Nemzetközi foci

Erőszaknak vannak kitéve a munkások – a világbajnok szerint hiba volt Katarnak adni a vb-t

JORGE GUERRERO / AFP
JORGE GUERRERO / AFP

Hiba volt Katarnak adni a jövő évi labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát, véli Toni Kroos, a Real Madrid német válogatott középpályása. A 31 éves futballista az öccsével, Felix-szel közösen vezetett podcastban beszélt erről, és hozzátette, ő nem hisz a torna bojkottálásában, mert az vélhetően semmit sem változtatna a katari munkakörülményeken.

Kapcsolódó
Erőszaknak vannak kitéve a munkások – a világbajnok szerint hiba volt Katarnak adni a vb-t
Toni Kroos ugyanakkor abban nem hisz, hogy bojkottálni kellene a tornát.

„Inkább abban hiszek, hogy fontos felhívni a figyelmet a problémákra, akár már az előkészületek, valamint a vb ideje alatt is, mert így talán változhat valami” – fogalmazott a világbajnok Kroos, és hangsúlyozta, szerinte a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hibát követett el, amikor 2010-ben odaítélte a vb-rendezés jogát Katarnak, ahol a vendégmunkások alultápláltak és nem kapnak elegendő ivóvizet.

Ez egyfajta erőszak velük szemben

– tette hozzá.

A vb-házigazdákat az elmúlt években folyamatosan érik kritikák a vendégmunkások kizsákmányolása miatt, az elmúlt héten rendezett selejtezőmérkőzések alkalmával pedig több válogatott is kifejezte tiltakozását, írja az MTI.

Kapcsolódó
Haalandék az emberi jogokért tüntettek a vb-selejtezőn
A németek után a norvégok és a hollandok is felemelték szavukat a katari körülmények miatt.

A brit The Guardian című lap nyomozása szerint 2010 óta körülbelül 6500 vendégmunkás vesztette életét a stadionépítések során. A katari kormány ezzel szemben azt állítja, hogy az elmúlt évek reformjainak köszönhetően jelentősen javult a dolgozók helyzete.

Olvasói sztorik