Élő Nemzetközi foci

Hihetetlen 11-es párbajban nyerte meg a Villarreal az Európa Ligát

Adam Warzawa / POOL / AFP
Adam Warzawa / POOL / AFP
A rendes játékidőben és a hosszabbításban sem sikerült eldönteni a labdarúgó Európa Ligát, azonban a 11-es párbaj mindent kárpótolt, hiszen csupán a tizenegyedik körben dőlt el: David De Gea büntetőjét a kolléga, Gerónimo Rulli kivédte, így a Villarreal legyőzte a Manchester Unitedet.

Azt nem lehet mondani, hogy elkápráztatta a közel tízezer főnyi közönséget a két csapat Gdanskban. Az első félidőben többet volt a labda a Manchester Unitednél, gólt mégis a spanyolok szereztek, a 29. percben Parejo bal oldali beadását követően Gerard Moreno öt méterről kotorta a hálóba a labdát (1-0).

A szünet után az 55. percben Edinson Cavani egyenlített (1-1), de olyan igazi nagy helyzetre egyik csapatnak sem futotta az erejéből.

A hosszabbítás sem hozott változást, így jöhettek a tizenegyesek. Ott legalább összezsúfolódott annyi izgalom, mint a korábbi 120 perc során összesen.

Az első 10 párban senki sem hibázott, következhettek a kapusok. De amíg Geronimo Rulli bevágta a kapuba a labdát, addig David de Gea hibázott – ez döntött a Villarreal javára.

A statisztikák szerint ilyen hosszú tizenegyespárbaj még nem volt az európai kupatörténelemben.

A spanyol együttes története során először végzett az élen európai kupasorozatban, edzője, Unai Emery viszont immár negyedik alkalommal emelhette a magasba a trófeát, amelyet a Sevillával 2014 és 2016 között sorozatban háromszor nyert meg.

Európa Liga, döntő

Villarreal (spanyol)–Manchester United (angol) 1-1 (1-0, 1-1, 1-1) – 11-esekkel: 11-10
Gdansk
v.: Turpin (francia)
Villarreal: Rulli – Foyth (Gaspar, 89.), Albiol, Pau Torres, Pedraza (Alberto Moreno, 89.) – Capoue (Raba, 120.), Parejo, Trigueros (Moi Gómez, 77.) – Yeremy (Paco Alcácer, 77.), Gerard Moreno, Bacca (Coquelin, 60.)
Manchester United: De Gea – Wan Bissaka (Mata, 120.), Lindelöf, Bailly (Tuanzebe, 116.), Shaw – McTominay (Alex Telles, 120.), Pogba (James , 116.), Bruno Fernandes – Rashford, Greenwood (Fred, 100.), Cavani
gól: Gerard Moreno (29.), illetve Cavani (55.)

Basti a Manchesternek szorít

Bastian Schweinsteiger a Twitteren azt üzente egykori csapatának, nagyon szorít érte. A németek világbajnok középpályása 2015-2017 között futballozott Manchesterben.

GÓL! Gerard Moreno (1-0)

Vezet a Villarreal! Parejo szabadrúgását követően Gerard Moreno küzdötte ki a helyzetet, és lőtte be a spanyolok gólját (1-0).

Újabb széles lövés

Ezúttal Luke Shaw a 16-os bal csücskétől lőtt középre, de senki sem ért bele a labdába, egyébként pedig messze elkerülte a kaput a labda.

Foyth visszatért

De a turbánt kapott argentin válogatott védő orra továbbra is vérzik.

Súlyosnak tűnő sérülés

Nagyon szerencsétlen eset: Foyth megcsúszott és arccal Pogba térdébe fejelt. Nagyon vérzik, ebből csere lesz.

Rossz labdaátvétel

Öt percet kellett várni az első veszélyesnek tűnő lehetőségre, de egy bal oldali beadást Cavani végül nem tudott átvenni a 16-oson belül.

Kezdődik

A kezdőrúgás a Manchester Unitedé.

Egy gól már álom lenne

A két csapat eddig négy alkalommal találkozott egymással, minden alkalommal a Bajnokok Ligájában, és mindegyik mérkőzés gól nélküli döntetlenre végződött.

Történelmi nap

Már történelmi szempontból is fontos ez a nap a ManUnited számára: Sir Matt Busby , akit a Manchester United alapító atyjának tartanak, 1909. május 26-án született.

A szakemberrel a csapat 1951 és 1967 között négyszer volt bajnok, nyert két FA-kupát, és 1968-ban elhódította a Bajnokcsapatok Európa Kupáját is.

Sir Alex lehet a kabala

Hogy mennyire fontos a mérkőzés a Manchester United számára, azzal példa, hogy még a legendás menedzser, Sir Alex Ferguson is elutazott a csapattal Lengyelországba.

ALEKSANDRA SZMIGIEL / POOL / AFP Alex Ferguson is megérkezett Gdanskba (Fotó: ALEKSANDRA SZMIGIEL / POOL / AFP)

Európa Liga-specialista

A másik oldalon egy igazi Európa Liga-specialista ül, Unai Emery a Sevillával 2014 és 2016 között sorozatban aratott három sikere után immár negyedszer nyerheti meg a sorozatot.

Kapcsolódó
„Nem akarok olyan játékosokat, mint én voltam” – nincs párja az agyonkritizált edzőnek
Unai Emery arra készül szerda este, hogy negyedjére is megnyerje az Európa Ligát, ezúttal ráadásul egy olyan csapattal, amelynek nincs nemzetközi trófeája.

De ez már az ötödik fináléja, hiszen 2019-ben még az Arsenallal is eljutott eddig, de kikapott a Chelsea-től.

Új korszak kezdete?

„Ezt a csapatot az elmúlt években újjáépítettük, a mostani siker egy szép korszak kezdete lehetne” – mondta Ole Gunnar Solskjaer, aki abban bízik, hogy sikerült megragadni a lehetőséget.

A klubbal 1999-ben Bajnokok Ligáját nyert csatár menedzserként még semmit sem tudott felmutatni Manchesterben, ez lehet az első trófeája.

Spanyol-angol döntőtörténelem

Ötödik alkalommal csap össze európai kupasorozat döntőjében angol és spanyol csapat, az eddigiek során háromszor spanyol siker született.

2006-ban a Sevilla 4-0-ra verte a Middlesbrough-t, 2016-ban pedig 3-1-re a Liverpoolt, míg 2010-ben az Atlético Madrid hosszabbítás után 2-1-re nyert a Gera Zoltánnal felálló Fulham ellen.

Az egyetlen angol siker azonban feledhetetlen volt: 2001-ben a Liverpool hosszabbítás után aranygóllal verte 5-4-re az Alavést.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik