Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images
Nemzetközi foci

Az Európai Szuperligától visszalépő kluboknak megkegyelmezett az UEFA

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) bejelentette, hogy nem bünteti kizárással az Európai Szuperligát alapító klubok közül azt a kilencet, amely visszalépett a sorozattól. Ez a hat angol együttes, az Atlético Madrid, az AC Milan és az Internazionale.

Amellett, hogy a csapatok folytathatják zavartalanul az európai kupaszereplésüket, több feltételt is szabott az UEFA a továbbiakra. Ezek a következők:

  • Fenntartások nélkül elfogadja az UEFA sorozatait.
  • Elhivatottsága jeléül mindegyik klub részt vesz azokban az UEFA által rendezett sorozatokban, amelyeken a pályán elért eredmények alapján jogosult indulni. remains committed to and will participate in any UEFA Club Competitions each season for which that club qualifies on sporting merit
  • Mindegyik csapat köteles újra csatlakozni az UEFA szerveihez, az Európai Klubszövetséghez (ECA).
  • A csapatok minden erejükkel azon lesznek, hogy megszüntessék az Európai Szuperligával kapcsolatos együttműködéseket, megállapodásokat.
  • A klubok jószándékuk jeléül összesen 15 millió eurót adományoznak a gyermekek, fiatalok és amatőrök helyi futballstruktúrájának, közösségeinek fejlesztésére.
  • Lemond mindegyik egyesület az UEFA sorozataiban lejátszott mérkőzésekből szerzett bevételek öt százalékáról a következő szezonban, amit utólag kérvényezhetnek majd utólagos kifizetésre.
  • Beleegyeznek a klubok, hogy százmillió eurós büntetést kapnak, amennyiben egy UEFA által el nem ismert sorozatban akarnának részt venni. Ennek az összegnek a felére büntethetők azok a csapatok, amelyek nem tesznek eleget a kötelességüknek valamelyik UEFA-sorozat befejezésében.
  • Továbbá biztosítják az UEFA számára, hogy az UEFA és az Európai Klubszövetség közöttiegyetértési nyilatkozatban meghatározott valamennyi alapelvet és értéket.

Mindezek fejében az UEFA szemet huny a kilépési kísérlet fölött. A 12 alapító közül három klub, a Juventus, a Barcelona és a Real Madrid nem szállt ki a szuperligából, az ő büntetésükről később dönt az európai szövetség. Korábban arról lehetett olvasni, hogy a szakadár klubokat két évre tiltja el az UEFA.

Olvasói sztorik