Nemzetközi foci

FA-kupa: káprázatos góllal nyerte a Leicester City a Chelsea elleni döntőt

Az angol FA-kupa döntő, a világlabdarúgás egyik, ha nem a legnagyobb tradícióval rendelkező eseménye. Igazi ünnep. Különösen igaz ez 2021-ben, amikor bő egy évnyi pandémia után végre Angliában is újra nézők ülhettek a lelátón. Nagyjából 21 ezren látogattak ki a Wembley-stadionba, és így egyúttal az is bebizonyosodott, szurkolók jelenlétében mindjárt más ez a játék.

Kapcsolódó
Dárdai Pál zseniális, megmentette a Hertha Berlint
A berliniek vezetőedzője elvégezte a munkát amivel beugróként megbízták: az utolsó fordulót eredményétől független benntartotta a Herthát a német élvonalban.

A Chelsea története során tízszer csapott össze a Leicesterrel az FA-kupában, és még soha sem kapott ki, míg a Citynek a szombati volt története 5. döntője, eddig négyszer vesztesen hagyták el a pályát, utoljára még 1969-ben.

Thomas Tuchel csapatát tartották a szakemberek esélyesebbnek, ennek megfelelően kezdték a mérkőzést, az első 25 perc után majd 70 százalékban birtokolták a labdát (90 perc után is 65 százalékban), míg James Vardyék jobbára kemény belépőkkel vétették észre magukat eleinte.

A német edzővel az FA-kupában még nem kapott gólt a Chelsea, és a szűzességét meg is őrizte az első félidőben (0-0).

A másodikban szép lassan a Leicester is elkezdett futballozni. Előbb Vardy elől vágta ki a labdát Kepa egy óriási zsuga után, majd az 56. percben egy szöglet után alakított ki helyzetet a City. A 64. percben aztán Thiago Silva eladott egy labdát a saját térfelén, amely az addig is agilis Tielemanshoz került. A belga rágyorsított és mivel senki sem lépett ki rá, nagyjából 28-ról irgalmatlan nagy gólt vágott a Chelsea kapujának jobb felső sarkába (0–1).

2018-ban Eden hazard, 2019-ben Kevin De Bruyne után Tielemans a harmadik belga labdarúgó, aki gólt lőtt az FA-kupa döntőjében.

Tuchel támadókat cserélt, de egyrészt Schmeichel mindent megfogott, másrészt pedig a 89. percben hiába egyenlítettek, a VAR úgy ítélte meg, hogy Chilwell lesen állt, amikor Söyüncü rárúgta Wes Morganre a labdát, ami onnan a kapuba pattant. Így maradt a 0–1. Avagy 2021-ben a Leicester City ötödik próbálkozásra, a statisztikák szerint egyetlen kaput eltaláló lövéssel megszerezte története első FA-kupa győzelmét!

FA-kupa, döntő

Chelsea–Leicester City 0–1
Gólszerző: Tielemans (64.)

London, Wembley Stadion, 21 000 néző. V.: M. Oliver.
Chelsea: Kepa – Azpilicueta (Hudson-Odoi, 74.), Thiago Silva, Rüdiger – R. James, Kanté, Jorginho (Havertz, 74.), M. Alonso – Mount, Zijes (Pulisic, 68.) – Werner. Menedzser: Thomas Tuchel
Leicester City: Schmeichel – Fofana, Evans (Albrighton, 33.), Söyüncü – Castagne, Tielemans, Ndidi, Thomas – Pérez – Iheanacho (Maddison, 68.), Vardy. Menedzser: Brendan Rodgers

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik