Nemzetközi foci

Precedenst akar teremteni a Marseille, amely a balhé után nem volt hajlandó folytatni a meccset

Valery HACHE / AFP
Valery HACHE / AFP

Pablo Longoria, az Olympique Marseille labdarúgócsapatának klubelnöke szerint nem volt garancia a személyes biztonságukra, ezért nem folytatták a vasárnap szurkolói rendbontás miatt a 76. percben félbeszakadt bajnoki mérkőzésüket Nizzában.

Kapcsolódó
Szurkolók özönlötték el a pályát, félbeszakadt a Nice-Marseille bajnoki
Dimitri Payet visszadobott egy palackot, ebből alakult ki tömegjelenet.

A klubvezető kiemelte: bár előbb még a játékvezető is egyetértett velük abban, hogy a találkozót nem lehet folytatni, a liga végül a közrend érdekében felülbírálta ezt, és utasította őket, hogy térjenek vissza a pályára.

„Mi viszont úgy döntöttünk, hogy a megtámadott játékosaink biztonsága érdekében nem folytatjuk a mérkőzést, és inkább hazamegyünk Marseille-be. Ez már a második alkalom, hogy hasonlót kell megtapasztalnunk, korábban Montpellier-ben fordult elő velünk ilyen.

Ami most itt történt, az számunkra teljesen elfogadhatatlan. Precedenst kell teremtenünk a francia futballban azzal, hogy kiállunk magunkért

– mondta Longoria.

Miután a liga a folytatás mellett döntött, de a vendégek erre nem adtak lehetőséget, a szabályok értelmében a találkozó három pontját a hazai csapat kapja 3-0-s gólkülönbséggel. A félbeszakadt mérkőzésen a Nice 1-0-ra vezetett. Francia sajtóhírek szerint az Olympique Marseille mindenképpen fellebbezni akar.

Az indulatok akkor szabadultak el, amikor a szöglet beadásához készülő vendégjátékost, Dimitri Payet-t a nézőtérről eltalálták egy vizes palackkal.

A helyi drukkerek a találkozó alatt már korábban is dobtak palackokat a pályára, a vendégek feldühödött játékosa azonban ezúttal visszadobta azt a lelátóra a nézők közé, akik közül sokan erre a pályára rohantak. Ott aztán összetűzés alakult ki a játékosokkal, valamint a két csapat biztonsági személyzetével.

Az esetben három OM-játékos – Luan Peres, Mattéo Guendouzi és Payet -–megsérült, míg a hazai klub szerint a Marseille biztonsági emberei részéről a tömegverekedés során Jean-Claire Todibót és Justin Kluivertet is fizikai erőszak érte.

Jean-Pierre Rivere, a Nice elnöke kiemelte: nagy csalódás okoztak számára a történtek, de a dolog teljesen világos.

„Sajnos vizes palackokat dobtak a pályára, de az már a marseille-i játékos reakciója volt, hogy azt visszadobta a lelátóra. Ez a két dolog együttes katalizátora volt az eseményeknek” – mondta.

Kiemelte: a Marseille biztonsági embereinek nem lett volna szabad a pályára lépniük, főként nem megütniük a hazai játékosokat. Azt pedig nem értette, hogy a Marseille miért nem jött vissza a folytatásra.

Olvasói sztorik