Nemzetközi foci bajnokok ligája

Ronaldóval egyből BL-esélyessé lépett elő a Manchester United?

OLI SCARFF / AFP
OLI SCARFF / AFP

Sokáig azt hittük, nem lehet annál nagyobbat dobni a nyári átigazolási piacon annál, minthogy Lionel Messi elhagyta azt a Barcelonát, ahol 13 éves korától focizott, majd ingyen aláírt a PSG-hez. Aztán a Manchester United és a Juventus megegyeztek egymással, Cristiano Ronaldo pedig aprópénzért cserébe visszatért egykori klubjához, amellyel első Bajnokok Ligája-győzelmét aratta, és ahol első Aranylabdáját nyerte.

Kapcsolódó
Senki nem lehet nagyobb a Manchester Unitednél, kivéve Cristiano Ronaldót
Lájk, megosztás, elérés – e három dologban máris nagyot segített a Manchester Unitednak Cristiano Ronaldo, pedig még pályára sem lépett. A kérdés az: futballistát vagy fizetett elérést vett az angol csapat?

Sok minden történt azt követően, hogy a portugál támadó 2009-ben utolsó BL-meccsét játszotta a Unitedben, amely egy Barcelona ellen 2-0-ra elveszített döntő volt. Az akkori keretből mindössze négyen aktívak még (Nani, Rafael és Jonny Evans, illetve Carlos Tévez még nem jelentette be visszavonulását), na meg természetesen Ronaldo, aki

a Real Madriddal négyszer nyerte meg a sorozatot, amelynek valaha volt legeredményesebb gólszerzője is, miközben az angol klub 2008 óta vár az újabb sikerre.

A 36 éves játékos visszatérő mérkőzésén egyből duplázott, majd azt mondta, a bajnokság mellett a Bajnokok Ligáját is meg akarja nyerni a csapattal. De vajon mekkora ennek a realitása, főleg annak fényében, hogy a kispadon ülő Ole Gunnar Solskjaer eddigi tíz BL-meccséből mindössze négyet nyert meg edzőként hat vereség mellett? A legutóbbi PL-ezüstöt is sokan a szerencsének tudják be, nem várt szenvedést mutatott be a Liverpool és a Chelsea is, mindkettőnek hajtania kellett azért is, hogy odaérjen az első négybe a bajnokságban. Valamint a Juventus BL-projektje is befuccsolt Ronaldóval, az előző szezonban pedig a hazai egyeduralomnak is vége szakadt.

Az biztos, hogy több csapatot is fel lehet sorolni akár Angliából, de a komplett mezőnyből pedig pláne, amely Ronaldo leigazolása ellenére is még erősebb, mint a United. Lehet említeni a sztároktól hemzsegő PSG-t, a címvédő Chelsea-t, a másik döntős Manchester Cityt, a Bayern Münchent, a Liverpoolt, vagy épp a madridi csapatokat. Több riválissal ellentétben azonban a Manchester Unitednek viszonylag kedvező sorsolása volt: a Ferencvárost a főtáblától elütő Young Boys ellen indul a csoportkör, a várakozásokat egyelőre alulmúló Atalanta, valamint az Európa Liga-döntőt épp a Manchester Uniteddel szemben megnyerő Villarreal még ennek a négyesnek a tagja.

Talán nem véletlen, hogy az erősorrendek nagyjából a nyolcadik hely környékére lövik be a jelenlegi Manchester Unitedet. A nyomás azonban nem Ronaldón lesz a szezonban, sokkal inkább Solskjaeron, aki 2018-as érkezése óta a legerősebb kerettel dolgozik – ne hallgassuk el, hogy Jadon Sancho is a Unitedé lett a nyáron.

Az első játéknap slágermeccse: Barcelona – Bayern München

Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

Míg a Bayernt az erőviszonyok alapján mindenképpen a Manchester United elé lehet sorolni, addig az is elég egyértelmű, hogy a Barcelonát mögé. Minden idők egyik legjobb játékosának elvesztése bármelyik klubot gyengítené, de olyan pocsék anyagi helyzetbe került a Barca (ezért is távozott Messi), hogy a kármentés érdekében több játékosától is megvált. Érkezői oldalon Memphis Depayt mindenképpen ki kell emelni, aki szabadon igazolható volt, és aki már ilyen rövid idő alatt bebizonyította, hogy Messi – és Antoine Griezmann – után is lehet élet a Barcánál. Más kérdés, hogy az amúgy is gyengült keretet még állandó sérülések is sújtják, a München elleni nyitányon a támadsorból hiányozni fog Sergio Agüero, Martin Braithwaite, Ousmane Dembélé és Ansu Fati is.

A Barcával szemben a Bayern München nyugodtan vághat bele az újabb BL-kalandba, még úgy is, hogy ingyen elveszítette David Alabát. Közben azonban ellipcsésedett a csapat, érkezett a kispadra Julian Nagelsmann, a védelembe Dayot Upamecano, a középpályára pedig Marcel Sabitzer, és az is nagy fegyvertény, hogy sikerült megtartani a gólokat az elmúlt években futószalagon gyártó Robert Lewandowskit. Ugyan egy Mönchengladbach elleni döntetlennel kezdte a szezont a Bayern, azóta megverte a Dortmundot a Szuperkupa-döntőben, volt egy 12-0-s sikere a kupában, a Herthát 5-0-ra ütötte ki, a hétvégén pedig rendkívül magabiztosan húzta be a Lipcse elleni bajnoki rangadót, azaz bombaformában érkezik a német bajnok a keddi mérkőzésbe. Müncheni oldalon is vannak kérdőjelek, Serge Gnabry például hétfőn nem edzett a csapattal, de Lewandowski már igen, ami a katalánoknak nem annyira jó hír.

A Barcelona egyébként 26. alkalommal szerepel BL-ben – ami közös rekord a Real Madriddal –, és a nyitómeccsei közül eddig csak egyet veszített el: 1997-ben 3-2-re maradt alul a Newcastle Uniteddel szemben. Akkor később csoportja utolsó helyén zárt.

A Bajnokok Ligája 1. fordulójának keddi programja

E csoport:
Dinamo Kijev (ukrán)-Benfica (portugál) 21.00
FC Barcelona (spanyol)-Bayern München (német) 21.00

F csoport:
Young Boys (svájci)-Manchester United (angol) 18.45
Villarreal (spanyol)-Atalanta (olasz) 21.00

G csoport:
Sevilla (spanyol)-Salzburg (osztrák) 18.45
Lille (francia)-VfL Wolfsburg (német) 21.00

H csoport:
Malmö (svéd)-Juventus (olasz) 21.00
Chelsea (angol)-Zenit (orosz) 21.00

Olvasói sztorik