Daily Mirror / Mirrorpix / Mirrorpix / Getty Images
Nemzetközi foci sport

Az elfeledett futballhős, akinek 5-6 gól meg sem kottyant egy meccsen

Tökéletes beugratós kérdés lehetne: ki az a portugál futballista, aki játszott a Sportingban, és pályafutása során úgy szórta a gólokat, hogy azzal egymás után írta át a rekordokat?

Aki kapásból rávágta Cristiano Ronaldo nevét, az kiesett. Szabad a gazda? A helyes válasz: Fernando Peyroteo.

Micsoda? Hogy sose hallottak róla?!

Pedig a Magyarországról teljesen ismeretlennek tűnő Peyroteo a klasszis támadókban igencsak gazdag portugál futballtörténelemből is kiemelkedik. Elég annyit mondani, hogy 330 góljával a Primeira Liga legeredményesebb játékosának számít, megelőzve többek között a hétszeres gólkirály legendát, Eusébiót, aki 319 találatnál állt meg.

Eusébio 313 bajnokin hozta össze a 319 gólt, ilyen statisztikát látva pedig felállva tapsolhatunk, de Peyroteo rajta is bőven túltesz, ő ugyanis 197 meccsen szerzett 330 gólt, ami 1,68-as gólátlagot jelent. Nem taszította a kaput, na.

Fernando Baptista de Seixas Peyroteo de Vasconcelos az első világháború utolsó évében, 1918-ban született Portugália egyik afrikai gyarmatországában, Angolában. A bő családban nem ő volt az egyetlen, aki nyomot hagyott a portugál történelemben: apja nagybátyja a 450 évig portugál gyarmatnak számító Goa kormányzója volt; másodunokatestvérében, Augusto de Vasconcelosban Portugália 57. miniszterelnökét tisztelhetjük; testvérének az unokája, José Couceiro pedig játékosként és edzőként is megfordult számos klubnál, manapság pedig ő a válogatott technikai igazgatója.

Fernando kiváló fizikummal rendelkezett már gyerekként is, elsőrangú tornász volt, de úszásban, evezésben, valamint kosárlabdában is jól teljesített, mégis a futball volt a nagy szerelme. 14 éves volt, amikor az egyik helyi klub, az Atletico Clube de Mocamedes leigazolta, majd áment a Sporting Clube de Luandába, amely kapcsolatban állt a lisszaboni Sportinggal.

Peyroteo végül 19 évesen került Lisszabonba, de nem a futball volt a költözés mozgatórúgója, hanem az, hogy édesanyjának orvosi kezelésre volt szüksége. A család egyik barátja, Aníbal Paciencia, aki maga is játszott a Sportingban, tisztában volt azzal, Peyroteo milyen szorgalmasan lődözte a gólokat Angolában, és beajánlotta őt a Sporting vezetésének, amely fantáziát látott a srácban.

Peyroteót a portugál futball nagy triójának másik két csapata, a Porto és a Benfica is szívesen látta volna, és amikor a Porto a Sportingénál jóval fejedelmibb ajánlattal próbálta elcsábítani a csatárt, ő azt füllentette, hogy már aláírt a lisszaboniakhoz.

Pedig a megegyezés még nem született meg, de mivel gyerekkora óta a Sportingért rajongott, eszébe sem jutott, hogy más klub mezét húzza magára.

A Sporting edzője akkoriban az FTC-vel Magyar Kupa-győztes, hatszoros magyar válogatott Szabó József volt, aki úgy érezte, csiszolatlan gyémántra lelt Peyroteo személyében, amikor az új fiú az első edzőmeccsén egyből egy mesterhármassal nyitott. Szabó hetente egy-két alkalommal különedzést tartott Peyroteónak, aki 1937 szeptemberében a Benfica elleni 5-3-as győzelem alkalmával két góllal debütált a portugál bajnokságban.

„Peyroteo semmi jelét nem mutatta a lámpaláznak, ahogy arról a két gólja is árulkodik. Kitűnő fizikai adottságokkal rendelkezik, remekül kamatoztatja gyorsaságát, és erőlködés nélkül, de határozottan teszi a dolgát a pályán” – írta tudósításában az egyik helyi újság.

Fizikai erejét jól visszaadja a Tank becenév, de ez egyben csalóka jelző is, mivel Peyroteo nem egydimenziós futballista volt; bár a helyzeteit többnyire cifrázás nélkül bevágta, volt esze és szeme a játékhoz, úgy tűnt, mindig egy-két lépéssel az őt őrző védők előtt jár fejben.

Első élvonalbeli idényében 14 bajnoki meccsen játszott, és ezeken 34 gólt szerzett, amivel egyből gólkirály lett, majd két évvel később a Porto zágrábi születésű csatárával, Slavko Kodrnjával holtversenyben bizonyult a legjobb góllövőnek 29 találattal, de az első bajnoki aranyára várnia kellett 1941-ig, amikor a megszokás kedvéért ismét besöpörte a gólkirály címet.

Az 1940-es évek második felében Peyroteo elsőrangú társakat kapott maga mellé, a Jesus Corrieával, Albano Pereirával, Manuel Vasquesszel és José Travassosszal alkotott csatársort Portugáliában úgy hívták, az öt hegedű.

A Sporting a fantasztikus ötös vezérletével egymás után három bajnokságot nyert (1947, 1948, 1949), és a hegedűk közül Peyroteo szólt a legszebben, aki az 1947-es aranyhoz 43, a két évvel későbbihez 40 góllal járult hozzá – természetesen mindkét idény végén ő zárt gólkirályként. Sokat elmond a Sporting támadójátékáról, hogy az 1946-1947-es idényben 26 meccsen 123 gólt szerzett a csapat, ami 4,73-as meccsenként átlagot jelent.

Bár az 1948-as bajnoki cím mellé nem sikerült egyéni elismerést begyűjtenie Peyroteónak, mégis főszerepe volt abban, hogy a Sporting végezzen a tabella élén: az utolsó fordulóban a Benfica elleni meccs döntőnek is beillett, és a Sportingnak három góllal kellett nyernie, hogy megelőzze a városi riválist.

Peyroteo a meccs előtti napokban influenzával ágynak dőlt, így nem edzett, de nem volt kérdés, hogy ott lesz a pályán.

Ha pedig már ott volt, 34 perc alatt négy gólt rámolt be a Benficának, a 4-1-es győzelemmel pedig a Sporting lett a bajnok. 

Bár a Sportingnak az 1950-es évek elején összejött négy bajnoki cím is zsinórban, Peyroteo ennek a sikersorozatnak már nem volt részese, mert 1949-ben, mindössze 31 évesen visszavonult. Öt bajnoki és hat gólkirályi címmel, valamint négy kupagyőzelemmel búcsúzott, no meg a rekordokkal: a 43 gólos idényét csak az 1973-1974-es szezonban tudta megdönteni egy másik Sporting-focista, az argentin Hector Yazalde, aki 46-szor talált be, de ő 29 meccset teljesített, míg Peyroteónak 19 is elég volt a 43-hoz.

1942-ben a Leca elleni bajnokin Peyroteo kilenc góllal zárt, ami megdönthetetlen rekordnak tűnik, de 1948-ban a Boavista ellen összejött neki egy nyolcas is. További három alkalommal volt hatgólos meccse, ötgólos fellépésekből pedig összesen tizenkettőt tudott felmutatni, ezek közül kettőt 1942-ben produkált – egymás utáni fordulókban.

Az a fajta csatár volt, akire a nagy meccseken is lehetett számítani, a Benfica védőinek például hidegrázása lehetett tőle, mivel pályafutása során összesen 64-szer küldte középkezdéshez a nagy riválist.

Peyroteo három piros lapot szedett be karrierje alatt, ebből az egyiket a Benfica védője, Gaspar Pinto provokálta ki, aki egy ütközés után fizikailag és verbálisan is inzultálta a gólzsákot, aki a vitát úgy zárta le, hogy állcsúcson vágta ellenfelét.

Utolsó tétmeccsén a Sporting 8-0-ra verte az Orientalt, és Peyroteo stílszerűen egy mesterhármassal köszönt el.

Egy katona voltam a sport szolgálatában, egy olyan katona, aki semmilyen körülmények között nem futamodott meg a kötelessége elől. De be kellett ismernem, hogy ez a katona megöregedett, és már nem tud úgy teljesíteni, mint régen, nem tud hasznos lenni a csapat számára. Pedig amikor pályára lépek, tele vagyok lelkesedéssel, de aztán egy megmagyarázhatatlan fáradtság erőt vesz rajtam

– hangzott a legenda beszéde az Atlético Portugal elleni búcsúmeccse után.

A gálameccs bevételét a Sporting a játékosnak adta, aki komoly adósságot halmozott fel az általa üzemeltetett lisszaboni sportboltban. Bár az összeg egy kis időre kihúzta a csávából, de végül be kellett zárnia az üzletet, és visszatért Angolába.

1961-ben aztán már ismét Portugáliában volt, mivel a válogatott szövetségi kapitánya lett, igaz, mindössze két meccs erejéig, és mind a Luxemburg, mind az Anglia elleni vb-selejtezőt elvesztette. A Luxemburg elleni kínos meccsnek azonban mégis fontos szerepe van a portugál futballtörténelemben, Peyroteónál debütált ugyanis Eusébio, aki újoncként egyből gólt szerzett, vagyis felfoghatjuk úgy is, átvette a stafétát nagy elődjétől, aki a válogatottban 20 meccsen 14-szer volt eredményes.

A válogatottbeli kudarc elvette a kedvét a futballtól Peyroteónak, aki hobbiszinten azért játszott még időnként, de egy öregfiúkmeccsen olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy operálni kellett, majd a műtét során komplikáció lépett fel, és végül amputálták a lábát.

A portugál futball Európában alig ismert hőse 1978-ban, 60 évesen, egy szívroham következében halt meg.

Ahogy kora másik fantasztikus gólvágójának, a cseh Josef Bicannak, úgy Peyroteónak is az volt a balszerencséje, hogy pályafutása legjobb évei olyan időszakra estek, amikor Európa előbb a háborúra készült, majd nyakig elmerült a háború mocsarában.

Amíg ma valaki kis túlzással két vagány passzal sztár lehet a videomegosztókon, Peyroteo nagyságát csak az általa produkált számok adják vissza. Pedig lenne miből válogatni a róla szóló best of videóhoz, mivel a Sporting adatai alapján szeretett klubjában – amelyhez akkor is hű maradt, amikor a francia Bordeaux csábította – 327 tétmeccsen 529 gólt szerzett.

Ezek után nem kérdés, hogy csakis Ronaldóval, Eusébióval vagy az aranylabdás Luis Figóval lehet őt egy lapon említeni.

A kiemelt képen Peyroteo (sötét kabátban) az Anglia elleni vb-selejtező után látható, amely szövetségi kapitányként a második, egyben utolsó meccse volt.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.