Nemzetközi foci

Végleg leszámolt a nagy igazságtalansággal az UEFA

FRANCK FIFE / AFP
FRANCK FIFE / AFP

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a klubversenyekért felelős bizottság javaslatára a jövőben nem alkalmazza az idegenben lőtt gólok szabályát, írta az MTI.

A szervezet csütörtöki közlése szerint a végrehajtó bizottság elfogadta a javaslatot, így már a következő, 2021-22-es idényben sem fog számítani a továbbjutásnál, melyik együttes mennyi gólt lőtt vendégként.

A szabályt az 1965-66-os idényben alkalmazták először, azonban most, amikor a koronavírus-járvány miatt sok mérkőzést semleges helyszínen és nézők nélkül rendeztek, ez hátrányosan érinthetett csapatokat.

Az UEFA honlapja statisztikákkal is alátámasztotta a változtatást: az 1970-es évek közepétől a mai napig csökkent a gólátlag (otthon 2,02-ről 0,95-re, idegenben 1,58-tól 1,15-re).

„Az a tisztességes, ha elismerjük, a hazai pálya előnye manapság már nem olyan jelentős, mint egykor volt” – nyilatkozta Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke.

„Az idegenben szerzett gólok szabályának megszüntetését az utóbbi években az UEFA különféle ülésein megvitattuk. Noha nem volt egyöntetű a vélemény, sok edző és szurkoló megkérdőjelezte annak igazságosságát, és a szabály eltörlését preferálta. A szabály hatása manapság már ellentétes az eredeti céljával, mivel valójában visszatartja a hazai csapatokat az odavágón, ugyanis félnek attól, hogy az ellenfél betalál és ez döntő előnyt jelent a számára.”

Ceferin szerint az is igazságtalan, hogy amennyiben a hosszabbításban az ellenfél betalál, akkor a hazaiaknak két gólt is kell szereznie.

A jövőben amennyiben a két csapat összgólszáma a két találkozó után megegyezik, kétszer 15 perc hosszabbítás következik, ha ott sincs döntés, akkor tizenegyes-párbaj jön.

Az előző BL-idényben a címvédő Bayern München és a Juventus is kevesebb idegenben lőtt gólja miatt esett ki.

Olvasói sztorik