Nemzetközi foci

„A helyzet drámai” – tisztába tett pár dolgot a Barca elnöke

LLUIS GENE / AFP
LLUIS GENE / AFP

Hétfőn sajtótájékoztatót tartott Joan Laporta, aki márciusban tért vissza a Barcelona elnöki pozíciójába, és aki a klub anyagi helyzetéről beszélt.

A helyzet több, mint aggasztó.

Laporta arról beszélt, hogy a pandémia egy dolog, de a felelőtlen gazdálkodás oda vitte a klubot, hogy 451 millió eurós mínuszban zárt, azaz mostanra az adóssága már eléri a 1,35 milliárd eurót. „A gazdasági helyzet aggasztó, a pénzügyi pedig drámai” – jegyezte meg Laporta.

Szóba került egy levél, amelyet a klub előző elnöke, Josep Maria Bartomeu írt a múlt héten, és amelyben az új vezetést hibáztatta, hogy nem talált gyors megoldást a kialakult helyzetre.

Megkaptam a levelet, tele van hazugsággal

mondta Laporta, aki érzékeltette, hogy a bevételek 103 százalékát tették ki csak a fizetések, és hogy amikor ők átvették az irányítást, hitelt kellett felvenniük azért, hogy ki tudják fizetni a játékosokat.

Kapcsolódó
Messi Párizsba igazolása újabb bizonyítéka az európai futball válságának
A Paris Saint-Germain szurkolóin kívül aligha ünnepelhetnek sokan Lionel Messi átigazolását látva: minden idők (talán) legjobb futballistájának klubváltása egyszerre korképe és kórtünete az európai labdarúgásnak.

Mint mondta, a labdarúgók fizetéscsökkentése is úgy nézett ki, hogy az összeg, amiről a sportolók lemondtak, azok bónuszok formájában, vagy a hosszabbításkor különböző juttatásként mégis eljutott hozzájuk. Mindeközben volt egy olyan megfigyelő, aki 8 millió eurós gázsit kapott azért, hogy dél-amerikai játékosokat kutasson fel a klubnak.

Szóba került Neymar is, akit 222 millió euróért adott el anno a PSG-nek a Barca. Laporta azt mondta, az érte kapott összeget fénysebességgel és elég kedvezőtlenül költötte el a korábbi vezetőség.

Most pedig itt állunk egekbe szökő fizetésekkel

– így Laporta, aki szerint Bartomeu hazudott, amikor azt állította, feleslegesen fizettek ki 16 millió eurót Neymarnak aláírási bónusz címszó alatt, és megjegyezte, a korábbi elnök rendkívül sokat ártott a Barcának ezzel az üggyel. (A brazil és a Barcelona évekig pereskedtek az említett összeg miatt.)

Kapcsolódó
Igazán különleges volt a Barca első bajnoki gólja
Sorsszerű volt az elmúlt napok hírei után.

Végül Lionel Messiről is beszélt. A csapatkapitány 2000-ben csatlakozott a klub akadémiájához, azóta tartozott a Barcelona kötelékébe, amellyel tíz bajnoki címet és négy Bajnokok Ligáját nyert a többi közt, és amelynek színeiben 672 gólt szerzett. A szerződése lejárt most a nyáron, maradt volna és hosszabbítottak is volna vele, de nem fért bele abba a fizetési sapkába, amit a La Liga megszabott a Barcelonának, így aztán idő közben a PSG játékosa lett – Gerard Piqué is fizetéscsökkentésbe ment bele annak érdekében, hogy a nyári igazolásokat regisztrálhassák.

„Szomorú, de szükséges döntés volt. Örökké hálásak leszünk neki, egy szerelmi történet volt éveken keresztül, ráadásul sikeres is, de sajnos véget ért. Vegyesek az érzéseim azzal kapcsolatban, hogy a PSG mezében látjuk majd őt, szívesebben nézném a Barcelonában. De a klub mindenek felett áll” – mondta Laporta, aki azzal próbált megnyugtatni mindenkit, hogy a jelenlegi terveikkel másfél-két év alatt stabilizálni lehet a Barcelona helyzetét, és elnézve a Real Sociedad elleni győztes nyitányt, ő optimistán tekint a folytatás elé.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik