Nemzetközi foci

Czvitkovics: Ha szombaton meccs volt, csütörtökön még simán elmentem bulizni

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Tanulságos interjút adott a Csakfocinak Czvitkovics Péter, aki karrierje során megfordult az MTK-ban, Debrecenben, a Puskás Akadémiánál, a Vasasnál, Siófokon, Budaörsön, légióskodott Belgiumban, jelenleg pedig az NB III-as III. Kerületi TVE pályaedzője, de ha kell, még beszáll segíteni a csapatnak.

A tízszeres válogatott Czvitkovics azt mondja, azért nem tudott Gera Zoltán-féle karriert összehozni, mert amikor 14 évesen felkerült az MTK-hoz, egy év alatt 10 kiló izmot pakoltak rá, amitől elvesztette a gyorsaságát.

„Nem akarok azonban semmit a külső körülményekre fogni, hiszen én sem voltam a profi játékos prototípusa:

ha szombaton meccs volt, csütörtökön még simán elmentem bulizni, soha nem figyeltem a regenerációra, ahogy az étkezésekre sem, nem okozott problémát, ha épp Fornettit kellett reggeliznem az aluljáróban. Ilyen szempontból nem voltam egy okos srác

28 éves volt, amikor kikerült a belga Kortrijkhez, ott szembesült vele, hogy bár azt hitte, a meccsek előtt jót tesz magával, ha tésztát eszik, valójában ezzel csak árt a szervezetének.

„Egy vérvizsgálatból megállapították, hogy az én szervezetemnek a lehető legrosszabb, ha rendszeresen tésztát eszek. Ahhoz képest, hogy teljes mértékben az ellentétét csináltam annak, amit kellett volna, nem olyan rossz ez a karrier”.

Nem ez volt az egyetlen dolog, ami komoly felismerés volt számára külföldön. „Ott jöttem rá, hogy mi, magyar játékosok nem fizikálisan vagyunk lemaradva a nemzetközi szinttől, hanem fejben.

Egy magyar játékos soha nem lesz erős és gyors. Nem a lábunkat kell felgyorsítani, hanem az agyunkat, hogy minél előbb hozzuk meg a lehető legjobb döntést az adott szituációban.

Aztán itthon is megtanult valamit, mégpedig azt, hogy egy játékos nem kérdőjelezhet meg edzői döntéseket, mert nem lehet igaza, és ő issza meg a levét. Ő legalábbis így járt második debreceni időszakában, és utólag úgy látja, ha csendben marad, akkor kitölthette volna a szerződését.

A kiemelt képen Czvitkovics (középen) a Vasas játékosaként ünnepel egy Debrecen elleni meccsen.

Olvasói sztorik