Nemzetközi foci bajnokok ligája

A kapus, aki örökre hálás lehet azért, hogy elromlott a faxgép

FRANCK FIFE / AFP
FRANCK FIFE / AFP
Keylor Navas többek között Messi büntetőjének kivédésével akadályozta meg, hogy a Barca ismét csodát tegyen a PSG ellen. Costa Rica nemzeti hőse hiába nyert három BL-t a Reallal, sokszor tűnik alulértékelt futballistának, pedig a Barcelona ellen ismét megmutatta, hogy a BL az ő terepe.

Ma nem!

– hangzott Nagy Viktor azóta szállóigéve nemesedett mondata a 2013-as vízilabda-világbajnokság döntőjében, amelyen a magyar kapus őrületbe kergette a montenegróiakat a védéseivel, illetve a bravúrjait követő különszámaival.

Ha Keylor Navas, a Paris Saint-Germain kapusa is hajlana az efféle froclizásra, ő is jelezhette volna a Barcelona játékosainak a BL-nyolcaddöntő visszavágóján, felejtsék el, hogy gólt lőhetnek neki.

Kapcsolódó
Messi csodagólja édeskevés volt a Barcának, Gulácsiék is kiestek a BL-ből
Ezúttal elmaradt a nagy feltámadás, így Cristiano Ronaldo után Lionel Messi sem lesz ott a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. Otthon lépett tovább a PSG, Budapesten nyert ismét a Liverpool.

Lionel Messinek azért sikerült gólt szereznie egy szédületes lövésből, de Navas aztán hárította a Barcelona sztárjának a büntetőjét, és összesen kilenc védéssel zárta az összecsapást. A kivédett tizenegyes azért is volt óriási jelentőségű, mert bár a PSG 4-1-re nyerni tudott Barcelonában, a katalánok a visszavágó elején hatalmas elánnal futballoztak, és ha 2-1-es előnnyel vonultak volna szünetre, az nagyon meleg második félidőt ígért volna a franciák számára.

Navas a meccs után nem magát fényezte, hanem inkább emberi nagyságáról tett tanúbizonyságot, amikor azt mondta, a kivédett tizenegyest a PSG másik kapusának, Sergio Ricónak ajánlja, aki a napokban vesztette el az édesapját, ezért nem lehetett ott a társakkal a visszavágón.

A 34 éves Navas nyert már ugyan többek között három Bajnokok Ligáját, spanyol és francia bajnokságot, négy klubvilágbajnokságot és három európai Szuperkupát, mégis az az ember érzése, hogy ő az egyik legalulértékeltebb kapus manapság, nem emlegetik őt egy napon Jan Oblakkal (Atlético Madrid), Manuel Neuerral (Bayern München), Édersonnal (Manchester City), Alissonnal (Liverpool) vagy Gianluigi Donnarummával (Milan).

Talán ez azért is alakult így, mert Navas hosszú utat járt be, mire a futballvilág felfedezte őt magának. Costa Rica-i klubjával, a Saprissával sorra gyűjtögette a bajnoki címeket, 2005-ben pedig sikerült megnyernie az észak- és közép-amerikai térség Bajnokok Ligáját is, a döntőben 3-2-es összesítéssel felülmúlva a mexikói UNAM-ot. Navas 21 éves volt, amikor 2008-ban, a Suriname elleni, 4-1-re megnyert vb-selejtezőn debütált a Costa Rica-i válogatottban, majd a 2009-es Arany-kupán az első csoportmeccsen, a negyeddöntőben, és a Mexikó elleni büntetőkkel elveszített elődöntőben is ő védett, ami után a torna legjobb kapusának járó díjjal vigasztalódhatott.

Ez a különdíj jó ajánlólevél volt a számára: egy évvel később leigazolta a spanyol Albacete, amely akkor a spanyol másodosztályban szerepelt. A következő idényt azonban már egy osztállyal lejjebb kezdte, mivel a 22 csapatos másodosztály utolsó helyén zárt. Navas a 42 bajnokiból 36-szor védett, öt meccset hozott le nullára, 1,36-os kapottgól-átlaggal zárt, és nem kellett megismerkednie a spanyol harmadosztállyal, mivel kölcsönvette őt a Primera Divisiónban szereplő Levante.

Amely szokatlanul előkelő helyen, hatodikként fejezte be a 2011-2012-es spanyol bajnokságot, de Navasnak ebben szinte semmilyen szerepe sem volt, mivel csak az utolsó bajnokin kapott lehetőséget. A Király Kupában viszont öt meccsen is ő védett, és részese volt két nagy fordításnak is, a Deportivo ellen 3-1-re, az Alcorcón ellen 2-1-re veszített a Levante az első találkozón, de a visszavágón mindkétszer rúgott egy négyest.

A Levante a következő idényben is főleg a kupákban, az első számú kapus, Gustavo Munua helyetteseként használta Navast, de mivel a hatodik hely EL-szereplést ért, így a nemzetközi porondon is megmutathatta magát:

a valenciai kiscsapat a selejtezőből indulva egészen a nyolcaddöntőig jutott, és Navas a 12 meccsből nyolcszor nem kapott gólt!

A 2013-2014-es idényben aztán eljött Navas ideje, 37 bajnokin védett a Levantéban, és a liga őt választotta a legjobb kapusnak, azt a Thibaut Courtois-t megelőzve, akinek fontos szerepe volt az Atlético Madrid bajnoki címében. Navas a neki jutó 37 meccsen 39 gólt kapott, ennél csak négy kapusnak volt jobb mérlege, 16 találkozót hozott le hibátlanul, és összesen 163 védése volt, amivel az összes kollégáját megelőzte a ligában.

A 2014-es brazíliai világbajnokságra Navas a Costa Rica-i válogatott első számú kapusaként utazott el, de a közép-amerikai csapatot a többség előre lesajnálta, mivel a halálcsoportba, az összesen hét vb-címet felhalmozó olasz, uruguayi, angol hármas mellé kerültek.

Mindenki azt találgatta, hogy a három korábbi világbajnok közül melyik fog elvérezni, de Costa Rica beleköpött a levesbe, veretlenül, hét szerzett ponttal és mindössze egy kapott góllal furakodott be a nyolcaddöntősök közé, miközben a három nagy közül Olaszország és Anglia kulloghatott haza üres kézzel.

A Costa Rica-i csoda aztán az egyenes kieséses szakaszban folytatódott, a görögök ugyan a 90+1. percben szerzett góllal hosszabbításra mentették a nyolcaddöntőt, de a kétszer 15 perces ráadásban nem bírtak Navasszal, aki Kosztasz Mitroglu lövésénél óriási bravúrt mutatott be lábbal, így a döntés a büntetőkre maradt.

Ahol a Costa Rica-i játékosok elbírták a történelmi lehetőség terhét, Teofanisz Gekasz lövését viszont Navas kitolta, és ezzel csapata először jutott vb-negyeddöntőbe.

„Ezt a védést Istennek, a családomnak, a csapatnak és Costa Ricának ajánlom. Hosszú és göröngyös utam volt, amíg eljutottam oda, ahol most tartok, hogy begyűjthetem a kemény munka jutalmát” – nyilatkozta a hősies továbbjutás után. A negyeddöntőben a hollandok nem tudtak gólt lőni Navasnak, de a büntetőpárbajban ezúttal nem ő lett a főszereplő, hanem az a Tim Krul, akit Louis van Gaal közvetlenül a tizenegyesek előtt cserélt be, és ez nyerő húzásnak bizonyult, mivel Krul két lövést is kivédett.

Navas legszebb védései a vébéről:

A vébén nyújtott teljesítménye miatt Navas az egyik legkeresettebb kapus lett, és bár az Atléticót, a Liverpoolt és az Arsenalt is emlegették vele kapcsolatban, végül a Real Madrid szerezte meg 10 millió euróért. Navas a Realnál ugyanúgy kezdte, mint a Levanténál, első idényében csak az volt a feladata, hogy tehermentesítse a klublegendát, Iker Casillast, ami azt jelentette, hogy a bajnokságban, a BL-ben és a Király Kupában összesen 11 meccsen védett.

2015 nyarán aztán Casillas távozott a Realtól, Navas pedig azzal szembesült, hogy az összes spanyol sajtótermék azt harsogja, hogy a klubja a Manchester kapusát, David de Geát akarja megszerezni.

A két klub már meg is egyezett arról, hogy kapust cserélnek, de végül teljesen abszurd indok miatt hiúsult meg a transzfer, az átigazolásokhoz szükséges dokumentumok oda-vissza küldözgetése közben a faxgép meghibásodása miatt pár perccel kicsúsztak a határidőből a felek, így mindkét kapus maradt a helyén.

Az elkövetkező pár idény pedig megmutatta, hogy Navas igazán hálás lehetett ezért az adminisztratív bakiért.

Navas és a Real nagy sorozata a 2015-2016-os idényben kezdődött, amikor a BL-ben az utolsó két csoportmeccset leszámítva végig ő kezdett a madridiak kapujában, és a tizenegy mérkőzéséből kilencszer gólt sem kapott, csak a Wolfsburg és az Atlético tudott betalálni neki. A városi riválissal, ahogy 2014-ben is, a döntőben találkozott a Real, és Navas lett a sorozat első közép-amerikai finalistája – majd győztese, miután a büntetőket a Real lőtte jobban.

A következő idény még jobban sikerült a Costa Rica-i kapusnak, hiszen a Real a bajnokságot megnyerte és megvédte a címét a BL-ben, annak ellenére, hogy jóval sebezhetőbb volt hátul. Az első BL-csoportmeccset leszámítva az összes többin kezdőként szóhoz jutó Navas csak egyszer, az Atlético elleni elődöntő első felvonásán úszta meg kapott gól nélkül, de abban a csapatban, ahol ott van Cristiano Ronaldo (és amelynek Kassai Viktor sok mindent elnéz a Bayern elleni negyeddöntő visszavágóján), belefér, ha az ellenfél is betalál egyszer-kétszer.

Bár Navas erényei (a labdák pontos megjátszása lábbal, valamint az ellenfél pontrúgásait követő gyors és precíz indítások) remekül illettek a Zinédine Zidane-féle Real stílusához, a mindig a legnagyobb sztárokban gondolkodó elnök, Florentino Pérez számára nem volt elég nagy név. Így aztán hiába imádták a szurkolók a klubról mindig a legnagyobb szeretettel beszélő Navast, időről időre felmerült újra De Gea neve, és Courtois Madridba igazolását is egyre gyakrabban pedzegette a spanyol sajtó.

A BL-triplázást mégis a Costa Rica-i kapussal hozta össze a Real: a Bayern elleni elődöntő visszavágója után mindkét edző, Zidane, valamint Jupp Heynckes is Navast emelte ki, aki nyolc védéssel járult hozzá, hogy a spanyol csapat 4-3-as összesítéssel bejusson a döntőbe, ahol Gareth Bale remeklése, valamint Loris Karius óriási hibái ágyaztak meg az újabb Real-ünnepnek.

Öt nappal a Liverpool elleni BL-döntő után Zidane jelezte, hogy távozik a kispadról, majd a nyáron a klub leigazolta 35 millió euróért Courtois-t, és ezzel Navas csak a második helyre szorult a rangsorban: a Király Kupában ugyan hétszer is ő védett, de a BL-ben és a bajnokságban összesen tizenhárom meccs jutott neki.

Bár Julen Lopetegui és Santiago Solari bukása után Zidane visszatért a klubhoz, Navasnak már nem volt maradása, és 2019 nyarán 15 millió euróért a PSG-hez szerződött, miközben a franciák kapusa, Alphonse Areola épp az ellentétes utat járta be.

„Nincs olyan emoji, amely ki tudna fejezni, milyen speciális érzés egymás után három BL-t nyerni a Real Madriddal. A távozásom? Történtek bizonyos dolgok, amiknek nem tudom az okát, de már mindegy is. Mindig próbálok a pozitív emlékekre koncentrálni, és sokat jelentett, hogy Zidane mindig kiállt mellettem, és jelezte, hogy megbízik bennem” – mesélte Navas a realos időszakáról már PSG-játékosként.

A madridi klubnál összesen 162 tétmeccsen szerepelt, ebből 104 volt bajnoki, ezzel ő lett a csapatban az első külföldi kapus, aki eljutott a százas mérföldkőig.

A Reallal korábban, de szintén három BL-t (1998, 2000, 2002) nyerő Fernando Morientes azt nyilatkozta, Navasnak ott a helye a klub legendái között.

Navas úgy érkezett, hogy a Real történetének egyik legjobb kapusának, Iker Casillasnak volt a cseréje. Aztán apránként haladva kivívta a közvélemény tiszteletét, és meghatározó szereplője lett egy kivételesen sikeres időszaknak

– méltatta a kapust a korábbi spanyol válogatott csatár.

Navas összesen 12 trófeát nyert a Reallal, de már Párizsban is begyűjtött négy aranyérmet, és tagja volt a klubtörténet első BL-döntős garnitúrájának, igaz, csalódás lett a vége, mert a lisszaboni fináléban a Bayern München egy góllal jobb volt a PSG-nél. Navasnak a tavalyi francia bajnokságban 0,86 volt, a mostaniban 0,5 a kapottgól-átlaga, de a PSG-nél már évek óta kizárólag a BL-szereplés mérvadó.

A tavalyi döntő után idén már a nyolc között jár a párizsi klub, és bár a mostani szereplés során a legtöbb szó Kylian Mbappéról szólt, Navas épp a Barca elleni visszavágón mutatta meg, mennyire fontos is a csapat számára.

Kapcsolódó
Mbappé az újabb góljával megdöntötte Messi rekordját
Egyik nap Haaland, másik nap a francia döntögeti a rekordokat.

Madridban belopta magát az emberek szívébe, Costa Ricában a 2014-es vébé és a folyamatos jótékonykodása miatt nemzeti hős, ha az idén a PSG-vel is felemelhetné a BL-serleget, akkor valószínűleg örökre lemosná magáról az alulértékelt jelzőt Navas.

Olvasói sztorik