Nemzetközi foci

Moldovai gyerekeken segítenek a karitatív skót futballszurkolók

Lucy North / MI News / NurPhoto via AFP
Lucy North / MI News / NurPhoto via AFP
A skót futballszurkolók egy csoportja, a Tartan Army 2003-as megalakulása óta minden idegenbeli meccsen adományt nyújt át helyi jótékonysági szervezeteknek. A közelgő moldovai útjuk alkalmával 3000 fontot gyűjtöttek össze a helyi gyerekek megsegítésére.

A skót válogatott pénteken, Kisinyovban lép pályára világbajnoki selejtezőn, és akadnak olyan vállalkozó szellemű drukkerek, akik ott akarnak lenni a helyszínen.

Kapcsolódó
Oltottak és oltatlanok – koronavírus-káosz a német válogatottban
Minden jel arra utal, hogy a kedden elkülönítettek nem vettél fel az oltást.

Akadnak olyan szurkolói csoportok, amelyek felülemelkedtek az ordenáré stíluson és az állandó balhézáson, ilyen a Tartan Army, amely valami egészen különleges dolgot visz véghez mindig.

„3000 fontot adományozunk egy gyermekjótékonysági szervezetnek, amely szegény, fogyatékkal élő, valamint Down-szindrómás gyerekeket támogat. A célja, hogy olyan farmhoz jusson, ahol a gyerekek állatokkal is foglalkozhatnak” – nyilatkozta Neil Forbes, a csoport elnöke a BBC-nek.

„Nehéz volt kiválasztani egy jótékonysági szervezetet, mert sok az árvaház – amelyek nagy része be is zárt a járvány miatt –, de úgy gondolom, hogy találtunk egy igazán jót, amelynek adományozhatunk”

A csoport 2003-ban alakult, az első adományt egy Litvániában kézbesítette egy olyan bosnyák kisfiúnak, aki csecsemőként – miután az édesanyja taposóaknára lépett, miközben tartotta őt – elvesztette a végtagjait. Mivel nem állt rendelkezésre a pénz ahhoz, hogy művégtagokat kapjon, a skót rajongók összegyűjtötték a megfelelő összeget.

Ezzel pedig egy közel két évtizedes jótékonysági munka vette kezdetét.

A csoport minden egyes idegenbeli mérkőzésen 1000-5000 font között adományoz, legutóbb a Feröer-szigeteken egy játszótér akadálymentesítését segítették.

„Amikor megkapja az ember a nyers érzelmeket, akkor nagyon nehéz. De éppen emiatt hálás kiváltság a Tartan Army nevében eljárni” – tette hozzá Neil Forbes, aki egy magyarországi élményéről is mesélt.

.„2017-ben Budapesten 5000 fontot gyűjtöttünk egy árvaházi bölcsődére, ezt ugyanennyivel megtoldotta a Saint Andrew’s Society, a Robert Burns nemzetközi alapítvány és egy magyar-ír gazdasági társaság is.

Ahelyett, hogy csak kifestették és kidíszítették volna a bölcsődét, teljesen fel tudták újítani. Ennek köszönhetően a mai napig nagyszerű barátaim vannak Budapesten.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik