Nemzetközi foci sport

Meghalt Bernard Tapie, az Olympique Marseille korábbi elnöke

Négy évvel rákdiagnózisa után 78 éves korában elhunyt a francia üzleti-, sport -, és politikai élet botrányoktól sem mentes főszereplője.

Bernard Tapie 1986-ban, Gaston Deferre, Marseille akkori polgármesterének a javaslatára lett az Olympique Marseilles elnöke. Irányítása alatt hatalmas összegeket mozgatott meg a klub, olyan játékosok játszottak a csapatban, mint Jean-Pierre Papin, Chris Waddle, Klaus Allofs, Enzo Francescoli, Abedi Pelé, Didier Deschamps, Basile Boli, Marcel Desailly, Rudi Völler, Éric Cantona, és olyan edzőket sikerült a csapathoz csábítania mint, Franz Beckenbauer, Gérard Gili, és Raymond Goethals.

Kapcsolódó
Tömegverekedés volt Debrecenben a DVSC-Fehérvár bajnoki előtt
Nagyjából 120 futballhuligán verte agyba főbe egymást a szombat este. 

Ennek megfelelően a sikerek is gyorsan jöttek: 1988-ban a francia klub a KEK-ben, 1990-ben már a BEK-ben jutott az elődöntőig. A következő esztendőben már a döntőig meneteltek, ahol a Crvena Zvezda büntetőkkel bizonyult jobbnak.

A Tapie-éra csúcsán 1993. május 26-án, a müncheni Olympiastadionban, a BL döntőjében, 1-0-ra verte a Marseille az AC Milant. Azelőtt francia csapat soha nem nyert BEK-et, sem egyéb európai kupasorozatot.

A hatalmas győzelmet követően azonban az elnöknek mennie kellett, mert megvesztegetési-, bundaügybe keveredett a májusi Valenciennes-OM bajnoki kapcsán. A francia szövetség az eset kivizsgálása után elvette az OM 1993-as bajnoki címét és az UEFA- és a FIFA is megbüntette a csapatot (Nem indulhattak az 1993-94-es nemzetközi kupasorozatban, és nem játszhatták le az Európai Szuperkupa döntőjüket. A FIFA, pedig a Világkupából zárta ki a Marseille-t.)

A legfontosabb címet, a Bajnokok Ligája serleget azonban megtarthatták, így a mai napig a klub legsikeresebb érája Tapie nevéhez kötődik.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!