Nemzetközi foci

Neymar és Messi mentheti meg a Copa América becsületét

Nelson ALMEIDA, Carl DE SOUZA / AFP
Nelson ALMEIDA, Carl DE SOUZA / AFP

A nagyobb figyelem érthetően az Európa-bajnokságra irányul, de azzal egy időben, szép csendben zajlik a dél-amerikai kontinenstorna, a Copa América is. Ez már a sokadik olyan Copa, ami egy-két izgalmat leszámítva, ha nem is fullad unalomba, de nem okoz maradandó élményeket. Ezt azonban könnyen feledtetheti, hogy a házigazda Brazília ellenfele Argentína lesz a döntőben.

A rendezés volt eddig a legnagyobb kaland

Ahogy az Eb-t, úgy a Copát is tavalyról halasztották idénre. 2019-ben még Argentína és Kolumbia kapta meg a rendezést, előbbiben lettek volna a déli csapatokat magába foglaló csoport mérkőzései, míg utóbbiban az északiak. Csakhogy a Covid-járvány a halasztás ellenére is nagy kihívás elé állította a szervezőket, előbb Kolumbia táncolt ki a rendezésből, majd az emelkedő fertőzésszám miatt Argentína is,

így alig két héttel a kezdés előtt nem volt még meg a torna helyszíne.

Jair Bolsonaro brazil elnök aztán azt mondta, sajnálják, hogy rengeteg a halott Brazíliában, de az élet megy tovább, szívesen megrendezik a tornát. Ugyan voltak olyan hírek, hogy a brazil játékosok átbeszélték, részt vegyenek-e egyáltalán az idei Copán, végül elmaradt a bojkott és a játék mellett döntöttek. A brazil közvélemény tiltakozása ellenére Brazíliába, de üres lelátók elé vitték a mérkőzéseket.

Kapcsolódó
A brazil focisták nem akarnak játszani, ha Brazília rendezi a Copát
Úgy látszik, van még fordulat az eddig is kaotikusnak tűnő tornával kapcsolatban.

Valamit kezdeni kéne a lebonyolítással

A Copa América nehéz helyzetben van abból a szempontból, hogy a tornán tíz ország válogatottja szerepel. Meghívott csapatokkal szokták feltölteni a mezőnyt, erre az évre Ausztrália és a 2022-es vébének otthont adó Katar ugrott volna be – kérdés persze, mennyire emelték volna a színvonalat –, ám júniusra halasztottak több mérkőzést is az ázsiai világbajnoki selejtezők során (amiben Katar is indul annak ellenére, hogy már biztos vb-résztvevő), így ők végül visszaléptek.

Így pedig maradt a tíz dél-amerikai válogatott, két ötcsapatos csoportba osztva, amiből négy-négy továbbjutott. Azaz lement húsz mérkőzés úgy, hogy a tízes mezőnyből mindössze ketten estek ki.

Ebbe a lebonyolítási rendszerbe már bele is van kódolva, hogy a csoportkör nem tartogat olyan sok izgalmat. Most sem érhetett senkit váratlanul, hogy az egyik csoportban a kontinens leggyengébb válogatottja, Bolívia vérzett el. Venezuela korai búcsúja már valamivel váratlanabb lehetne, csakhogy ott a torna előtt végigsöpört a koronavírus a csapaton, már az is bravúr volt, hogy ki tudtak állni, Kolumbia és Ecuador ellen még pontot is szereztek.

Igazából az idei esemény kapcsán is joggal vetődhet fel sokakban, hogy meg kellene reformálni a Copa América lebonyolítását, mert bár romantika lengi körbe a dél-amerikai futballt, nehéz lenne egy kiemelkedően jó tornát mondani a közelmúltból. Kézenfekvőnek hangzik és megoldást jelenthetne akár az észak- és közép-amerikai csapatok bevonása.

Kapcsolódó
Már mindenki a tizenegyesekre készült, amikor Kolumbia egy csodás góllal bezsebelte a bronzérmet
Öt gól is született a Copán a harmadik helyért vívott meccsen.

Neymar vagy Messi?

Egy brazil-argentin aranycsatánál nem kell jobb reklám semminek, ebben bízhat a dél-amerikai szövetség, a CONMEBOL is. Egy-két kalaplengetős teljesítmény (Lucas Paquetá például óriásit játszik) mellett ráadásul épp a két legnagyobb sztár, Neymar és Lionel Messi van bombaformában, látványosan kiemelkednek ebből a mezőnyből.

  • A brazil a tőle megszokott látványos megoldások és időnkénti túlvállalása mellett szerzett két gólt és adott három gólpasszt,
  • az argentin pedig négy találata mellé már öt asszisztot osztott ki (csapata tizenegy góljából kilencben volt benne), egymaga kétszer annyi szabadrúgásgólt lőtt (kettőt), mint a komplett Európa-bajnoki mezőny.
sofascore.com

 

Hogy közeledik a nagy mérkőzés és nő a feszültség, arra egyébként tökéletes példa volt Neymar minap megosztott Instagram-üzenete. A PSG támadója arról írt, hogy vannak olyan brazilok, akik a döntőn Argentínának szurkolnak, amit Neymar,bár nem teljesen ért, de elfogad majd, ám hozzátette, aki így tesz, az „elmehet a picsába”.

A nyilvánvaló rivalizálás mellett különleges téttel is bír Neymar és Messi különcsatája:

egyikük ezen a Copán nyerhet először nagy trófeát a válogatottal.

Mindkettejüknek van már olimpiai aranyérme (Argentína 2008-ban, Brazília 2016-ban győzött), de a felnőttválogatottal a sikerek egyelőre elmaradtak. Messi túl van már egy elbukott világbajnoki döntőn és három elveszített Copa-finálén is – 2016-ban, amikor Argentína tizenegyesekkel kapott ki Chilétől, akkor a maga is hibázó Messi egy időre a válogatottságot is lemondta csalódottságában.

Neymarnak már lehetne egy Copa-sikere, csakhogy a 2019-es torna előtt egy edzőmérkőzés során bokasérülést szenvedett, így lemaradt a tornáról, pedig Brazília otthon diadalmaskodott.

Az Európa-bajnokság drámai fordulatai mellett mostoha sors jutott az idei Copa Américának, mert hiába az olyan történések, mint a 93. perces, bronzérmet érő kolumbiai bombagól, egy felejthető tornán vagyunk túl. A brazil-argentin döntő azonban mindenért kárpótolhat minket.

Copa América, döntő

Brazília – Argentína: vasárnap, 2.00 (Tv: Aréna4)

Olvasói sztorik