett volna írnia. Azt mondják, Isten szemében minden férfi egyenlő, de ez a srác komolyan elgondolkodtat ezen.”

A Sport.pl hozzátette, Messi győzelme ezúttal nem „Le Cabaret” volt, ahogy Lewandowski írta a Twitteren 2015-ben, kommentálva a döntést, hogy Messi, Cristiano Ronaldo és Neymar mögött a negyedik lett.

Most a lengyel lett a második. Ha nyert volna, mindannyian boldogok lennénk. Messi győzelme azonban nem botrány.

Hétfő este Messi 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 és 2019 után kapta meg újra a futballvilág legrangosabb egyéni díját.

Az Aranylabda-szavazás végeredménye

1. Lionel Messi (argentin, Paris Saint-Germain)
2. Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München)
3. Jorginho (olasz, Chelsea)
4. Karim Benzema (francia, Real Madrid)
5. N’Golo Kanté (francia, Chelsea)
6. Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United)
7. Mohamed Szalah (egyiptomi, Liverpool FC)
8. Kevin De Bruyne (belga, Manchester City)
9. Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain)
10. Gianluigi Donnarumma (olasz, Paris Saint-Germain)
11. Erling Haaland (norvég, Borussia Dortmund)
12. Romelu Lukaku (belga, Chelsea)
13. Giorgio Chiellini (olasz, Juventus)
14. Leonardo Bonucci (olasz, Juventus)
15. Raheem Sterling (angol, Manchester City)
16. Neymar (brazil, Paris Saint-Germain)
17. Luis Suárez (uruguayi, Atlético Madrid)
18. Simon Kjaer (dán, AC Milan)
19. Mason Mount (angol, Chelsea)
20. Rijad Mahrez (algériai, Manchester City)
21. Lautaro Martinez (argentin, Internazionale) és Bruno Fernandes (portugál, Manchester United)
23. Harry Kane (angol, Tottenham Hotspur)
24. Pedri (spanyol, FC Barcelona)
25. Phil Foden (angol, Manchester City)
26. Nicolo Barella (olasz, Internazionale), Ruben Dias (portugál, Manchester City) és Gerard Moreno (spanyol, Villarreal)
29. Luka Modric (horvát, Real Madrid) és Cesar Azpilicueta (spanyol, Chelsea)

Olvasói sztorik