Nemzetközi foci bajnokok ligája

Nem adja olcsón a bőrét a BL meglepetéscsapata

Odd ANDERSEN / AFP
Odd ANDERSEN / AFP
Az idei Bajnokok Ligája eddig olyan, mintha valaki meglepetés-generátort programozott volna egy futballmenedzser-játékba. Ki gondolta volna, hogy a moldáviai Sheriff két forduló után hat ponttal áll, megelőzve a Real Madridot és az Intert? De az is a hihetetlen kategóriába tartozik, hogy az Club Brugge a PSG és az RB Leipzig elleni meccseken négy pontot gyűjtött. Ám a belga bajnoknak legalább van némi múltja...

Az 1891-ben alapított klub eddig 17 alkalommal nyert bajnoki címet és 11-szer Belga Kupát. Az egyetlen belga csapat, amely elmondhatja, hogy eljutott a legrangosabb európai, az akkor még Bajnokcsapatok Európa Kupájának nevezett sorozatban a döntőig, igaz, 1977-78-ban 1-0-ra kikapott a Liverpooltól.

Kapcsolódó
„Tönkretette a meccset” – kiállítás és egy büntető miatt került össztűz alá a Milan-Atleti török bírója
Forrnak az indulatok Olaszországban, miután egy erősen vitatható ítélet miatt kikapott a milánói csapat.

Az UEFA-kupában 1975-76-ban bukott finálét (naná, hogy a Liverpool ellen), 1987-88-ban elődöntőig menetelt (az Espanyol búcsúztatta 3-2-es összesítéssel), csak úgy, mint 1991-92-ben a KEK-ben (Werder Bremen 1-0, 0-2).

A klub hullámvasútszerű sikertörténete 2015-ben kapcsolt ismét hegymenetbe: nyolc sikertelen év után Michel Preud’homme érkezésével 2015-ben kupát, 2016-ban bajnokságot (mellette két ezüstérmet) is nyert a csapat. Ivan Lekóval újabb bajnoki cím érkezett (2017-18), de a horvát szakembert kihallgatták a korrupciós és bundaügyek miatt, adócsalás is felmerült vele kapcsolatban, így a klubvezetés úgy döntött, nem hosszabbítja meg a szerződését.

Az edző, aki 3 hónap alatt két csapatot vitt BL-csoportkörbe

Lehet, ez volt a legjobb húzás, a sikeredzőt ugyanis egy másik sikeredző váltotta: 2019. június 30-án aláírt a klubhoz a korábbi 38-szoros válogatott védő, Philippe Clement. A szakember a Genkkel éppen bajnok lett, de kihívásnak érezte, hogy annál a csapatnál dolgozzon, amelynek tíz évig a játékosa, majd hat évig másodedzője volt.

Kapcsolódó
A Sheriff edzője a Real-verésről: Nem csináltunk semmi különlegeset
A második forduló szenzánciója, hogy a moldáv bajnok Madridban verte meg a Realt.

A váltása jól sikerült, hiszen a Dinamo Kijev és a LASK kiverésével a Club Brugge is bekerült a Bajnokok Ligájába,

azaz Clement megcselekedte azt a meglehetősen ritka teljesítményt, hogy mindössze három hónap leforgása alatt két klubot is kvalifikált a csoportkörbe.

Persze a szakember olyan ideális helyzetbe került, hogy kérésére három olyan játékos is érkezett, akik megdöntötték az addigi átigazolási csúcsot. A cseh középcsatár, Michael Krmencik hatmillió eurója kidobott pénz volt, a játékos nem sok vizet zavart és még annál is kevesebb gólt (3) szerzett másfél év alatt.

Simon Mignolet hétmillió euróért tért haza a Liverpooltól, a kapus azóta is stabil játékosnak számít, míg a Speziától nyolcmillióért megvett David Okereke az első két szezonjában 50 meccsen 13 gólt szerzett, most viszont a belgák kölcsönadták a Veneziának. (A klubrekord azóta egyébként megdőlt, a nyáron ugyanis érkezett a Leicester City utánpótlásából egy 21 éves ghánai szélső, Kamal Sowah, akiért 9 millió eurót fizetett a klub).

Esélytelenből továbbjutó?

Az a tény, hogy Clement szabad kezet kapott és tényleg ügyeskedhetett az átigazolási időszakban megtérült, hiszen a Club Brugge a koronavírus sújtotta 2019-20-as, illetve a tavalyi idényt is megnyerte.

Kapcsolódó
Rejtély, miért nem kapott piros lapot Kevin De Bruyne a PSG ellen
A Paris Saint-Germain gólszerzőjének lábát vette kezelésbe.

És amíg az első BL-szezont három döntetlennel (közte egy Real Madrid ellen 2-2-vel zárta), addig az előző idényben már 8 pontot szerzett, és csak azért maradt le a továbbjutásról, mert az előtte végző Lazióval kétszer is döntetlent ért el.

Odd ANDERSEN / AFP A belgák öröme érthető volt Lipcsében

Jelenleg viszont még veretlen a Bajnokok Ligájában, pedig előzetesen nem sokan fogadtak volna rá a Paris Saint-Germain, a Manchester City és az RB Leipzig ellenében.

Ehhez képest kezdésként 1-1-es döntetlent játszott a PSG-vel otthon, majd kedden 2-1-re győzött Lipcsében.

A két mérkőzés hőse a 29 éves középpályás Hans Vanaken, aki mindkét mérkőzésen betalált, és az elmúlt években megbízható, egyenletes teljesítményt nyújt. Olyannyira, hogy a belgák idei Európa-bajnoki keretében – klubtársa, Mignolet társaságában – egyike volt a hazai ligában játszóknak.

A legjobb idegenbeli mérkőzés

Clement leginkább a 4-3-3-as felállást favorizálja (sikerei mellett ez volt az egyik oka, hogy a nyáron felmerült a neve a Sheffield Unitednél is), de a Bajnokok Ligájában ennél azért óvatosabb 4-5-1-es (vagy 4-4-1-1, attól függően Vanakent középpályásnak vagy inkább támadónak számítjuk) formációval próbálkozik.

Ami mindig biztos: Mignolet kapus előtt az angolai Clinton Mata, a skót Jack Hendry, a francia Stanley N’Soki és az ukrán Eduard Szobol alkotja a védelmet, elöl pedig arra a Charles De Ketelaere-re vár a gólszerzés feladata, aki a bajnokságban már négy találatnál jár.

Ami biztos, hogy a két meccs után négy ponttal csoportja második helyén álló csapat okozhat még meglepetéseket, de Clement edző megpróbál realista maradni.

Nem kell számolgatnunk. Európa két legjobb csapatával vagyunk egy csoportban, tudjuk, hol a helyünk.

Lehet, hogy nem fog sikerülni még négy bravúr, de nem adjuk drágán a bőrünket. Hogy ambiciózusak vagyunk-e? Nagyon is, így álltunk hozzá a sorozathoz. De még nincs vége a csoportkörnek.”

Szerinte most olyan jó lelkiállapotba és helyzetbe került a csapata, hogy jó koncentrációval nagyobb célokat is elérhet.

„Ez a lipcsei győzelem volt a legjobb idegenbeli szereplésünk hosszú idő óta. Büszke vagyok arra, ahogy felnőnek és erősödnek a játékosaim. És ez még nem a vége.”

Olvasói sztorik