Nemzetközi foci

Meghalt Bernard Tapie, az Olympique Marseille korábbi elnöke

Négy évvel rákdiagnózisa után 78 éves korában elhunyt a francia üzleti-, sport -, és politikai élet botrányoktól sem mentes főszereplője.

Bernard Tapie 1986-ban, Gaston Deferre, Marseille akkori polgármesterének a javaslatára lett az Olympique Marseilles elnöke. Irányítása alatt hatalmas összegeket mozgatott meg a klub, olyan játékosok játszottak a csapatban, mint Jean-Pierre Papin, Chris Waddle, Klaus Allofs, Enzo Francescoli, Abedi Pelé, Didier Deschamps, Basile Boli, Marcel Desailly, Rudi Völler, Éric Cantona, és olyan edzőket sikerült a csapathoz csábítania mint, Franz Beckenbauer, Gérard Gili, és Raymond Goethals.

Kapcsolódó
Tömegverekedés volt Debrecenben a DVSC-Fehérvár bajnoki előtt
Nagyjából 120 futballhuligán verte agyba főbe egymást a szombat este. 

Ennek megfelelően a sikerek is gyorsan jöttek: 1988-ban a francia klub a KEK-ben, 1990-ben már a BEK-ben jutott az elődöntőig. A következő esztendőben már a döntőig meneteltek, ahol a Crvena Zvezda büntetőkkel bizonyult jobbnak.

A Tapie-éra csúcsán 1993. május 26-án, a müncheni Olympiastadionban, a BL döntőjében, 1-0-ra verte a Marseille az AC Milant. Azelőtt francia csapat soha nem nyert BEK-et, sem egyéb európai kupasorozatot.

A hatalmas győzelmet követően azonban az elnöknek mennie kellett, mert megvesztegetési-, bundaügybe keveredett a májusi Valenciennes-OM bajnoki kapcsán. A francia szövetség az eset kivizsgálása után elvette az OM 1993-as bajnoki címét és az UEFA- és a FIFA is megbüntette a csapatot (Nem indulhattak az 1993-94-es nemzetközi kupasorozatban, és nem játszhatták le az Európai Szuperkupa döntőjüket. A FIFA, pedig a Világkupából zárta ki a Marseille-t.)

A legfontosabb címet, a Bajnokok Ligája serleget azonban megtarthatták, így a mai napig a klub legsikeresebb érája Tapie nevéhez kötődik.

Olvasói sztorik