Nemzetközi foci bajnokok ligája

Párizsba indul az új Barca-elnök, hogy lássa a feltámadást

LLUIS GENE / AFP
LLUIS GENE / AFP

Az FC Barcelona történetében csupán egyszer fordult elő, hogy a vasárnapinál többen vettek volna részt a katalán klub elnökválasztásán. A statisztika szerint 2010-ben 57 088-an szavaztak, most 55 611-en.

Kapcsolódó
Laporta győzött a Barcelona elnökválasztásán
Ő volt a favorit. Azt ígérte a kampányban, maradásra bírja Messit.

Laporta 2.0 – írta a Marca, amely ezzel jelezte, hogy a klubot 2003 és 2010 között már irányító Joan Laporta győzött a Barcelona elnökválasztásán, rá 30 184-en voksoltak (54,28 százalék). Víctor Font 16 679 (29,99 százalék), míg Toni Freixa 4769 (8,58 százalék) szavazatot kapott.

Megbízatása 2026. június 30-án ér véget.

Az új elnök, aki azzal kampányolt, hogy mindent elkövet Lionel Messi megtartása érdekében, már jelezte is, hogy az argentin labdarúgó gratulált a győzelméhez.

Nagyon jó volt látni, hogy Messi szavazni ment, ez még egy bizonyíték arra, hogy szereti a Barcát. Meggyőződésem, hogy maradni akar. És igen, már gratulált is nekem a győzelem után, azt hiszem, hogy ez normális

– idézte a Marca.

Laporta bejelentette, hogy Óscar Grau helyett Ferran Reverter, a MediaMarktSaturn szórakoztatóelektronikai terjesztési csoport vezetője lesz a klub vezérigazgatója.

A RAC1-nek adott interjúban azt is jelezte, hogy Jordi Cruyffra fontos feladatkörben számít, a kínai Sencsen FC jelenlegi edzője szerdán érkezik Barcelonába.

A kétszeres olimpiai ezüstérmes, egyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok kosaras, a jelenleg a Barcát erősítő Pau Gasol az elsők között gratulált Laportának, „sok sikert és örömöt” kívánt az elnök új projektjéhez.

Hasonlóképpen cselekedett Pep Guardiola, a Manchester City edzője is, aki ugyancsak a Twitteren keresztül üzent.

De így tett Carles Puyol, a klub korábbi legendája is.

Laporta persze tesz is a népszerűségért, már vasárnap este jelezte, csatlakozik a csapat utazó keretéhez, és ott lesz szerdán Párizsban a PSG elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágóján.

Elmegyünk Párizsba, hogy bemutassunk egy nagy feltámadást

– jelentette ki Laporta.

A franciák az első meccset 4-1-re nyerték meg idegenben, a visszavágón kisebbfajta csoda kellene a továbbjutás kivívásához.

A Barcelona előző elnöke, Josep Maria Bartomeu október végén mondott le tisztségéről, azóta ideiglenes megbízatással a gazdasági bizottság vezetője, Carles Tusquets irányítja a klubot. Bartomeut hűtlen kezeléssel és korrupcióval vádolják, egy hete elő is állította a katalán rendőrség, amely a Nou Camp stadionban is házkutatást tartott.

Kapcsolódó
Miért tartóztatták le a Barcelona korábbi elnökét?
Josep Maria Bartomeut hétfőn állították elő, az éjszakát a rendőrségen töltötte. Egy napra rá szabadon engedték, de még vallomást kell tennie a bíróságon.

Az előző elnök távozásakor még heten gondolták úgy, hogy három hónappal később versenybe szállnak majd a tisztségért, de végül négyen indultak, köztük a klubot 2003 és 2010 között már irányító Laporta. Az ő első regnálása alatt a Barcelona kétszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját, a spanyol bajnokságban pedig négy alkalommal hódította el a trófeát.

Laportára pénzügyi szempontból is nehéz feladat vár, a Barcelona bruttó adóssága legutóbb 1,173 milliárd euró volt, tavaly a játékosokkal sikerült egyezségre jutni a fizetésük csökkentését illetően, ugyanakkor decemberben a klubnak halasztania kellett a futballisták bérének átutalását. Laporta azt reméli, hogy 6-7 százalékos éves nyereséget ér el, és szeretné helyreállítani a pénzügyi fegyelmet.

Olvasói sztorik