Nemzetközi foci

Egy kertésznek köszönheti rémálmát a Bayern München

Christian Charisius/picture alliance via Getty Images
Christian Charisius/picture alliance via Getty Images
Óriási meglepetést okozott a másodosztályú Holstein Kiel labdarúgócsapata, amikor kiütötte a Bajnokok Ligája címvédőjét a Német Kupából. Mindez azért is történhetett meg, mert Ole Werner úgy döntött, ha focista nem lehet, inkább edzőnek áll.

Szerda este megtörtént az elképzelhetetlen: a Bayern München kiesett a Német Kupa nyolcaddöntőjében. A Bundesliga, a Német Kupa és a Bajnokok Ligája címvédőjét azonban nem a Dortmund vagy a Lipcse ütötte ki, hanem a másodosztályú Holstein Kiel.

Kapcsolódó

A bajoroknak minden esélyük megvolt a továbbjutásra, a lelkes kiscsapatnál alig volt a labda, miközben a legutóbbi BL-győztes 23-szor lőtt kapura. A meccs végére azonban elkényelmesedett a Bayern, majd jött a 95. percben egy bedobás, és Johannes van den Bergh beadását követően Hauke Wahl vállal kiegyenlített.

A másodosztályban harmadik helyen álló Kiel annyira lelkesen és fegyelmezetten védekezett, hogy a Bayernben hiába volt már a pályán Robert Lewandowski, Thomas Müller és Douglas Costa is, egyszerűen nem találtak rést a pajzson. Arra pedig talán még kevesebben számítottak, hogy a 420. tétmeccsén játszó Manuel Neuer a tizenegyespárbajban egyszer sem tud védeni, és a címvédő kiesik.

Az a Neuer, aki egymaga ér annyit a Transfermarkt szerint, mint az egész kieli csapat. A Bundesliga 2-ben szereplő Holstein Kiel keretének értéke nem éri el a 18 millió eurót. Ők ejtették ki a 891 milliót érő Bayernt.

Ehhez a csodához kellett azonban egy kiváló edző, és a Holstein Kiel szerencséjére Ole Werner ezer szállal kötődik a klubjához.

Hertha? Hamburg? Inkább a buli és fűnyírás!

A másodosztályban feljutásért harcoló együttes egy rendkívüli és hűséges szakembert tudhat magáénak. Ole Werner csak azért született a Holsteinhez közeli Preetzben, mert épp nem volt üres szülőszoba a városban. Fiatal srácként két dolog érdekelte, a labdarúgás és a bulizás. Focizni a SC Fortuna Wellsee-ben kezdett, ahonnan 12 éves korában került a Holstein Kielhez. Egy Herthánál töltött évet leszámítva nem is játszott másik utánpótláscsapatban, pedig a közeli HSV Hamburg is csábította.

Emberként nagyon sokat fejlődtem a Herthánál, de iszonyatos teher volt számomra az ottani élet. Nagyon nehéz volt a családomtól ilyen távol lenni és olyan szigorú szabályok közt élni, mint amiket elvártak tőlünk. Nem bírtam a kollégiumi életet. Boldogan tértem haza

– mesélte Werner az Abendblattnak.

A 17 éves középpályásnak ugyan a Hamburg ismét szerződést ajánlott, Werner azonban a gondolattól is rosszul volt, hogy újra kollégiumba járjon, nem pedig hagyományos iskolába. Hamburg megmaradt a bulik helyszínének, míg Kielben a labdarúgásé és a tanulásé volt a főszerep. Végigjárta az utánpótláscsapatokat és végül 2007 augusztusában beteljesült az álma, éppen egy HSV elleni meccsen: bemutatkozott egy Német Kupa-mérkőzésen a felnőttek között, a 74. percben lépett pályára. Az 5-0-ra elveszített találkozó azonban egyben utolsó mérkőzése is volt a csapatban, csak ez a 16 perc jutott neki a pályán.

Werner csípőjével ugyanis gondok adódtak, több műtéten is átesett. A Kiel 2008-ban elengedte őt, és egy nagyon rövid TSV Kroppnál töltött időszak után úgy döntött, hogy inkább visszavonul. Ekkor még csak húszéves volt. Edzőnek állt, pontosabban csak szeretett volna, de nem adta be időben a jelentkezését, ezért egy évig nem kezdhette el a tanulmányait. Összeszedte a holmiját és Ausztráliába utazott világot látni, ahol egy kertészeti cégnél nyírta a füvet és a bokrokat.

Buzgott bennem a tettvágy, hogy új dolgokat próbáljak ki, nem hiányzott belőlem a kreativitás

– mondta Werner, aki egy évet töltött Ausztráliában.

Hazatérése után nappal edzőnek tanult, éjjel biztonsági őr volt egy helyi televíziós társaságnál, de tucatnyi más félállást is elvállalt. Mindegy volt, mit talál magának, csak valaki fizessen neki, amíg befejezi a tanulást és edzőként keresheti a kenyerét. Szerencséjére a nevelőegyesülete ebben is partner volt.

Guido Kirchner/picture alliance via Getty Images Ole Werner bohém fiúból szigorú edző lett

Megvan az új Julian Nagelsmann?

Noha az edzői papírokat csak a közelmúltban szerezte meg Ole Werner, a Holstein Kiel mégis szárnyai alá vette a lelkes újoncot. Már 2013-ban az ificsapat edzői stábjába került, majd egy évvel később a tartalékok másodedzője lett. A klubvezetésnek tetszett a munkája, de érdemes megjegyezni, hogy az első csapat 2013-ban jutott vissza a harmadosztályba, így Werner játékosai az ötödosztályban pallérozódtak, a színvonal még nem számított magasnak. Éppen ideális terep egy kezdő edzőnek.

Mindössze négy hónap telt el, és Ole Werner a tartalékok vezetőedzője lett, 2014 novembere és 2019 szeptembere között 158 találkozón irányította együttesét, ezalatt 89 győzelem 34 döntetlen és 35 vereség volt a mérlege. A Kiel II közben feljutott a negyedosztályba.

Werner kétszer beugrott az első csapatnál is ideiglenes edzőként. Első alkalommal még 2016-ban, amikor megnyert egy kupameccset és egy bajnokit is, ráadásul anélkül, hogy gólt kapott volna a csapata. A következő beugrásban két győzelem és két döntetlen volt az immár másodosztályban szereplő együttes mérlege Wernerrel, majd a vezetőség végleg letette a voksát mellette. Miután megszerezte hiányzó papírjait, kinevezték vezetőedzőnek.

A klub filozófiája egyértelmű, főként a környékbeli focistákat szeretnék csapataikban tudni, és ugyanez vonatkozik az edzői stábra is, ha lehetőség nyílik rá. Amikor Werner 2017-ben szerződést hosszabbított a Holstein Kiellel, Ralf Becker sportigazgató is ezt emelte ki.

Edzőink nemcsak nagy tudással rendelkeznek, hanem a klubot is nagy szenvedéllyel támogatják. Nagyon jól működik a csapatok közötti munka is, ezt folytatjuk majd a jövőben is

mondta Becker annak idején, nem tudván, micsoda sikernek ágyazott meg valójában.

Carsten Rehder/picture alliance via Getty Images Fabian Wohlgemuth sportigazgató a 2019 szeptemberében még csak ideiglenesen kinevezett Ole Wernerrel

Pedig Ole Werner vezetőedzői kinevezése nagy kockázatot jelentett 2019-ben. Egyrészt egy profi futballban alig próbált edzőt bíztak meg a feladattal, másrészt az akkor 30 éves szakember kimondottan fiatalnak számít edzői körökben.

Ole Werner az első két osztályt tekintve most is a legfiatalabb vezetőedző Németországban.

A döntés persze a Kielt igazolja: jóllehet a tartalékokhoz képest esett Werner mutatója – 42 bajnokijából csak 18-at nyert meg –, mára valóban ott tart az együttes, hogy a feljutásért harcol. Az 1912-es német bajnok a Bundesliga 1963 óta íródó történelme során még sosem szerepelt az élvonalban, de most 15 forduló után van esély 2021-ben változtatni ezen. A Hamburg egyetlen pontra van csak, míg a Bochum csupán több győzelme miatt előzi meg a Kielt a tabellán.

Jó úton haladunk, de nem őrülünk meg ettől. A bajnokság utolsó 8-9 meccsénél van értelme feljutásról beszélni, addig is minél kiegyensúlyozottabbak akarunk lenni, a többit majd meglátjuk. Amíg a játékosaim elvégzik a munkát, teljesen mindegy, milyen találgatások látnak napvilágot rólunk

mondta még decemberben Werner.

Amennyire bohém fiatal volt, annyira szigorú edző vált belőle. Elsődleges feladatának azt látta, hogy a védekezést rendbe tegye a csapatánál. A német szaklapok az idei szereplés kapcsán ódákat zengtek a Holstein Kiel bevehetetlen kapujáról, összesen 14 gólt kapott a csapat. A Bayern München is ízelítőt kaphatott abból, milyen egy téli estén hiábavalóan ostromolni Jannisz Geliosz kapuját. A BL-címvédő kiütése tökéletesen megmutatta, mire képes a Werner-csapat, ha hibátlanul játszik.

Ugyan a másodosztályú idényből rengeteg van még hátra, érdemes lesz figyelni a Kiel tavaszi teljesítményét, mert könnyen lehet, hogy nem az RB Leipzigot irányító Julian Nagelsmann lesz a legfiatalabb edző a Bundesligában.

Olvasói sztorik