Nemzetközi foci

Az Európai Szuperligától visszalépő kluboknak megkegyelmezett az UEFA

Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images
Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) bejelentette, hogy nem bünteti kizárással az Európai Szuperligát alapító klubok közül azt a kilencet, amely visszalépett a sorozattól. Ez a hat angol együttes, az Atlético Madrid, az AC Milan és az Internazionale.

Amellett, hogy a csapatok folytathatják zavartalanul az európai kupaszereplésüket, több feltételt is szabott az UEFA a továbbiakra. Ezek a következők:

  • Fenntartások nélkül elfogadja az UEFA sorozatait.
  • Elhivatottsága jeléül mindegyik klub részt vesz azokban az UEFA által rendezett sorozatokban, amelyeken a pályán elért eredmények alapján jogosult indulni. remains committed to and will participate in any UEFA Club Competitions each season for which that club qualifies on sporting merit
  • Mindegyik csapat köteles újra csatlakozni az UEFA szerveihez, az Európai Klubszövetséghez (ECA).
  • A csapatok minden erejükkel azon lesznek, hogy megszüntessék az Európai Szuperligával kapcsolatos együttműködéseket, megállapodásokat.
  • A klubok jószándékuk jeléül összesen 15 millió eurót adományoznak a gyermekek, fiatalok és amatőrök helyi futballstruktúrájának, közösségeinek fejlesztésére.
  • Lemond mindegyik egyesület az UEFA sorozataiban lejátszott mérkőzésekből szerzett bevételek öt százalékáról a következő szezonban, amit utólag kérvényezhetnek majd utólagos kifizetésre.
  • Beleegyeznek a klubok, hogy százmillió eurós büntetést kapnak, amennyiben egy UEFA által el nem ismert sorozatban akarnának részt venni. Ennek az összegnek a felére büntethetők azok a csapatok, amelyek nem tesznek eleget a kötelességüknek valamelyik UEFA-sorozat befejezésében.
  • Továbbá biztosítják az UEFA számára, hogy az UEFA és az Európai Klubszövetség közöttiegyetértési nyilatkozatban meghatározott valamennyi alapelvet és értéket.

Mindezek fejében az UEFA szemet huny a kilépési kísérlet fölött. A 12 alapító közül három klub, a Juventus, a Barcelona és a Real Madrid nem szállt ki a szuperligából, az ő büntetésükről később dönt az európai szövetség. Korábban arról lehetett olvasni, hogy a szakadár klubokat két évre tiltja el az UEFA.

Olvasói sztorik