Nemzetközi foci

Fontos szabályváltozás jön nyártól a fociban

SHAUN BOTTERILL / POOL / AFP
SHAUN BOTTERILL / POOL / AFP

A futball szabályalkotó testülete (IFAB) megváltoztatta a szabályt annak kapcsán, amikor gól születik vétlen kezezés után. Eddig amennyiben egy játékos kezével, vagy karjával érintette a labdát a gólt eredményező akcióban, a játékvezető kezezés miatt lefújta a támadást. Amennyiben a kar, vagy kéz érintése közvetlenül eredményez gólt, az továbbra is szabálytalan marad függetlenül attól, hogy vétlen-e vagy sem.

A július 1-jén életbe lépő szabály értelmében viszont már nem lesz érvénytelen a találat, ha nem szándékos kezezés történik korábban a támadásépítés során.

„A vétlen kezezés, amely egy csapattárs gólját, vagy gólszerzési lehetőségét eredményezi, többé nem minősül szabálytalannak” – áll az IFAB bejelentésében.

Az IFAB emellett fenntartja annak lehetőségét, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett mérkőzésenkénti öt cserét hosszabb ideig lehessen alkalmazni a pandémia alakulásának függvényében, írja az MTI.

Kapcsolódó
Hogyan lett BL-nyolcaddöntősből a Bundesliga legrosszabb csapata?
A Schalke 2018-ban még Németország második legjobb csapatának számított, utána viszont az összes rossz és balszerencsés döntést meghozta, amit csak lehetett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik