Nemzetközi foci

A rivális klubok megfúrnák, hogy hirtelen szupercsapattá váljon a Newcastle United

PAUL ELLIS / AFP
PAUL ELLIS / AFP

Továbbra sem csitulnak a kedélyek azt követően, hogy szaúdi kézbe került a Newcastle United, emiatt pedig válságértekezletet tartottak hétfőn a Premier League-ben szereplő klubok, ahol a többség megszavazta, hogy

egy hónapig szüneteltessék annak a lehetőségét, hogy bármelyik csapat is marketing- vagy szponzorációs megállapodást kössön olyan cégekkel, melyeknek közük van a tulajdonosi körhöz.

Tizennyolc klub szavazta meg a „befagyasztást”, a Newcastle az ötlet ellen szavazott, a Manchester City tartózkodott.

Kapcsolódó
Lemosni a gyalázatot, avagy a szaúdiak megvették a Newcastle-t
Akár a kisebb piacokon is megjelenhetnek a királyfik hófehér Rolls-Royce autójukon, és akkor néhány év múlva jöhet a Kisvárda–Newcastle United Bajnokok Ligája-elődöntő.

A Sky Sports cikke szerint a PL pénzügyi fair playe szerint a klubok maximum 105 millió fontos veszteséget könyvelhetnek egy hároméves periódus során. Csakhogy ebből könnyen lehet vágni egy-két, mesterségesen felfújt szponzorációs megállapodással, amivel máris ki lehet játszani a szabályt. A Sky idézi az egyik, meg nem nevezett résztvevőt, aki így írta le a helyzetet:

Ha nincs ez a szünet, akkor a Newcastle nyélbe üt egy, teszem azt, 100 millió fontos, a stadion nevére vonatkozó szponzori megállapodást, amit aztán januárban játékosokra költ és megkerüli a jelenlegi szabályt.

Ebben az egy hónapban a klubok szeretnének hosszú távú szabályozást kidolgozni. Az viszont, jegyzi meg a Sky, csak a jövőbeni üzletekre vonatkozna, így például nem érintené a Manchester Cityt, a Leicester Cityt és az Evertont, pedig ezeknél a kluboknál a tulajdonosokhoz köthető cégek a stadion névadószponzorai.

A Newcastle-t megvásárló konzorcium a 430 milliárd dolláros szaúdi állami befektetési alapból (PIF), valamint a PCP Capital Partners és az RB Sports and Media nevű cégekből áll. A PIF már korábban is szerette volna megszerezni a klubot, de a Premier League akkor még nem adta meg a jóváhagyást az adásvételhez.

Olvasói sztorik